Εφιαλτικές είναι οι προβλέψεις για το προσδόκιμο επιβίωσης των Ελλήνων εξαιτίας της κλιματικής αλλαγή.
Σύμφωνα με τον διευθυντή στο Ινστιτούτο Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και επιστημονικό υπεύθυνο του δικτύου CLIMPACT, καθηγητή Νίκο Μιχαλόπουλο, η κλιματική αλλαγή συνδέεται άρρηκτα με τις εκπομπές των θερμοκηπικών αερίων. Αέρια στην πλειοψηφία τους παράγονται από τις ανθρωπογενείς δραστηριότητες και μάλιστα από την καύση ορυκτών καυσίμων, που είναι η κύρια πηγή παραγωγής θερμοκηπικών αερίων.
Το προσδόκιμο επιβίωσης
«Οι πολύ σημαντικές ποσότητες των θερμοκηπικών αερίων επηρεάζουν πάρα πολύ την ανθρώπινη υγεία και το κλίμα, με αποτέλεσμα το προσδόκιμο της ανθρώπινης ζωής στην Ελλάδα ετησίως να μειώνεται κατά 12-13 μήνες», λέει ο κ. Μιχαλόπουλος.
Όπως εκτιμά, η ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί να επιδράσει με διάφορους τρόπους στην κλιματική αλλαγή, καθώς η ίδια η σύσταση της ατμόσφαιρας είναι πολύ σημαντική για το κλίμα μέσω των αιωρούμενων σωματιδίων.
Έξαρση πυρκαγιών
Το Δικτύο CLIMPACT εκτιμά ότι έως το τέλος του αιώνα οι πυρκαγιές στην Μεσόγειο πρόκειται να έχουν διπλασιαστεί λόγω της κλιματικής αλλαγή, ενώ η αντιπυρική περίοδος θα έχει επεκταθεί κατά 40 μέρες.
«Τα αιωρούμενα σωματίδια ανάλογα τη σύστασή τους μπορούν είτε να οδηγήσουν σε μία ψύξη της ατμόσφαιρας, είτε στην περίπτωση του μαύρου άνθρακα που παράγεται από τις καύσεις στις πυρκαγιές να θερμάνουν την ατμόσφαιρα», τονίζει ο κ. Μιχαλόπουλος.
«Εφιάλτης» στη Μεσόγειο
Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της διακυβερνητικής επιτροπής για την κλιματική αλλαγή, τα επόμενα χρόνια έως το 2070 όλη αυτή η αύξηση της θερμοκρασίας που αναμένεται αλλά και η μείωση της βροχόπτωσης, θα έχουν ως αποτέλεσμα την αύξηση του κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιών. Επιπλέον, έως το τέλος του αιώνα η πιθανότητα οι περιπτώσεις πυρκαγιών στην Μεσόγειο να έχουν διπλασιαστεί, είναι πάνω από 95%.
Συνεπώς, κατά τον κ. Μιχαλόπουλο, η περίοδος που θα είναι επικίνδυνη από τις πυρκαγιές αναμένεται να επεκταθεί κατά 40 μέρες – δηλαδή πρόκειται να επεκταθεί η αντιπυρική περίοδος.
Πηγή: vita.gr