Κυριακή, 6 Οκτωβρίου, 2024
ΑρχικήΕπιστήμηΟι άνθρωποι που μεγάλωσαν νιώθοντας επισκιασμένοι από τα αδέλφια τους, συνήθως αναπτύσσουν...

Οι άνθρωποι που μεγάλωσαν νιώθοντας επισκιασμένοι από τα αδέλφια τους, συνήθως αναπτύσσουν αυτές τις 8 συνήθειες αργότερα στη ζωή τους

Η εμπειρία του να μεγαλώνεις στη σκιά κάποιου από τ’ αδέλφια σου, μπορεί να διαμορφώσει τον χαρακτήρα σου με τρόπους απροσδόκητους.

Εκτός από τον ανταγωνισμό ανάμεσα στ’ αδέλφια, η εμπειρία αυτή κάνει τον άνθρωπο να αισθάνεται παραμερισμένος, κάτι που αφήνει το αποτύπωμά του στη συμπεριφορά του ατόμου ακόμη και στην ενήλικη ζωή του.

Από την ανάγκη αποδοχής, έως τη δημιουργικότητα, οι άνθρωποι που έχουν μεγαλώσει στη σκιά από τα αδέλφια τους, αποκτούν κάποιες χαρακτηριστικές συνήθειες που ανάγονται στην επιθυμία τους να βρουν τη θέση τους στον κόσμο.

Οι συνήθειες αυτές, δεν είναι μόνο μηχανισμοί άμυνας, αλλά αποτελούν και πηγή δύναμης και ψυχικής αντοχής.

Στο άρθρο αυτό, εξηγούμε οκτώ συνηθισμένες συμπεριφορές των ανθρώπων που έχουν μεγαλώσει στη σκιά των αδελφών τους.

Οι 8 συμπεριφορές των ανθρώπων που έχουν μεγαλώσει στη σκιά των αδελφών τους

  • Αναζήτηση αποδοχής
  • Είναι «διπλωμάτες»
  • Προτιμούν την μοναξιά
  • Ψυχική ανθεκτικότητα
  • Συμπόνοια
  • Δημιουργικότητα
  • Ανάγκη για ανεξαρτησία
  • Βαθιά κατανόηση

Αναζήτηση αποδοχής

Ως παιδιά, οι άνθρωποι που μεγάλωσαν στη σκιά των αδελφών τους, καταβάλλουν υπερβολικές προσπάθειες για ν’ αποσπάσουν την αναγνώριση και την αποδοχή των άλλων. Έχουν μεγαλώσει στο περιθώριο, και γι’ αυτό, ως ενήλικες, επιζητούν την αποδοχή των άλλων. Μεγάλο μέρος της παιδικής τους ηλικίας, το έχουν βιώσει στο παρασκήνιο. Η ανάγκη τους αυτή, εκφράζεται με διαφορετικούς τρόπους. Μπορεί, για παράδειγμα, να είναι ο πιο εργατικός συνάδελφος ή κάποιος που θέλει πάντα να έχει τον τελευταίο λόγο στη συζήτηση, κάτι που αντανακλά την ανάγκη να τον εκτιμήσουν και να τον αναγνωρίσουν.

Η συνήθεια αυτή, συχνά παρερμηνεύεται ως διαρκής ανάγκη για προσοχή. Στην πραγματικότητα, είναι η αναζήτηση του ατόμου για αναγνώριση και επιβεβαίωση.

Αυτό είναι μια έκφανση μόνο της ψυχής ενός παιδιού που κάποτε περνούσε απαρατήρητο.

Είναι «διπλωμάτες»

Ορισμένοι άνθρωποι έχουν αξιοθαύμαστες διαπραγματευτικές ικανότητες. Είναι εξαιρετικά αποδοτικοί μεσολαβητές, είτε στη δουλειά, ή στην προσωπική τους ζωή. Η ικανότητα αυτή, είναι προϊόν της ανατροφής και των παιδικών εμπειριών.

Συχνά, οι άνθρωποι που έχουν μεγαλώσει στο παρασκήνιο, είναι επιδέξιοι «διπλωμάτες». Δεν είναι υποχείρια των άλλων, όμως έχουν μάθει να εκφράζονται με τρόπους που διασφαλίζουν την ισορροπία και την κατανόηση.

Προτιμούν την μοναξιά

Αν ένας άνθρωπος μεγαλώνει νιώθοντας «αόρατος», στη σκιά των αδελφών του, εκτιμά πολύ την μοναξιά ως ενήλικας. Η ηρεμία της μοναξιάς είναι, για εκείνους, μια όαση μέσα στο χάος των ανισόρροπων οικογενειακών δυναμικών.

Σχετική έρευνα από το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, συμπεραίνει ότι, οι άνθρωποι που είναι μοναχικοί έχουν, κατά κανονα, υψηλότερη συναισθηματική νοημοσύνη. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι, η μοναξιά προσφέρει ευκαιρίες για αναστοχασμό, προάγοντας την αναγνώριση των συναισθημάτων, και τη διαχείρισή τους.

Ένας άνθρωπος που θέλει να περνά χρόνο μόνος του, μπορεί να χρειάζεται χρόνο να διαχειριστεί τις εμπειρίες του παρελθόντος με τρόπο παραγωγικό και ωφέλιμο.

Δεν είναι αντικοινωνικοί, όμως θέλουν χρόνο με τον εαυτό τους.

Ψυχική ανθεκτικότητα

Οι άνθρωποι που έχουν μεγαλώσει στη σκιά των αδελφών τους, έχουν αποκτήσει πολλή δύναμη. Μεγαλώνοντας «στην αφάνεια» έχουν πάρει πολύτιμα μαθήματα ανάκαμψης και εξέλιξης.

Τα άτομα που μεγάλωσαν στη σκιά των αδελφών τους, έχουν βιώσει αντιξοότητες που σχετίζονται με τη διαχείριση της απογοήτευσης και της απόρριψης, μετασχηματίζοντάς τες σε σκαλοπάτια προς την κατάκτηση των στόχων τους.

Η δύναμή τους οφείλεται στην ικανότητά τους να επιμένουν και να προσαρμόζονται, ακόμη και μέσα από τις προκλήσεις. Η αντοχή τους έγινε ακλόνητη αποφασιστικότητα και διάθεση νικητή που τους έχει βοηθήσει να πετύχουν σε διάφορες εκφάνσεις της ζωής.

Συμπόνοια

Οι άνθρωποι που μεγάλωσαν στη σκιά των αδελφών τους, διακατέχονται από βαθιά συμπόνοια. Το βίωμα της αδιαφορίας τους έχει οδηγήσει σε μια βαθιά ευαισθησία για τους άλλους. Μπορούν να καταλάβουν τα συναισθήματα των άλλων.

Η βαθιά συμπόνοια που νιώθουν, μεταφράζεται σε ευαισθησία και ευγένεια στις σχέσεις τους με τους άλλους.

Ξέρουν τι σημαίνει ψυχικός πόνος από την αδιαφορία και κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους, προκειμένου να διασφαλίσουν ότι κανείς άλλος δεν θα τον νιώσει.

Η ευαισθησία τους, δεν είναι σημάδι αδυναμίας – αντίθετα, είναι η απόδειξη της δύναμής τους και της συμπόνοιας τους.

Δημιουργικότητα

Η δημιουργικότητα, είναι μια διέξοδος για τους ανθρώπους οι οποίοι έχουν μεγαλώσει παραμερισμένοι. Αυτός είναι ο τρόπος έκφρασής τους, ένας τρόπος να δώσουν μορφή στις σκέψεις και τα συναισθήματα που δεν μπορούν να εκφραστούν,

Πολλοί άνθρωποι που νιώθουν ότι μεγάλωσαν παραγκωνισμένοι από τα αδέλφια τους, έμαθαν να διοχετεύουν τα συναισθήματα και τις εμπειρίες τους σε δημιουργικά έργα, είτε αυτά είναι μουσική, τέχνη, ή πρωτοποριακή σκέψη.

Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίον αφήνουν το δικό τους αποτύπωμα στον κόσμο.

Αν συναντήσετε κάποιον με τη σπίθα της δημιουργικότητας, να θυμάστε ότι αυτή μπορεί να είναι το αποτέλεσμα της ανατροφής τους στη σκιά των αδελφών τους – η οποία τώρα έχει μετασχηματιστεί σε δημιουργικό πλεονέκτημα.

Ανάγκη για ανεξαρτησία

Οι άνθρωποι που έχουν μεγαλώσει στη σκιά των αδελφών τους, έχουν μάθει από μικρή ηλικία να στηρίζονται στον εαυτό τους, κάτι που, τους έχει κάνει αυτόνομους ενήλικες.

Τα άτομα αυτά αναλαμβάνουν πρωτοβουλία, δεν φοβούνται να ξεκινήσουν μόνοι τους ένα έργο, ή ν’ αντιμετωπίσουν μια πρόκληση. Έχουν μάθει να βασίζονται στις ικανότητές τους, να εμπιστεύονται την κρίση τους.

Ως αποτέλεσμα, έχουν ακλόνητη αυτοπεποίθηση.

Η ανεξαρτησία τους δεν σημαίνει ούτε ότι τους αρέσει να είναι μόνοι, ούτε ότι δεν είναι καλοί συνεργάτες. Ωστόσο, ξέρουν καλά την αξία τους και εμπιστεύονται τις ικανότητές τους, γεγονός που τους δίνει τη δύναμη να σταθούν στα πόδια τους.

Βαθιά κατανόηση

Έχοντας νιώσει τι σημαίνει να μην σε βλέπουν ή να σε ακούν, οι άνθρωποι αυτοί έχουν την εξαιρετική ικανότητα να ακούν και να κατανοούν τους άλλους. Συχνά, χωρίς ο άλλος να τους μιλήσει, μπορούν να καταλάβουν τη σιωπή τους, ν’ αφουγκραστούν τις ανησυχίες τους, να προσφέρουν παρηγοριά και να καταλάβουν τις ανάγκες τους.

Η ευαισθησία τους υπερβαίνει την απλή κατανόηση των συναισθημάτων των άλλων. Συμπάσχουν με τους ανθρώπους, υπερβαίνουν τα δικά τους αισθήματα και τις αντιλήψεις, πραγματώνοντας μια αυθεντική προσέγγιση προς τη ζωή.

Το ταξίδι τους από τη σκιά, στο προσκήνιο, τους έχει θωρακίσει με πολύτιμη γνώση, τους έχει κάνει σοφούς – από τους ανθρώπους με την μεγαλύτερη ευαισθησία που μπορεί να έχετε συναντήσει.

Τελικές σκέψεις

Το αίσθημα του παραγκωνισμού είναι μια σκληρή εμπειρία. Την ίδια στιγμή, διαμορφώνει τους ανθρώπους, κάνοντάς τους πιο δυνατούς, συμπονετικούς και δημιουργικούς. Οι παραπάνω συνήθειες διαμορφώνονται ήδη από την παιδική ηλικία, ωστόσο δεν είναι ελαττώματα, αλλά αποδείξεις της δύναμης που έχουν στην ψυχή της και τους έχει βοηθήσει να εξελιχθούν σε έναν κόσμο, όπου άλλοτε ήταν αόρατοι.

Από την αναζήτηση της αποδοχής, έως την μοναχικότητα, κάθε συνήθεια των ανθρώπων που μεγάλωσαν νιώθοντας παραγκωνισμένοι, έχει τη δική της αιτιολογία – μία ιστορία εξέλιξης, προσαρμογής, ανακάλυψης του εαυτού. Οι άνθρωποι που μεγάλωσαν με αυτά τα βιώματα, δεν έχουν μείνει στη σκιά. Έχουν αξιοποιήσει τις εμπειρίες τους για να γίνουν δυνατότεροι, να καλλιεργήσουν την αυτογνωσία, την συμπόνοια και την ευαισθησία τους.

Πηγή: enikos.gr 

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας



Διαβάστε Ακόμα