Τη διαδικασία Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας (ΗΤΑ) στην Ελλάδα ανέλυσε διεξοδικά η Μαρία Καλογεροπούλου, Διευθύντρια Value Access, Health Policy & RWE, IQVIA Hellas στην 1η Εκπαιδευτική Ημερίδα Market Access for non – Market Access «Το φάρμακο από το εργαστήριο στον ασθενή» που διοργάνωσε η Ελληνική Ένωση Market Access (ΕΛ.Ε.Μ.Α.), στην ομιλία της με τίτλο «Πέντε Χρόνια Αξιολόγηση Τεχνολογιών Υγείας στην Ελλάδα».
Ορίζοντας την Αξιολόγηση Τεχνολογιών Υγείας και αναλύοντας τη διαδικασία και τα κριτήρια της Επιτροπής Αξιολόγησης και Αποζημίωσης Φαρμάκων Ανθρώπινης Χρήσης (ΕΑΑΦΑΧ) η κα Καλογεροπούλου, παρουσίασε τα κριτήρια που αφορούν στην κλινική και οικονομική τεκμηρίωση που απαιτούνται προκειμένου η υπό αξιολόγηση τεχνολογία υγείας να αξιολογηθεί θετικά.
Μιλώντας δε για το απολογιστικό έργο της Επιτροπής Αξιολόγησης τα τελευταία τρία έτη επεσήμανε τις προκλήσεις που παρουσιάζονται κατά την στρατηγική προετοιμασία του φακέλου αποζημίωσης, καθώς και τις εξελίξεις που αναμένονται στον τομέα της Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.
Αναφορικά με την IQVIA είναι κορυφαίος παγκόσμιος πάροχος πληροφοριών, καινοτόμων τεχνολογικών λύσεων, συμβουλευτικών υπηρεσιών και κλινικών μελετών που εστιάζει στη χρήση δεδομένων υγείας και επιστημονικής γνώσης για να βοηθήσει τους ενδιαφερόμενους στις υπηρεσίες υγείας να βρουν καλύτερες λύσεις για τους ασθενείς.
Στην Ελλάδα, η IQVIA προσφέρει πρόσβαση σε δεδομένα και εξειδικευμένη γνώση για τη δημιουργία αξίας στο οικοσύστημα της υγείας. Η πρόσβαση σε δεδομένα καλύπτει διάφορους τομείς της υγείας: δεδομένα πώλησης από φαρμακεία λιανικής καθώς και από εξειδικευμένα κανάλια, δεδομένα συνταγογραφίας, έρευνες αγοράς, στοιχεία πωλήσεων διεθνών αγορών (MIDAS), βάση δεδομένων με Επαγγελματίες Υγείας (One Key), δεδομένα δυναμικής καναλιών και Real World Data (RWD) έχοντας τεράστια δίκτυα συνεργασίας με όλους τους ενδιαφερόμενους: Σύλλογοι ασθενών, Νοσοκομεία, Υπ. Υγείας, ΕΟΦ, ΕΟΠΥΥ, ΗΔΙΚΑ, ΣΦΕΕ, ΠΕΦ, PIF, ΠΦΣ, επιστημονικές εταιρίες κλπ.
Τέλος, η IQVIA Hellas παρέχει εξειδικευμένη γνώση από 350 στελέχη υψηλής επιστημονικής κατάρτισης και μεγάλης εμπειρίας που καλύπτουν μεγάλο εύρος υπηρεσιών από Κλινικές Δοκιμές έως Προγράμματα υποστήριξης ασθενών (PSP) στην Ελλάδα, αλλά και διεθνώς μέσα από τα 3 Διεθνή Hubs σε Έρευνα Αγοράς, Business Intelligence και ΗΤΑ/Πρόσβαση ασθενών όπου απασχολούνται 70 στελέχη.
πηγή: Πρώτο Θέμα