«Βροχή» από πεφταστέρια σήμερα το βράδυ

«Βροχή» από πεφταστέρια «Ήτα Υδροχοΐδες» που προέρχονται από την ουρά του περίφημου κομήτη του Χάλεϋ αναμένεται να εμφανιστούν απόψε το βράδυ.

Τα πεφταστέρια απέκτησαν το όνομά τους διότι φαίνεται να προέρχονται από το άστρο Ήτα του αστερισμού του Υδροχόου. Το φαινόμενο θα είναι ορατό στον ουρανό της Ελλάδας, εφόσον το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες αν και η καλύτερη παρατήρησή του θα γίνει από το νότιο ημισφαίριο. Ωστόσο, λόγω της χθεσινής πανσέληνου, ο νυχτερινός ουρανός θα είναι πολύ φωτισμένος, γεγονός που θα δυσκολέψει τις παρατηρήσεις.

Στο βόρειο ημισφαίριο, όπου βρίσκεται και η χώρα μας αναμένονται έως το πολύ 30 διάττοντες ανά ώρα στον ουρανό, ιδίως λίγο πριν από την αυγή. Στο νότιο ημισφαίριο το φαινόμενο θα είναι πολύ πιο εντυπωσιακό με 60 μετέωρα ανά ώρα κινούμενα με ταχύτητα 67 χιλιομέτρων ανά δευτερόλεπτο.
Δύο φορές κάθε χρόνο, η τροχιά του πλανήτη μας διασταυρώνεται με τα σωματίδια σκόνης που έχουν μείνει στο διάστημα από τη διέλευση του κομήτη του Χάλεϋ. Έχουν περάσει περίπου 25 χρόνια από τότε που για τελευταία φορά ο εν λόγω κομήτης, γνωστός από τα πολύ παλιά χρόνια, πλησίασε στον πλανήτη μας.

Η Ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies προκειμένου να μπορούμε να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία.