Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕπιστήμηΕλπίδες από εμβόλιο για τον καρκίνο: Συρρικνώνει τους όγκους

Ελπίδες από εμβόλιο για τον καρκίνο: Συρρικνώνει τους όγκους

Τα ευρήματα φέρνουν ακόμη πιο κοντά την ανάπτυξη αποτελεσματικών εμβολίων κατά του καρκίνου

Σχεδόν το 1/3 των ασθενών με προχωρημένο καρκίνο του ήπατος που έλαβαν ένα εξατομικευμένο εμβόλιο που αναπτύχθηκε από την Geneos Therapeutics μαζί με ανοσοθεραπεία στο πλαίσιο μικρής, προκαταρκτικής κλινικής δοκιμής είδαν τους όγκους τους να συρρικνώνονται.

Η αποτελεσματικότητα ήταν περίπου διπλάσια από την ανταπόκριση που παρατηρείται συνήθως μόνο με ανοσοθεραπεία, ανέφεραν Αμερικανοί ερευνητές.

Τα ευρήματα από την προκαταρκτική μελέτη, που παρουσιάστηκε στην Αμερικανική Ένωση για την Έρευνα Καρκίνου στο Σαν Ντιέγκο και δημοσιεύτηκε στο Nature Medicine, δείχνουν ότι τα εμβόλια που βασίζονται σε μεταλλάξεις που υπάρχουν μόνο στον όγκο ενός ασθενούς ενδέχεται να ενισχύουν την ικανότητα του ανοσοποιητικού συστήματος να αναγνωρίζει και να επιτίθεται σε δύσκολους στη θεραπεία καρκίνους.

Τα ευρήματα, τα οποία πρέπει να επιβεβαιωθούν σε μεγαλύτερη δοκιμή, φέρνουν ακόμη πιο κοντά την ανάπτυξη αποτελεσματικών εμβολίων κατά του καρκίνου και μπορεί να διευρύνουν τους τύπους καρκίνου που μπορούν να αντιμετωπιστούν με τέτοιες θεραπείες.

Για τη μελέτη, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δείγματα από όγκους ασθενών για να αναπτύξουν εμβόλια βασισμένα σε νεοαντιγόνα – νέες μεταλλάξεις που υπάρχουν μόνο στον όγκο του κάθε ασθενούς. Στόχος είναι να «εκπαιδευτεί» το ανοσοποιητικό σύστημα να επιτίθεται και να σκοτώνει μόνο αυτές τις μοναδικές πρωτεΐνες, αφήνοντας αλώβητο τον υγιή ιστό.

«Το εμβόλιο ουσιαστικά εκπαιδεύει το ανοσοποιητικό σύστημα να αναγνωρίζει τα αντιγόνα που αγνοούσε», δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης, Δρ Mark Yarchoan του Johns Hopkins Kimmel Cancer Center.

Στη μελέτη συμμετείχαν 36 ασθενείς με ηπατοκυτταρικό καρκίνωμα, την πιο κοινή μορφή καρκίνου του ήπατος.

Στους ασθενείς χορηγήθηκαν ειδικά παρασκευασμένα εμβόλια σε συνδυασμό με την ευρέως χρησιμοποιούμενη ανοσοθεραπεία της Merck Keytruda.

Σχεδόν το 1/3 των ασθενών που υποβλήθηκαν σε θεραπεία με τη συνδυαστική θεραπεία (30,1%) παρουσίασαν συρρίκνωση του όγκου, με τρεις από αυτούς να έχουν πλήρη ανταπόκριση, που σημαίνει ότι δεν υπάρχουν ανιχνεύσιμα σημάδια του όγκου μετά από μια μέση παρακολούθηση 21,5 μηνών. Το αντίστοιχο ποσοστό σε ασθενείς με καρκίνο του ήπατος που λαμβάνουν μόνο ανοσοθεραπεία είναι από 12% έως 18%.

Η πιο συχνή ανεπιθύμητη ενέργεια ήταν ήπιες αντιδράσεις στο σημείο της ένεσης. Δεν υπήρξαν σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες.

Σε αντίθεση με πολλά υποψήφια εμβόλια που βασίζονται στην τεχνολογία του αγγελιοφόρου RNA (mRNA), η θεραπεία της Geneos είναι ένα εμβόλιο DNA με το οποίο ο γενετικός κώδικας των μεταλλαγμένων πρωτεϊνών εγχέεται στα κύτταρα με μια μικρή ηλεκτρική ώθηση. Κάθε εμβόλιο μπορεί να στοχεύσει έως και 40 μεταλλαγμένα γονίδια.

iatropedia.gr

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα