Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕπιστήμηΛινού: Να επανεξεταστούν τα μέτρα χαλάρωσης για τους εμβολιασμένους

Λινού: Να επανεξεταστούν τα μέτρα χαλάρωσης για τους εμβολιασμένους

Τον ασπασμό των θρησκευτικών εικόνων στην εκκλησία του Αγ. Δημητρίου, από πιστούς με κατεβασμένη την μάσκα, σχολίασε στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Στο Πρώτο Αλλιώς» με την Μαρία Γεωργίου, η Καθηγήτρια Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και Πρόεδρος του Ινστιτούτου Προληπτικής, Περιβαλλοντολογικής και Εργασιακής Ιατρικής Prolepsis, Αθηνά Λινού.

Το αν θα κολλήσουμε κορονοϊό δεν εξαρτάται τόσο από την συγκεκριμένη στιγμή, αλλά από τον αριθμό των ανθρώπων που ερχόμαστε σε επαφή και την διάρκεια της επαφής, εξήγησε η κ. Λινού. Άρα αν είμαστε σε μια συνθήκη με πολλούς ανθρώπους για διάρκεια, φορώντας την μάσκα μας και με συνωστισμό, υπάρχει κίνδυνος. Αν είμαστε όμως σε ανοιχτό χώρο, φορώντας την μάσκα μας και τηρώντας αποστάσεις για σχετικά μικρά χρονικά διαστήματα, ο κίνδυνος μειώνεται. «Η στιγμιαία επαφή με τον ιό, την στιγμή που θα ασπαστούμε την εικόνα, ο κίνδυνος είναι ελάχιστος. Ο ιός μεταδίδεται με την αναπνοή. Ο κίνδυνος, επομένως, βρίσκεται εάν στον χώρο που αναπνέουμε είμαστε χωρίς μάσκα και υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση του ιού στον αέρα. Αυτό συμβαίνει σε κλειστούς χώρους που δεν αερίζονται με φυσικό αερισμό και υπάρχουν πολλοί άνθρωποι για αρκετή ώρα. Ιδανικό θα ήταν να φορούμε την μάσκα μας και όταν δείχνουμε τον σεβασμό μας στην εικόνα, αλλά ο κίνδυνος είναι χειρότερος όταν είμαστε ο ένας δίπλα στον άλλο σε κλειστούς χώρους».Οι μάσκες πρέπει οπωσδήποτε να επιστρέψουν στους εξωτερικούς χώρους, τόνισε η κ. Λινού. Επιπλέον, υπογράμμισε ότι πρέπει να επανεξεταστούν οι αποφάσεις της κυβέρνησης για την εστίαση και την διασκέδαση των εμβολιασμένων χωρίς μάσκες, γιατί έρχεται τόνισε και ο καινούριος ιός που είναι πιο μεταδοτικός. «Δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι σε έναν εσωτερικό χώρο με μόνο εμβολιασμένους δεν μεταδίδεται ο ιός, ο ιός μεταδίδεται και εκεί. Το τεράστιο πλεονέκτημα του εμβολιασμού είναι ότι οι ίδιοι οι εμβολιασμένοι κινδυνεύουν ελάχιστα. Όμως αυτοί οι ίδιοι άνθρωποι, αν υπάρχει στο σπίτι τους κάποιος ευάλωτος ή κάποιο παιδί που και να θέλουν δεν μπορούν να το εμβολιάσουν, εκεί θα το μεταδώσουν. Και για αυτούς τους ανθρώπους ο κίνδυνος είναι πολύ υψηλότερος. Και μπορεί να το μεταδώσουν σε κάποιον καρκινοπαθή, σε ανοσοκατεσταλμένο, που δεν χρειάζεται να είναι στο ίδιο σπίτι. Μπορεί να το μεταδώσουν στο παιδί τους και αυτό να τον διασπείρει σε άλλο σπίτι, που έχει ανθρώπους που ανήκουν σε ευπαθή ομάδα. Επομένως το να μην τηρούμε τα μέτρα επειδή το θεωρούμε αυτό ελευθερία, νομίζω ότι είναι επιπόλαιο».

Όπως εξήγησε η κ. Λινού, η μετάλλαξη Δέλτα+ είναι πολύ πιο μεταδοτική και έχει έρθει ήδη στην Ελλάδα. «Δεν ξέρουμε πόσα ακριβώς είναι τα κρούσματα, θα δούμε εν τοις πράγμασι τι θα συμβεί». Πάντως επεσήμανε πως υπάρχουν μελέτες που μένει να δημοσιευτούν και λένε ότι οι εμβολιασμένοι μπορεί να μεταδίδουν εξίσου με τους ανεμβολίαστους.

Σε σχέση με την αναγκαιότητα του εμβολιασμού με την τρίτη δόση στον μέσο όρο του γενικού πληθυσμού κάποιος που δεν έχει κάνει την τρίτη δόση μετά την παρέλευση εξαμήνου από την δεύτερη, έχει μικρότερο βαθμό ανοσίας από κάποιον που την έχει κάνει και μεγαλύτερο ποσοστό ανοσίας από κάποιον ανεμβολίαστο. Πάντως, σημείωσε, πως όποιος έχει κάνει το Johnson&Johnson πρέπει να κάνει την επαναληπτική δόση μετά από δύο μήνες, με οποιοδήποτε εμβόλιο. «Μάλιστα φαίνεται ότι η ανάμειξη δύο εμβολίων μπορεί να είναι ακόμα πιο αποτελεσματική».

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα