Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕπιστήμηΛινού: Χωρίς μάσκα οι εμβολιασμένοι, πιθανή η επανάληψη του εμβολίου το Φθινόπωρο

Λινού: Χωρίς μάσκα οι εμβολιασμένοι, πιθανή η επανάληψη του εμβολίου το Φθινόπωρο

Στην άρση των μέτρων αναφέρθηκε η Αθηνά Λινού. Τι είπε για τυχόν επανάληψη του εμβολίου, τη χρήση μάσκας από εμβολιασμένους και την ινδική μετάλλαξη.

«Είμαστε σε καλό δρόμο, έχουν πέσει σημαντικά τα κρούσματα και οι αριθμοί στα νοσοκομεία και είμαστε σε έναν καινούριο δρόμο», είπε η Καθηγήτρια Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού, μιλώντας στον ΑΝΤ1 τη Μεγάλη Δευτέρα (26/4).

Όπως σημείωσε, «είναι φοβερό ότι έχουμε περισσότερους από 10.000 νεκρούς, δυστυχώς σε αυτό το κομμάτι δεν πήγαμε όσο καλά είχαμε πάει στην αρχή».

Τι είπε για την εστίαση
«Ως προς την Εστίαση δεν ανησυχώ. Θα ήθελα να καλέσω όλους τους επαγγελματίες να συστρατευθούν με όλους και να διευκολύνουν την τήρηση των μέτρων. Εκείνο που λιγάκι με ανησυχεί είναι ότι ανοίγουν τα εμπορικά κέντρα και τα κέντρα αισθητικής, διότι σε αυτούς τους χώρους δεν υπάρχει πρόσβαση σε «ανοιχτό αέρα». Καλό θα είναι οι καταναλωτές να προτιμούν τις ώρες που δεν έχει πολλή κίνηση για να πάνε σε αυτούς τους χώρους», είπε η κ. Λινού.

Επανάληψη εμβολίου το Φθινόπωρο
Σε ότι αφορά την γρίπη, επεσήμανε ότι φέτος είναι λιγότερα τα κρούσματα και οι θάνατοι, λόγω των εμβολίων, της χρήσης μάσκας και των μέτρων για τον κορονοϊό, καθώς είναι και οι δύο ιοί – της γρίπης και του Covid-19 – «αερογενείς» και επομένως αντιμετωπίζοντας τον έναν, περιορίζεται και ο άλλος.

Για το ενδεχόμενο να χρειαστεί να επαναληφθεί το εμβόλιο κατά του κορονοϊού από το φθινόπωρο, η κ. Λινού είπε ότι «θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε και την πορεία της υγείας όσων έχουν κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου για τον κορονοϊό, αλλά και τυχόν νέες παραλλαγές του ιού, για να δούμε εάν θα χρειαστεί του χρόνου να κάνουμε μια «ανανεωμένη» δόση εμβολίου»

Για τη μη χρήση μάσκας από εμβολιασμένους
Επίσης, αναφέρθηκε και στην οδηγία του αμερικανικού CDC σύμφωνα με την οποία δύο εμβολιασμένοι άνθρωποι μπορούν να βρεθούν χωρίς μάσκα ακόμη και σε εσωτερικό χώρο μια συζήτηση που «άναψε» και στην Ελλάδα μετά από σχετικά αναφορά του Σωτήρη Τσιόδρα.

«Μπορούμε πράγματι δύο εμβολιασμένοι να βρεθούμε σε εσωτερικό χώρο χωρίς μάσκα. Μάλιστα, μπορεί και ένας εμβολιασμένος να βρεθεί με έναν ακόμη που δεν έχει εμβολιαστεί αρκεί να μην είναι σε ομάδα υψηλού κινδύνου. Άρα, με έναν ηλικιωμένο δεν μπορούμε να βρεθούμε χωρίς μάσκα» επεσήμανε.

Αναφορικά με την πορεία της πανδημίας τόνισε πώς είμαστε σε καλό δρόμο καθώς έχει μειωθεί σημαντικά ο δείκτης θετικότητας αν και παραδέχτηκε πώς η Ελλάδα δεν τα έχει πάει καλά όσο τα είχε πάει στην αρχή σχετικά με τους νεκρούς που άγγιξαν τις 10 χιλιάδες.

«Τα τεστ αντισωμάτων δεν έχουν μεγάλη ακρίβεια»
Σε ερώτηση για τα αντισώματα που προκύπτουν από τα εμβόλια απάντησε πώς τα τεστ αντισωμάτων δεν έχουν αυτή τη στιγμή μεγάλη ακρίβεια αν και κάτι τέτοιο δεν θα έπρεπε στην παρούσα φάση να προκαλεί άγχος.

«Δεν είναι σαφές αν κάποιος που έχει κάνει τις δύο δόσεις τελείωσε κιόλας. Πρέπει να παρακολουθούμε τα αντισώματα και ταυτόχρονα να δούμε μήπως εμφανιστεί κάποιο νέο στέλεχος που δεν πιάνει το εμβόλιο. Βέβαια, δεν έχουμε ακόμα μεγάλη ακρίβεια στα τεστ αντισωμάτων. Αλλά υπάρχει και η κυτταρική ανοσία, οπότε δεν πρέπει να αγχωνόμαστε. Εγώ δεν θα βιαζόμουν να κάνω τεστ αντισωμάτων» σημείωσε.

Για την ινδική μετάλλαξη
«Είναι καινούριο στέλεχος, δεν πρέπει να μας ανησυχεί. Στην Ινδία έχει εντοπιστεί τον Δεκέμβριο και έχει μέσα και την μετάλλαξη της Βραζιλίας. Υπάρχουν τέτοια κρούσματα σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Δεν είναι πιο επικίνδυνος, στην Ινδία αυτοί που μπορούν να πάνε σε νοσοκομείο τον περνούν πολύ ήπια», υπογράμμισε για την ινδική μετάλλαξη, δεύτερο κρούσμα της οποίας στην Ελλάδα, ανακοινώθηκε την Κυριακή.

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα