Θα καταφέρουμε να φτάσουμε τελικά τα 100; Νεότερη μελέτη που αναζήτησε την απάντηση σε όσους τα είχαν ήδη πατήσει, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τη λύση του μυστηρίου ενδεχομένως να δώσει το ανοσοποιητικό σύστημα.
Ποιος άλλος θα ήταν πιο κατάλληλος για τη μελέτη των παραγόντων που συμβάλλουν στη μακροζωία από τους αιωνόβιους; Αυτό ίσως σκέφτηκαν οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Βοστώνης που επέλεξαν να εστιάσουν τη μελέτη τους σε αυτούς, διερευνώντας τα ενδότερα των οργανισμών τους.
Ειδικότερα, εξετάζοντας τα δείγματα αίματος επτά αιωνόβιων, με μέση ηλικία τα 106 έτη, διαπίστωσαν ότι διαθέτουν εξαιρετικά λειτουργικό ανοσοποιητικό σύστημα που προσαρμόζεται εύκολα σε λοιμώξεις και ασθένειες.
«Αυτό που ουσιαστικά συμπεράναμε είναι ότι όσοι είχαν περάσει τα 100, εκδήλωναν ένα ιστορικό έκθεσης σε φυσικά περιβαλλοντικά ανοσογονίδια, που τους έκαναν πιο ανθεκτικούς σε πιθανούς επιβλαβείς παράγοντες», δήλωσε ο συν-ερευνητής δρ. Stefano Monti, αναπληρωτής καθηγητής ιατρικής και βιοστατιστικής στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης.
Για τις ανάγκες της μελέτης, η ερευνητική ομάδα διενέργησε γενετικές αναλύσεις σε μια ευρεία κατηγορία ανοσοποιητικών κυττάρων που κυκλοφορούν στου αίμα. Στη συνέχεια, προέβησαν σε μια σύγκριση μεταξύ των κυττάρων των αιωνόβιων και με δύο δημόσια διαθέσιμες βάσεις δεδομένων που περιείχαν γενετικές αναλύσεις ανοσοκυττάρων άλλων επτά εκατοντάχρονων καθώς και 52 άλλων ατόμων ηλικίας από 20 έως 89 ετών. Τα αποτελέσματά τους δημοσιεύθηκαν στο The Lancet.
Πηγή: ygeiamou.gr