Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕπιστήμηΕμβολιασμός: «Όχι» από ΕΜΑ στην 4η δόση για τον γενικό πληθυσμό

Εμβολιασμός: «Όχι» από ΕΜΑ στην 4η δόση για τον γενικό πληθυσμό

Ναι» στην 4η δόση για τους ανοσοκατεσταλμένους αλλά «όχι» στον γενικό πληθυσμό λέει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ).

Ο επικεφαλής της στρατηγικής για τα εμβόλια Μάρκο Καβαλέρι είπε ότι δεν υπάρχουν δεδομένα που να υποστηρίζουν την ανάγκη χορήγησης δεύτερης ενισχυτικής δόσης και ότι η χορήγηση νέων δόσεων κάθε λίγους μήνες «δεν είναι βιώσιμη στρατηγική».

«Δεν υπάρχουν ακόμα αρκετά στοιχεία για την ενισχυτική (booster) δόση για το γενικό πληθυσμό και σε κάθε περίπτωση δεν μπορούμε να επαναλαμβάνουμε τις ενισχυτικές δόσεις σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, κάθε 3-4 μήνες δηλαδή, δεν είναι βιώσιμη στρατηγική» ανέφερε συγκεκριμένα.

Πέρα από την κόπωση του πληθυσμού, ο Ιταλός αξιωματούχος τόνισε ότι οι συνεχείς δόσεις «θα δημιουργήσουν προβλήματα με την ανοσολογική απάντηση». Ωστόσο η δεύτερη ενισχυτική δόση «πρέπει να εξεταστεί» για τα άτομα σε κατάσταση ανοσοκαταστολής, είπε.

Σύμφωνα με τον ΕΜΑ, η κατάσταση παραμένει ανησυχητική στην Ευρώπη αφού όλες οι χώρες καταγράφουν αυξημένα κρούσματα. Το νέο εμβόλιο, προσαρμοσμένο στην Όμικρον θα χρειαστεί 3-4 μήνες.

Ο επικεφαλής της στρατηγικής εμβολίων του ΕΜΑ, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, δήλωσε ότι η προσδοκία του είναι ότι δύο δόσεις των εγκεκριμένων σκευασμάτων θα παρέχουν τον ίδιο βαθμό προστασίας έναντι σοβαρής νόσησης στα παιδιά όπως και στους εφήβους και στους ενήλικους· ότι τα περιστατικά περικαρδίτιδας και μυοκαρδίτιδας σε παιδιά που λαμβάνουν εμβόλια mRNA είναι «σημαντικά πιο σπάνια» από την ήδη πολύ χαμηλή συχνότητά τους σε εφήβους και ενηλίκους· ότι η «υβριδική ανοσία» (εμβόλιο συν νόσηση) παρέχει εξαιρετικά καλή προστασία έναντι της Covid-19· και ότι η ενισχυτική δόση δεν χρειάζεται να δίνεται σε μεγάλη χρονική απόσταση από τη στιγμή της νόσησης.

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα