Πέμπτη, 26 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΕπιστήμηΗ κοινωνικοποίηση «πέφτει» αλλά δεν φταίνε τα social media

Η κοινωνικοποίηση «πέφτει» αλλά δεν φταίνε τα social media

.

Η πρόσωπο με πρόσωπο κοινωνικοποίηση είναι μειωμένη, σύμφωνα με νέο επιστημονικό άρθρο, αλλά δεν φταίνε τα social media, αποκαλύπτουν οι ερευνητές.

Νέο επιστημονικό άρθρο προστίθεται στα δεδομένα που καταρρίπτουν την «υπόθεση της κοινωνικής μετατόπισης», που υποστηρίζει ότι η χρήση κινητών και κοινωνικών μέσων είναι η αιτία της μειωμένης κοινωνικής αλληλεπίδρασης πρόσωπο με πρόσωπο (FtF). Ερευνητές από τοUniversity of Kansas αποκάλυψαν μια ανησυχητική τάση: στις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Μεγάλη Βρετανία και την Αυστραλία, υπήρξε μια σταθερή, ομοιόμορφη πτώση του χρόνου FtF που ξεκίνησε πολύ πριν από την άνοδο των social media.

Η «υπόθεση της κοινωνικής μετατόπισης» είναι πιθανώς η πιο γνωστή, μακροχρόνια εξήγηση για το από πού προέρχεται ο χρόνος που αφιερώνεται στη χρήση νέων τεχνολογιών, από το Διαδίκτυο έως τα μηνύματα και τώρα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αναφέρουν οι ερευνητές. Ωστόσο, τα διαθέσιμα στοιχεία και ευρήματα μας δείχνουν ότι τα πράγματι δεν είναι έτσι, συμπληρώνουν.

«Πράγματι, τα ποσοστά χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης έχουν αυξηθεί μεταξύ των δημογραφικών ομάδων και σε ολόκληρο τον κόσμο και ο χρόνος επικοινωνίας πρόσωπο με πρόσωπο έχει μειωθεί. Αυτό όμως, δεν σημαίνει ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στερούν χρόνο από την πρόσωπο με πρόσωπο αλληλεπίδραση» μας λένε οι ερευνητές.

Τότε γιατί η κοινωνικοποίηση «πέφτει»;

«Παρατηρούμε μια μετατόπιση του σημείου που οι άνθρωποι τείνουν να αφιερώνουν την προσοχή τους. Διάφορες εφαρμογές οπτικού περιεχομένου όπως το YouTube ή το TikTok γίνονται ολοένα πιο δημοφιλείς, συγκεντρώνοντας πολλούς χρήστες» αναφέρουν.

Ο χρόνος των μέσων κοινωνικής δικτύωσης «δανείζεται» πιθανότατα από τον χρόνο που αφιερώνεται στην τηλεόραση, η οποία, για δεκαετίες, ήταν ένα σημαντικό μέρος όπου οι περισσότεροι περνούσαν τον χρόνο τους. «Ο χρόνος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι επίσης ο δανεισμός από το χρόνο στη δουλειά ή τις δουλειές του σπιτιού», αναφέρουν οι ερευνητές, σύμφωνα με το vita.gr.

- Advertisement -

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας



Διαβάστε Ακόμα