Κυριακή, 12 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήΕπιστήμηModerna: Έρχονται εμβόλια κατά καρκίνου και καρδιακών παθήσεων ως το 2030

Moderna: Έρχονται εμβόλια κατά καρκίνου και καρδιακών παθήσεων ως το 2030

- Advertisement -

Εκατομμύρια ζωές θα μπορούσαν να σωθούν από μια πρωτοποριακή σειρά νέων εμβολίων για μια σειρά παθήσεων, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου, δήλωσαν ειδικοί. Μια κορυφαία φαρμακευτική εταιρεία δήλωσε ότι είναι βέβαιη ότι τα εμβόλια για τον καρκίνο, τα καρδιαγγειακά και αυτοάνοσα νοσήματα και άλλες παθήσεις θα είναι έτοιμα μέχρι το 2030.

Οι μελέτες σχετικά με αυτούς τους εμβολιασμούς δείχνουν επίσης «τεράστιες υποσχέσεις», με ορισμένους ερευνητές να λένε ότι πρόοδος 15 ετών «ξετυλίχθηκε» μέσα σε 12 έως 18 μήνες χάρη στην επιτυχία του εμβολίου Covid.

Ο δρ Paul Burton, επικεφαλής ιατρός της φαρμακευτικής εταιρείας Moderna, δήλωσε ότι πιστεύει ότι η εταιρεία θα είναι σε θέση να προσφέρει τέτοιες θεραπείες για «όλα τα είδη των ασθενειών» σε μόλις πέντε χρόνια.

Εμβόλιο «εξαιρετικά αποτελεσματικό»
Η εταιρεία, η οποία δημιούργησε ένα κορυφαίο εμβόλιο κατά του κορονοϊού, αναπτύσσει εμβόλια κατά του καρκίνου που στοχεύουν σε διάφορους τύπους όγκων.
Σύμφωνα με τον Guardian ο Burton δήλωσε: «Θα έχουμε αυτό το εμβόλιο και θα είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό και θα σώσει πολλές εκατοντάδες χιλιάδες, αν όχι εκατομμύρια ζωές. Νομίζω ότι θα είμαστε σε θέση να προσφέρουμε εξατομικευμένα εμβόλια κατά του καρκίνου έναντι πολλών διαφορετικών τύπων όγκων σε ανθρώπους σε όλο τον κόσμο».

Είπε επίσης ότι πολλαπλές αναπνευστικές λοιμώξεις θα μπορούσαν να καλυφθούν με μία μόνο ένεση – επιτρέποντας σε ευάλωτους ανθρώπους να προστατεύονται από τον κορονοϊό, τη γρίπη και τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV) – ενώ οι θεραπείες mRNA θα μπορούσαν να είναι διαθέσιμες για σπάνιες ασθένειες για τις οποίες δεν υπάρχουν σήμερα φάρμακα. Οι θεραπείες που βασίζονται στο mRNA λειτουργούν διδάσκοντας στα κύτταρα πώς να παράγουν μια πρωτεΐνη που ενεργοποιεί την ανοσολογική αντίδραση του οργανισμού κατά της ασθένειας.

Ο Burton δήλωσε: «Νομίζω ότι θα έχουμε θεραπείες με βάση το mRNA για σπάνιες ασθένειες που προηγουμένως δεν μπορούσαν να θεραπευτούν, και πιστεύω ότι σε 10 χρόνια από τώρα, θα πλησιάζουμε σε έναν κόσμο όπου θα μπορούμε πραγματικά να εντοπίσουμε τη γενετική αιτία μιας ασθένειας και, με σχετική απλότητα, να πάμε να την επεξεργαστούμε και να την επιδιορθώσουμε χρησιμοποιώντας τεχνολογία με βάση το mRNA».

Ωστόσο, οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι η επιταχυνόμενη πρόοδος, η οποία έχει αυξηθεί «κατά μια τάξη μεγέθους» τα τελευταία τρία χρόνια, θα πάει χαμένη αν δεν διατηρηθεί υψηλό επίπεδο επενδύσεων.

Πώς λειτουργεί το mRNA
Το μόριο mRNA δίνει εντολή στα κύτταρα να φτιάξουν πρωτεΐνες. Με την έγχυση μιας συνθετικής μορφής, τα κύτταρα μπορούν να παράγουν πρωτεΐνες που θέλουμε να χτυπήσει το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Ένα εμβόλιο κατά του καρκίνου με βάση το mRNA θα ειδοποιούσε το ανοσοποιητικό σύστημα για έναν καρκίνο που ήδη αναπτύσσεται στο σώμα του ασθενούς, ώστε να μπορεί να του επιτεθεί και να τον καταστρέψει, χωρίς να καταστρέψει τα υγιή κύτταρα.

Αυτό περιλαμβάνει τον εντοπισμό πρωτεϊνικών τμημάτων στην επιφάνεια των καρκινικών κυττάρων που δεν υπάρχουν στα υγιή κύτταρα – και τα οποία είναι πιο πιθανό να προκαλέσουν ανοσολογική αντίδραση – και στη συνέχεια τη δημιουργία κομματιών mRNA που θα καθοδηγούν το σώμα για το πώς να τα παράγει.

Αρχικά, οι γιατροί παίρνουν βιοψία από τον όγκο ενός ασθενούς και τον στέλνουν σε εργαστήριο, όπου το γενετικό υλικό του αλληλουχείται για να εντοπιστούν μεταλλάξεις που δεν υπάρχουν στα υγιή κύτταρα.
Στη συνέχεια, ένας αλγόριθμος μηχανικής μάθησης εντοπίζει ποιες από αυτές τις μεταλλάξεις είναι υπεύθυνες για την ανάπτυξη του καρκίνου. Με την πάροδο του χρόνου, μαθαίνει επίσης ποια μέρη των μη φυσιολογικών πρωτεϊνών που κωδικοποιούν αυτές οι μεταλλάξεις είναι πιο πιθανό να προκαλέσουν ανοσολογική απόκριση. Στη συνέχεια, κατασκευάζονται mRNA για τα πιο υποσχόμενα αντιγόνα και συσκευάζονται σε ένα εξατομικευμένο εμβόλιο.

Ο Burton δήλωσε: «Νομίζω ότι αυτό που μάθαμε τους τελευταίους μήνες είναι ότι αν ποτέ πιστεύατε ότι το mRNA ήταν μόνο για μολυσματικές ασθένειες ή μόνο για τον κορονοϊό, τα στοιχεία τώρα δείχνουν ότι αυτό δεν ισχύει σε καμία περίπτωση».

«Μπορεί να εφαρμοστεί σε όλους τους τομείς ασθενειών- ασχολούμαστε με τον καρκίνο, τις μολυσματικές ασθένειες, τα καρδιαγγειακά νοσήματα, τα αυτοάνοσα νοσήματα, τις σπάνιες ασθένειες. Έχουμε μελέτες σε όλους αυτούς τους τομείς και όλες έχουν δείξει ότι είναι πολλά υποσχόμενες».

Οι ανακοινώσεις της Moderna
Τον Ιανουάριο, η Moderna ανακοίνωσε τα αποτελέσματα από μια δοκιμή προχωρημένου σταδίου του πειραματικού εμβολίου mRNA για τον ιό RSV, που έδειξε ότι ήταν 83,7% αποτελεσματικό στην πρόληψη τουλάχιστον δύο συμπτωμάτων, όπως ο βήχας και ο πυρετός, σε ενήλικες ηλικίας 60 ετών και άνω. Με βάση αυτά τα δεδομένα, ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) χορήγησε στο εμβόλιο τον χαρακτηρισμό πρωτοποριακής θεραπείας, πράγμα που σημαίνει ότι η κανονιστική του εξέταση θα επισπευσθεί.

Τον Φεβρουάριο, ο FDA χορήγησε τον ίδιο χαρακτηρισμό στο εξατομικευμένο αντικαρκινικό εμβόλιο της Moderna, βάσει πρόσφατων αποτελεσμάτων σε ασθενείς με καρκίνο του δέρματος μελάνωμα.

Ο Burton δήλωσε: «Νομίζω ότι η πανδημία επιτάχυνε [αυτή την τεχνολογία] κατά μία τάξη μεγέθους. Μας επέτρεψε επίσης να αυξήσουμε την κλίμακα παραγωγής, οπότε έχουμε γίνει εξαιρετικά καλοί στο να παράγουμε μεγάλες ποσότητες εμβολίου πολύ γρήγορα».

Βήματα και από την Pfizer
Η Pfizer έχει επίσης αρχίσει την στρατολόγηση για μια κλινική δοκιμή τελικού σταδίου ενός εμβολίου γρίπης με βάση το mRNA και έχει βάλει στο στόχαστρο και άλλες μολυσματικές ασθένειες, συμπεριλαμβανομένου του έρπητα ζωστήρα, σε συνεργασία με την BioNTech.

Εκπρόσωπος της Pfizer δήλωσε: «Tα διδάγματα από τη διαδικασία ανάπτυξης του εμβολίου Covid-19 έχουν ενημερώσει τη συνολική μας προσέγγιση για την έρευνα και ανάπτυξη mRNA και τον τρόπο με τον οποίο η Pfizer διεξάγει την Ε&Α (έρευνα και ανάπτυξη) ευρύτερα.

Αποκτήσαμε επιστημονικές γνώσεις μιας δεκαετίας μέσα σε μόλις ένα έτος».

Και άλλες τεχνολογίες επωφελήθηκαν από την πανδημία
Άλλες τεχνολογίες εμβολίων επωφελήθηκαν επίσης από την πανδημία, συμπεριλαμβανομένων των εμβολίων νέας γενιάς με βάση πρωτεΐνες, όπως το εμβόλιο για τον κορονοϊό της αμερικανικής εταιρείας βιοτεχνολογίας Novavax. Το εμβόλιο βοηθά το ανοσοποιητικό σύστημα να πιστεύει ότι αντιμετωπίζει έναν ιό, ώστε να αναπτύσσει ισχυρότερη αντίδραση.

Ο Δρ Filip Dubovsky, πρόεδρος έρευνας και ανάπτυξης της Novavax, δήλωσε: «Υπήρξε μια μαζική επιτάχυνση, όχι μόνο των παραδοσιακών τεχνολογιών εμβολίων, αλλά και των νέων που δεν είχαν προηγουμένως λάβει άδεια κυκλοφορίας. Σίγουρα, το mRNA εμπίπτει σε αυτή την κατηγορία, όπως και το εμβόλιό μας».

Ο Δρ Richard Hackett, Διευθύνων Σύμβουλος του Συνασπισμού για την Ετοιμότητα και τις Καινοτομίες για την Επιδημία (Cepi), δήλωσε ότι ο μεγαλύτερος αντίκτυπος της πανδημίας ήταν η συντόμευση των χρονοδιαγραμμάτων ανάπτυξης για πολλές πλατφόρμες εμβολίων που δεν είχαν προηγουμένως επικυρωθεί.

Ο καθηγητής Andrew Pollard, διευθυντής της Ομάδας Εμβολίων της Οξφόρδης και πρόεδρος της Κοινής Επιτροπής Εμβολιασμού και Ανοσοποίησης (JCVI) του Ηνωμένου Βασιλείου, δήλωσε: «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι υπάρχει πολύ μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τα εμβόλια. Το πραγματικά μεγάλο ερώτημα είναι, τι θα συμβεί από εδώ και πέρα;»

Με τη διαφαινόμενη απειλή ευρύτερων συγκρούσεων στην Ευρώπη, υπάρχει ο κίνδυνος να χαθεί αυτή η εστίαση στα εμβόλια, χωρίς να αξιοποιηθεί η δυναμική και οι τεχνολογικές γνώσεις που αποκτήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Ο Pollard, από την πλευρά του, πιστεύει ότι αυτό θα ήταν λάθος.

Ο ίδιος δήλωσε: «Οι πανδημίες αποτελούν εξίσου μεγάλη απειλή, αν όχι μεγαλύτερη, από τη στρατιωτική απειλή, επειδή γνωρίζουμε ότι θα συμβούν με βεβαιότητα από το σημείο που βρισκόμαστε σήμερα. Αλλά δεν επενδύουμε ούτε το ποσό που θα κόστιζε η κατασκευή ενός πυρηνικού υποβρυχίου».

Πηγή: ieidiseis.gr

- Advertisement -

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 







Διαβάστε Ακόμα