Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕπιστήμηΠαγκόσμιος συναγερμός για τη μετάλλαξη Όμικρον

Παγκόσμιος συναγερμός για τη μετάλλαξη Όμικρον

Η παραλλαγή Όμικρον εξαπλώνεται σε αρκετές χώρες, με τον εντοπισμό ή την επιβεβαίωση κρουσμάτων στην Ολλανδία, τη Δανία και την Αυστραλία, ενώ παράλληλα εντείνονται οι ταξιδιωτικές απαγορεύσεις σε μια προσπάθεια να αποτραπεί η «εισαγωγή» αυτού του στελέχους.

ΠΟΥ: Θα χρειαστεί χρόνος για να κατανοήσουν οι επιστήμονες πόσο σοβαρή είναι

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επανέλαβε ότι προς το παρόν δεν είναι σαφές αν η Όμικρον είναι πιο μεταδοτική από άλλες παραλλαγές του SARS-CoV-2 ή αν προκαλεί σοβαρότερη ασθένεια.

«Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν αυξημένα ποσοστά νοσηλείας στη Νότια Αφρική, όμως αυτό μπορεί να οφείλεται στο συνολικό αριθμό των ανθρώπων που μολύνονται» και να μην είναι αποτέλεσμα μόνο της παραλλαγής Όμικρον, εξήγησε ο Οργανισμός. Υπενθύμισε ότι θα χρειαστούν «μέρες έως και αρκετές εβδομάδες» μέχρι να εκτιμήσουν οι επιστήμονες πόσο σοβαρή είναι.

Ο εντοπισμός της Όμικρον από επιστήμονες της Νότιας Αφρικής σήμανε παγκόσμιο συναγερμό. Η μια κυβέρνηση μετά την άλλη -με τελευταία στη σειρά, απόψε, τη Ρουάντα- επιβάλουν ταξιδιωτικούς περιορισμούς στις χώρες της νότιας Αφρικής, φοβούμενες ότι τα υπάρχοντα εμβόλια δεν θα καλύπτουν την παραλλαγή αυτήν και θα ανατραπεί η εν τω γίγνεσθαι οικονομική ανάκαμψη, έπειτα από δύο χρόνια πανδημίας.

Ο ΠΟΥ, στην ανακοίνωσή του, τόνισε ότι οι εμπειρογνώμονες προσπαθούν να κατανοήσουν τις πιθανές συνέπειες της παραλλαγής στα αντίμετρα που έχουν ληφθεί, συμπεριλαμβανομένων και των εμβολίων για την Covid-19.

Η Βρετανία αποφάσισε να συγκαλέσει τη Δευτέρα έκτακτη σύνοδο των υπουργών Υγείας της G7 για να συζητηθούν οι πρόσφατες εξελίξεις.

Οι ολλανδικές υγειονομικές αρχές έκαναν γνωστό ότι εντοπίστηκαν 13 κρούσματα της Όμικρον μεταξύ των επιβατών δύο πτήσεων που έφτασαν στο Άμστερνταμ την Παρασκευή από τη Νότια Αφρική. Εξετάστηκαν συνολικά περισσότεροι από 600 επιβάτες και εντοπίστηκαν 61 κρούσματα της Covid-19. «Μπορεί να είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου» σχολίασε ο υπουργός Υγείας Χούγκο ντε Γιόνγκε μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Ρότερνταμ.

Η Όμικρον, μια «παραλλαγή ανησυχίας», όπως την χαρακτήρισε ο ΠΟΥ, ενδέχεται να είναι πιο μεταδοτική από τις προηγούμενες παραλλαγές. Μέχρι στιγμής κρούσματα έχουν εντοπιστεί μεταξύ άλλων στην Αυστραλία, το Βέλγιο, την Μποτσουάνα, τη Βρετανία, τη Δανία, τη Γερμανία, το Χονγκ Κονγκ, το Ισραήλ, την Τσεχία, την Ιταλία, την Ολλανδία, πιθανώς και στην Ελβετία.

Μια Νοτιοαφρικανή γιατρός, η οποία ήταν η πρώτη που υποπτεύθηκε μια άλλη παραλλαγή, εξήγησε σήμερα ότι μέχρι στιγμής τα συμπτώματα που παρουσιάζουν οι ασθενείς με Όμικρον είναι ήπια και μπορούν να αντιμετωπιστούν στο σπίτι. Η Δρ Ανζελίκ Κέτζε, η επικεφαλής του Ιατρικού Συλλόγου Νοτίου Αφρικής, είπε στο Reuters ότι, σε αντίθεση με την παραλλαγή Δέλτα, οι ασθενείς μέχρι τώρα δεν παραπονιούνται για απώλεια γεύσης ή όσφρησης και δεν παρουσιάζουν σημαντική μείωση του επιπέδου του οξυγόνου.

Γαλλία: Εντοπίστηκαν οκτώ πιθανά κρούσματα της παραλλαγής Όμικρον

Το υπουργείο Υγείας της Γαλλίας ανακοίνωσε απόψε ότι εντόπισε οκτώ πιθανά κρούσματα της παραλλαγής Όμικρον σε όλη τη χώρα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι ασθενείς ήρθαν στη Γαλλία από την περιοχή της νότιας Αφρικής. Θα χρειαστεί να περάσουν αρκετές ημέρες μέχρι να επιβεβαιωθεί ότι έχουν προσβληθεί από τη συγκεκριμένη παραλλαγή.

Το Ισραήλ κλείνει τα σύνορα για όλους

Τα πιο δρακόντεια μέτρα έχουν ληφθεί μέχρι στιγμής από το Ισραήλ: η κυβέρνηση απαγόρευσε την είσοδο όλων των αλλοδαπών στη χώρα και θα χρησιμοποιήσει μια εφαρμογή εντοπισμού μέσω κινητών τηλεφώνων για να περιορίσει την εξάπλωση της παραλλαγής. Ο πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ είπε ότι η απαγόρευση, που θα πρέπει να εγκριθεί από την κυβέρνηση, θα ισχύσει για 14 ημέρες. Οι αρχές ελπίζουν ότι στο διάστημα αυτό θα δοθούν περισσότερες διευκρινίσεις για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων.

Η Ιαπωνία θα κλείσει τα σύνορά στους αλλοδαπούς

Η ιαπωνική κυβέρνηση σχεδιάζει να κλείσει τα σύνορα σε πρακτικά όλους τους αλλοδαπούς από αυτόν τον μήνα, μεταδίδει το ιαπωνικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV.

Η επίσημη ανακοίνωση του μέτρου αναμένεται να γίνει εντός της ημέρας, σύμφωνα με τις πληροφορίες του δικτύου.

Τα δύο πρώτα κρούσματα εντοπίστηκαν στον Καναδά

Το υπουργείο Υγείας του Καναδά ανακοίνωσε χθες Κυριακή ότι εντοπίστηκαν, για πρώτη φορά, δύο κρούσματα της παραλλαγής Όμικρον του νέου κορονοϊού· πρόκειται για δύο πρόσωπα τα οποία είχαν ταξιδέψει πρόσφατα στη Νιγηρία.

Οι δύο ασθενείς έχουν τεθεί σε απομόνωση στην Οτάβα και οι αρχές ιχνηλατούν τις επαφές τους, ανακοίνωσε η κυβέρνηση της επαρχίας Οντάριο.

Το καναδικό υπουργείο Υγείας προεξοφλεί ότι θα εντοπιστούν και άλλα κρούσματα της Όμικρον, που χαρακτηρίστηκε την περασμένη εβδομάδα «ανησυχητική παραλλαγή» από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας



Διαβάστε Ακόμα