Τα πρώτα κρούσματα της μετάλλαξης Mu εντοπίστηκαν και την Ελλάδα.
Σημειώνεται ότι στη χώρα μας έχουν εντοπιστεί έξι κρούσματα της μετάλλαξης Mu (B.1.621). Πρόκειται για στέλεχος ενδιαφέροντος (VOI) που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Κολομβία και έχει σημάνει νέο συναγερμό στην παγκόσμια επιστημονική κοινότητα.
Συγκεκριμένα το νέο στέλεχος πέρασε τα σύνορα της χώρας μας και έχει εντοπιστεί σε Αττική (ένα κρούσμα), στην Αργολίδα (δύο κρούσματα), στην Άρτα (ένα κρούσμα) και στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος (δύο κρούσματα).
Ο καθηγητής Παθολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, Χαράλαμπος Γώγος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ανέφερε για τη νέα μετάλλαξη ότι “είναι προφανές ότι οι μεταλλάξεις εμφανίζονται και δίνουν χώρο στον ιό να πολλαπλασιαστεί”.
“Δεν έχουμε πολλά δεδομένα για την Mu, πρέπει να έχουμε κλινικά δεδομένα. Είναι κακό να έχουμε μια νέα μετάλλαξη, είναι επικίνδυνο, αλλά είναι πρόωρο να πούμε ότι είναι μια μετάλλαξη που θα δημιουργήσει προβλήματα” τόνισε ο κ. Γώγος.
Ερωτηθείς αν μπορεί η Mu να αντικαταστήσει τη “Δέλτα” απάντησε ότι “έτσι έγινε και με τη “Δέλτα” που πήρε τη θέση της “Άλφα”, αλλά περιμένουμε τα δεδομένα. Υπάρχει η Κολομβία που έχει πάνω από το 30% την Mu και το Εκουαδόρ πάνω από 10%. Άρα έχει τα χαρακτηριστικά της διασποράς.
Μετάλλαξη Mu: Όλα όσα γνωρίζουμε
Συναγερμός έχει σημάνει στην παγκόσμια επιστημονική κοινότητα για τη νέα μετάλλαξη Mu του κορονοϊού. Σημειώνεται ότι στην πρόσφατη αναφορά του ΠΟΥ ανακοινώθηκε ένα νέο μεταλλαγμένο στέλεχος το Mu ως στέλεχος ενδιαφέροντος (VOI).
Τα στελέχη Mu, ή B.1.621, εντοπίστηκαν για πρώτη φορά στην Κολομβία και κρούσματα έχουν καταγραφεί στη Νότια Αμερική και την Ευρώπη.
Το εβδομαδιαίο δελτίο του ΠΟΥ για την πανδημία αναφέρει ότι τα στελέχη Mu περιλαμβάνουν μεταλλάξεις που ενδεχομένως θα μπορούσαν να καταστήσουν τα στελέχη πιο αποτελεσματικά έναντι της ανοσίας που προσφέρουν τα εμβόλια. Παρόλα αυτά θα χρειαστούν περαιτέρω μελέτες για να τεκμηριωθεί η προηγούμενη υπόθεση.