Μουστάκι. Από ποιο καρκίνο προστατεύει τους άνδρες

Μουστάκι. Από ποιο καρκίνο προστατεύει τους άνδρες

Η τριχοφυΐα στους άνδρες είναι ένδειξη αρρενωπότητας και το μουστάκι μέρος της γοητείας τους.

Τα τελευταία χρόνια μάλιστα, πολλοί άνδρες συμμετέχουν στο κίνημα Movember, που τους παροτρύνει να αφήνουν μουστάκι κάθε Νοέμβριο προκειμένου να ενεργοποιηθούν κατά ανδρικών ασθενειών, όπως ο καρκίνος του προστάτη.

Νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι εκτός από στοιχείο ανδρικής φιλαρέσκειας, το μουστάκι προστατεύει από τον καρκίνο των χειλιών.

«Τα μουστάκια φαίνεται ότι προστατεύουν τα χείλη, με τον ίδιο τρόπο που τα μαλλιά προστατεύουν τη δέρμα του κεφαλιού», εξηγεί ο συγγραφέας της μελέτης Δρ. Daniel Aires, διευθυντής του τμήματος δερματολογίας στο Πανεπιστήμιο του Kansas. «Αν και ακούγεται λογικό, το θέμα δεν είχε διερευνηθεί κατά το παρελθόν».

Ο Aires και οι συνεργάτες του εξέτασαν 200 άνδρες ασθενείς που είχαν διαγνωστεί με προκαρκινική πάθηση γνωστή ως ακτινική κεράτωση στο κεφάλι ή το πρόσωπο.

Η ακτινική κεράτωση (ή υπερκεράτωση) του δέρματος χαρακτηρίζεται από μικρές κηλίδες στο δέρμα, που εμφανίζουν στην ψηλάφηση μια τραχύτητα και ξηρότητα, σε αντίθεση με την απαλή αίσθηση που δίνει το φυσιολογικό δέρμα.

Η ακτινική κεράτωση θεωρείται από τους περισσότερους γιατρούς ως ένας μη καρκινικός (καλοήθης) όγκος. Επειδή όμως αντιπροσωπεύει μια προκαρκινική κατάσταση του δέρματος, μπορεί να εξελιχθεί σε πλακώδες καρκίνωμα γι' αυτό και πολλοί γιατροί την αντιμετωπίζουν ως ένα πρώιμο στάδιο καρκίνου.

«Επειδή η επιδερμίδα των χειλιών είναι τόσο λεπτή, η ακτινική κεράτωση στα χείλη μπορεί να είναι πολύ πιο επικίνδυνη συγκριτικά με τις ακτινικές κερατώσεις σε άλλα σημεία του δέρματος».

Περίπου 60 από τους άνδρες της μελέτης είχαν μουστάκι πάχους μέχρι ένα εκατοστό. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα χρόνια που οι άνδρες είχαν μουστάκι μεταφράζονταν σε 16 φορές μικρότερο κίνδυνο ακτινικής κεράτωσης στο κάτω χείλος τους, συγκριτικά με όσους δεν είχαν μουστάκι.

Αυτό ίσχυε ακόμη και όταν λαμβάνονταν υπόψιν άλλοι παράγοντες κινδύνου, όπως το οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του δέρματος, το ιστορικό ηλιακών εγκαυμάτων, το κάπνισμα και η ηλικία.

Η Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας υπογραμμίζει ότι όταν κάποιος εκδηλώνει αυτή τη μορφή καρκίνου, ο κίνδυνος επανεμφάνισης αυξάνεται.

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι αν η ακτινική κεράτωση αφεθεί χωρίς θεραπεία, μπορεί να οδηγήσει σε πλακώδες καρκίνωμα.

Αυτός ο τύπος καρκίνου προσβάλλει συχνότερα τις ανώτερες στιβάδες της επιδερμίδας γύρω από τα χείλη, τα αυτιά, το δέρμα του κεφαλιού που δεν έχει τρίχες και τους ώμους. Μπορεί επίσης να αναπτυχθεί στο εσωτερικό του στόματος, τη μύτη και τον λαιμό και στη συνέχεια να εξαπλωθεί.

Η ακτινική κεράτωση αποτελεί την έβδομη πιο κοινή μορφή καρκίνου ανά τον κόσμο.

Τα ευρήματα θα δημοσιευθούν στο τεύχος Ιουνίου της επιθεώρησης της Αμερικανικής Ακαδημίας Δερματολογίας.

Πηγή: healthday.com & onmed.gr