Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΕπιστήμηΚορωνοϊός - Έρευνα: Πόσο επικίνδυνος είναι για τους διαβητικούς

Κορωνοϊός – Έρευνα: Πόσο επικίνδυνος είναι για τους διαβητικούς

.

Έρευνα του Ιατρικού Πανεπιστημίου του Ίνσμπρουκ στην Αυστρία, με επικεφαλής τον ελληνικής καταγωγής διεθνώς γνωστό καθηγητή Μιχαήλ Ιωαννίδη, στην οποία συμπεριλήφθηκαν δεδομένα 350 ασθενών από όλο το ομόσπονδο κρατίδιο του Τιρόλου, δείχνει ότι ο διαβήτης είναι ένας κυρίαρχος παράγοντας κινδύνου για μια σοβαρή πορεία της Covid-19.

Μια πιλοτική μελέτη που πραγματοποιήθηκε την άνοιξη του 2020 με επικεφαλής τον διευθυντή της εσωτερικής μονάδας εντατικής θεραπείας της Πανεπιστημιακής Κλινικής Μιχαήλ Ιωαννίδη, είχε ήδη υποθέσει αυτήν τη διασύνδεση.

Περίπου στο 30% των βαριά ασθενών ήταν γνωστός ένας (προ) διαβήτης, για πάνω από το 85% των ασθενών εντατικής θεραπείας, η λεγόμενη τιμή HbA1c — η οποία παρέχει πληροφορίες για το μακροπρόθεσμο επίπεδο σακχάρου στο αίμα και αν είναι πάνω από 6,5, γίνεται πλέον λόγος για διαβήτη — ήταν αυξημένη, όπως εξηγεί ο ελληνικής καταγωγής καθηγητής του Ιατρικού Πανεπιστημίου του Ίνσμπρουκ σε συνέντευξή του στο Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (APA).

«Οι διαβητικοί που ήταν καλά προσαρμοσμένοι είχαν πιο ήπιες πορείες», ενώ μόνο το ένα τρίτο των ασθενών γνώριζαν ότι είχαν αυξημένη τιμή HbA1c και “συνεπώς, θα ήταν σκόπιμο να μετράται η τιμή HbA1c για όλους τους ανθρώπους στο πλαίσιο του προληπτικού ελέγχου”, αναφέρει ο ίδιος, ανανεώνοντας έτσι μια απαίτηση που είχε ήδη κάνει στο παρελθόν — κάτι που ζητά και η Αυστριακή Διαβητολογική Εταιρεία.

“Ήμασταν σε θέση να επιβεβαιώσουμε τόσο ότι ο σακχαρώδης διαβήτης είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για τους ασθενείς εντατικής θεραπείας όσο και ότι η θνησιμότητα των ασθενών με Covid-19 με υψηλό HbA1c στον αναπνευστήρα ήταν αυξημένη”, τονίζει ο κ. Ιωαννίδης, συνοψίζοντας τα αποτελέσματα της δεύτερης έρευνας την άνοιξη του 2021.

Όπως εξηγεί, το προηγούμενο έτος, οι γιατροί είχαν ήδη διαπιστώσει αυξημένες τιμές HbA1c σε αριθμό άνω του μέσου όρου ασθενών εντατικής θεραπείας με κορονοϊό, ωστόσο, ήταν μόνο μια “μικρή ομάδα μελέτης” στο πλαίσιο μιας πιλοτικής έρευνας.

Εφέτος, από τα τέλη Μαΐου, η βάση δεδομένων περιλάμβανε περίπου 500 ασθενείς σε όλο το Τιρόλο, οι τιμές HbA1c ήταν διαθέσιμες για 350 από αυτούς, καθώς αυτή δεν καταγράφεται ακόμη αυτόματα.

Ο ίδιος προσθέτει πως διεθνείς μελέτες έχουν δείξει, στο μεταξύ, ότι το υπερβολικό βάρος ευνοεί επιπλέον τη σοβαρή εξέλιξη της Covid-19 και μια σχέση μεταξύ (προ) διαβήτη και παχυσαρκίας μπόρεσε επίσης να επιβεβαιωθεί στη μελέτη του Πανεπιστημίου του Ίνσμπρουκ, αλλά αυτό δεν ήταν τόσο καθοριστικό, καθώς ασθενείς με φυσιολογικό βάρος θα αρρωστήσουν επίσης σοβαρά.

Ο ελληνικής καταγωγής καθηγητής του Ιατρικού Πανεπιστημίου του Ίνσμπρουκ Μιχαήλ Ιωαννίδης τονίζει στη συνέντευξή του ότι τα ευρήματα της έρευνας έχουν άμεση επίδραση στη θεραπεία και την πρόληψη σοβαρής εξέλιξης της Covid-19, και, για παράδειγμα, όπως επισημαίνει, αυτή τη στιγμή διερευνάται εάν ο αυστηρότερος έλεγχος του σακχάρου στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας θα μπορούσε να μετριάσει την πορεία της νόσου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

- Advertisement -

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας



Διαβάστε Ακόμα