Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕπιστήμηΗ πιο τρομακτική ταινία όλων των εποχών, σύμφωνα με την επιστήμη

Η πιο τρομακτική ταινία όλων των εποχών, σύμφωνα με την επιστήμη

Ενώ η τέχνη δεν μπορεί ποτέ να μετρηθεί σωστά με μαθηματικές μετρήσεις, υπάρχουν ορισμένες πτυχές της που έχουν μελετηθεί συστηματικά από επιστήμονες για μια πιο ολοκληρωμένη κατανόηση της ανθρώπινης κατάστασης. Μερικοί ερευνητές προσπάθησαν ακόμη και να ανακαλύψουν τις επιστημονικές αρχές που διέπουν τις ταινίες τρόμου, όχι μόνο για να επεκτείνουν τα θεωρητικά πλαίσια πίσω από τη δημιουργία τους αλλά και για να αξιολογήσουν την αποτελεσματικότητά τους στο κοινό.

Κάθε χρόνο, νέες ταινίες τρόμου εντάσσονται στις ολοένα αυξανόμενες λίστες με τις πιο τρομακτικές ταινίες που έγιναν ποτέ και μερικές από τις πρόσφατες προσθήκες σε αυτήν την επιλογή περιλαμβάνουν ταινίες όπως το πειραματικό στολίδι Skinamarink του Kyle Edward Ball. Ενώ το The Host του Rob Savage κυριάρχησε στις ετήσιες ερευνητικές δημοσιεύσεις, η τελευταία ταινία που βρίσκεται στην κορυφή της λίστας δεν είναι άλλη από την υπερφυσική ταινία του Scott Derrickson το 2012 Sinister, με πρωταγωνιστή τον εξαιρετικά ταλαντούχο Ethan Hawke.

Σύμφωνα με την έκθεση, η μεθοδολογία που χρησιμοποιήθηκε από τους ερευνητές για την κατάταξη των ταινιών περιλαμβάνει μετρήσεις όπως οι καρδιακοί παλμοί ανά λεπτό (BPM) και η διακύμανση του καρδιακού ρυθμού (HRV). Κρίνοντας από αυτούς τους υπολογισμούς, το Sinister αναδείχθηκε ξεκάθαρα νικητής. Ο Hawke παίζει τον ρόλο ενός αληθινού συγγραφέα crime fiction που αντιμετωπίζει ένα δημιουργικό μπλοκ του οποίου τα μέλη της οικογένειας βρίσκονται σε δύσκολη θέση αφού ανακαλύπτει μια περίεργη συλλογή από ταινίες με δολοφονίες.

Κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης, ο σκηνοθέτης Derrickson επαίνεσε το υλικό του C. Robert Cargill: «Επηρεάστηκα τόσο έντονα απο αυτό που ήθελα να το κάνω. Έχω αρκετή χαρά στη ζωή μου και προσπαθώ να ζω τη ζωή μου με ουσιαστικό τρόπο, αλλά το εκτιμώ όταν κάτι με ωθεί να σκεφτώ πόσο ενοχλητικός είναι ο κόσμος. Υποθέτω ότι αυτή είναι η μεγάλη απάντηση πίσω από το κίνητρό μου. Νομίζω ότι πολλοί σκηνοθέτες τρόμου δεν φοβούνται από το υλικό με το οποίο δουλεύουν, απλώς διασκεδάζουν νομίζοντας ότι μπορούν να χειραγωγήσουν το κοινό».

Μιλώντας για τον χαρακτήρα του Hawke, ο σκηνοθέτης άνοιξε τα χαρτιά του: «Συνδέθηκα πολύ με τον χαρακτήρα του Ethan και με τα ελαττώματά του. Προσπαθούσα να δημιουργήσω έναν χαρακτήρα που είχε τα ίδια μειονεκτήματα με εμένα, και που πραγματικά μπαίνουν εμπόδιο στη ζωή του. Ήταν ένας τρόπος για εμένα προσωπικά να επιλύσω πράγματα που ένιωθα εκείνη τη στιγμή. Δεν κρίνω αυτόν τον χαρακτήρα, αλλά, από πολλές απόψεις, είναι ο τύπος που δεν θέλω να είμαι».

Μετά την κυκλοφορία της ταινιας, πολλοί επέκριναν τη φιλελεύθερη χρήση κλισέ τεχνικών τρόμου από το Sinister, όπως τα jump scares για να χειραγωγήσει το κοινό και να δημιουργήσει μια τεχνητή εμπειρία. Ωστόσο, αυτά τα jump scares και άλλα κλισέ συνέβαλαν στο να κερδίσει η αμερικανική ταινία την πρώτη θέση στην εκτενή λίστα με τις πιο τρομακτικές ταινίες που γυρίστηκαν ποτέ.

Πηγή:Cnn.gr

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα