Προειδοποίηση
  • JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 1062
Σχέδιο για αποστολή στον νότιο πόλο της Σελήνης

Σχέδιο για αποστολή στον νότιο πόλο της Σελήνης

Ευρω-ρωσική συνεργασία για την περαιτέρω εξερεύνηση της «άγνωστης πλευράς» της Σελήνης σε ορίζοντα πέντε ετών σχεδιάζουν οι άνθρωποι της Roscosmos και της ESA, σύμφωνα με δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου.

 

Η αποστολή που εξετάζεται θα έχει ως στόχο, μεταξύ άλλων, την προετοιμασία για μόνιμη παρουσία στη Σελήνη και γι’ αυτό στα πρώτα στάδια της αποστολής στον νότιο πόλο του δορυφόρου μας οι επιστήμονες θα ψάξουν για νερό σε μορφή πάγου και για πρώτες ύλες, καύσιμα ή οξυγόνο.

Το ρομπότ
Οι δύο πλευρές, όπως έγινε γνωστό, θέλουν να στείλουν αρχικά το 2020 στη Σελήνη το ρομπότ Luna 27, το οποίο και θα παρέχει όλα τα στοιχεία για τις συνθήκες που επικρατούν στον ανεξερεύνητο μέχρι σήμερα Νότιο Πόλο, ούτως ώστε να υπάρξει ο κατάλληλος σχεδιασμός της μελλοντικής συνεργασίας. Η περιοχή αυτή είναι πάντα σκοτεινή και γι’ αυτό οι επιστήμονες ευελπιστούν ότι θα μπορέσουν να βρουν παγωμένο νερό. Το σχέδιο αναμένεται να εγκριθεί από τα κράτη-μέλη της ESA μέσα στο 2016, όπως δήλωσε στο BBC η επικεφαλής των αποστολών στη Σελήνη της ESA Μπερενζερέ Χουντού: «Εχουμε τη φιλοδοξία να δούμε Ευρωπαίους αστροναύτες στο φεγγάρι.».

Από την πλευρά του ο Ιγκορ Μιτροφάνοφ, του Ινστιτούτου Ερευνας Διαστήματος της Μόσχας, δήλωσε: «Πρέπει να επιστρέψουμε στη Σελήνη. Ο 21ος αιώνας θα είναι ο αιώνας της μόνιμης παρουσίας στο Διάστημα».

Πηγή: Εθνος