Πέμπτη, 19 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΕπιστήμηΟι δυο «μαγικές» λέξεις που… χαρίζουν την ευτυχία!

Οι δυο «μαγικές» λέξεις που… χαρίζουν την ευτυχία!

.

******

Οι απλούστερες μορφές κοινωνικοποίησης, όπως ένα «ευχαριστώ» στον υπάλληλο που μόλις μας εξυπηρέτησε ή ένα «καλημέρα» στον άγνωστο που πέρασε δίπλα μας, μπορούν να αυξήσουν την αίσθηση ικανοποίησης από τη ζωή.

Αυτές οι σύντομες κοινωνικές αλληλεπιδράσεις, ισχυρίζεται μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Social Psychological and Personality Science, μειώνουν την απόσταση από την ευτυχία.

Το αίσθημα του ανήκειν
Η ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο Sabanci της Κωνσταντινούπολης ζήτησαν από 3.300 περίπου συμμετέχοντες να απαντήσουν σχετικά με τους χαλαρούς δεσμούς (weak ties) στην καθημερινότητα, τις αλληλεπιδράσεις δηλαδή με αγνώστους ή άτομα από το ευρύτερο κοινωνικό κύκλο, καθώς και την ικανοποίησή τους από τη ζωή τους.

Τα ερωτήματα αφορούσαν τη συχνότητα που χαιρετούν αγνώστους ή πρόσωπα όχι πολύ κοντινά και εκφράζουν ευγνωμοσύνη λέγοντας «ευχαριστώ» είτε πιάνουν συζήτηση με άτομα που γνωρίζουν αλλά δεν έχουν επαφές, με πόσους αγνώστους ξεκίνησαν συζήτηση τις τελευταίες επτά ημέρες και πόσο ικανοποιημένοι είναι από τη ζωή τους σε μια κλίμακα από το 0 έως το 5. Η διαδικασία επαναλήφθηκε σε δείγμα πάνω από 60.000 ατόμων, 40.000 εκ των οποίων Βρετανοί.

Πέρα από τα υψηλότερα επίπεδα ικανοποίησης από τη ζωή που εξασφάλιζε αυτές οι αλληλεπιδράσεις, διαπιστώθηκε και ότι η αύξηση ήταν γραμμική· όσα περισσότερη ήταν η επικοινωνία με τους αγνώστους και απλούς γνωστούς, τόσο μεγαλύτερο ήταν το αίσθημα ικανοποίησης, από τη ζωή. Όπως σημειώνουν οι ερευνητές, αν και ο μεγαλύτερος όγκος αντίστοιχων ερευνών έχει επικεντρωθεί στους στενότερους κοινωνικούς δεσμούς, η παρούσα μελέτη αναδεικνύει τη δύναμη που έχουν σύντομες αλληλεπιδράσεις όπως ένα «γεια», με το συγκριτικό ακόμα πλεονέκτημα του μικρότερου άγχους για το πώς θα κυλήσει η συζήτηση, άρα και πιο εύκολες να γίνουν τρόπος ζωής. Διευκρινίζουν βέβαια ότι δεν υποκαθιστούν με κανέναν τρόπο τις βαθύτερες κοινωνικές σχέσεις.

Η Δρ Esra Ascigil, επικεφαλής της μελέτης, δήλωσε: «Οι στιγμιαίες αλληλεπιδράσεις, το “γεια” και το “ευχαριστώ”, μπορούν να ενισχύσουν την ευημερία. Φαίνεται ότι το πετυχαίνουν ενδυναμώνοντας την αίσθηση του ανήκειν. Το αίσθημα του ανήκειν περιλαμβάνει το αίσθημα της αποδοχής και εκτίμησης από τους άλλους, και θεωρείται συχνά θεμελιώδης ανθρώπινη ανάγκη».

Η πρώτη εντύπωση μετρά
Αν και η σημασία της δικτύωσης στην επαγγελματική και προσωπική ζωή ενός ατόμου μοιάζει στις μέρες μας προφανής, θεωρήθηκε τολμηρή και πρωτοποριακή όταν πρωτοεμφανίστηκε στην επιστημονική κοινότητα το 1973, μέσα από εργασία του Mark Granovetter, κοινωνιολόγου στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ. Η κοινωνική εμπλοκή ως μονοπάτι για την ευτυχία δεν επαφίεται μόνο στην καλοσύνη των ξένων αλλά προϋποθέτει και δική μας προσπάθεια. Ακόμα και η επικοινωνία με το άτομο πίσω από την μπάρα που σέρβιρε τον καφέ ή το ποτό, μπορεί να αποφέρει μεγαλύτερο όφελος αν η συζήτηση δεν είναι αμήχανη.

Η πρώτη εντύπωση συνεπώς μετρά, όχι μόνο γιατί είναι ερευνητικά αποδεδειγμένο ότι αποκαλύπτει στους άλλους πόσο ικανοποιημένοι είμαστε από τη ζωή μας, αλλά και γιατί έτσι ενισχύουμε τις σύντομες κοινωνικές αλληλεπιδράσεις. Οι ειδικοί συστήνουν να κοιτάμε τον συνομιλήτή στα μάτια και να μιλάμε όσο γίνεται πιο δυνατά -όχι βέβαια στα όρια της υπερβολής.

Πηγή: ygeiamou

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας



Διαβάστε Ακόμα