Πέμπτη, 16 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήΔιεθνήΈρευνα: Ακολουθούμε τους πανδημικούς κανόνες όταν τους ακολουθούν και οι φίλοι μας

Έρευνα: Ακολουθούμε τους πανδημικούς κανόνες όταν τους ακολουθούν και οι φίλοι μας

- Advertisement -

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «British Journal of Psychology» μαρτυρεί ότι η κοινωνική επιρροή και μάλιστα του στενού κύκλου του καθενός μας, έχει και τη μεγαλύτερη επίδραση στο πόσο πιστά ακολουθούμε τα μέτρα προστασίας ενάντια στην πανδημία.

Εμείς και οι άλλοι (γύρω μας)

Ερευνητές διαφορετικών ευρωπαϊκών κέντρων με επικεφαλής ειδικούς του Πανεπιστημίου του Νότιγχαμ στη Βρετανία ανέλυσαν στοιχεία που αφορούσαν 6.674 άτομα από 114 χώρες και ανακάλυψαν ότι οι άνθρωποι τηρούν περισσότερο τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης όταν πιστεύουν ότι το ίδιο πράττει και ο στενός περίγυρός τους. Είναι μάλιστα αξιοσημείωτο ότι αυτού του είδους η κοινωνική επιρροή φαίνεται να επιδρά περισσότερο στην τήρηση των πανδημικών κανόνων από το να πιστεύει το ίδιο το άτομο ότι είναι σωστό να ακολουθεί τα μέτρα προστασίας.

Οδηγίες για επιτυχημένη χάραξη στρατηγικής

Τα ευρήματα μαρτυρούν ότι για να επιτευχθούν συμπεριφορικές αλλαγές κατά τη διάρκεια κρίσεων όπως η πρωτόγνωρη κρίση δημόσιας υγείας που βιώνουμε, όσοι χαράσσουν πολιτική πρέπει να δώσουν ιδιαίτερη έμφαση στις κοινές αξίες του πληθυσμού και να αξιοποιήσουν την κοινωνική επιρροή που ο στενός κύκλος των φίλων και της οικογένειας ασκεί στο κάθε άτομο.

Δέσιμο με τους φίλους και τη χώρα

«Είδαμε ότι οι άνθρωποι δεν ακολουθούν τους κανόνες όταν νιώθουν οι ίδιοι ευάλωτοι ή έχουν πειστεί προσωπικά για την αναγκαιότητά τους. Αυτό που ανακαλύψαμε είναι ότι στο συγκεκριμένο αβέβαιο και απειλητικό περιβάλλον ‘φωτίζεται’ ο κρίσιμος ρόλος της κοινωνικής επιρροής» ανέφερε ο κύριος συγγραφέας της μελέτης δρ Μπαχάρ Τούντστζεντς από το Πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ και προσέθεσε ότι «οι πιο πιστοί ακόλουθοι των μέτρων ήταν εκείνοι των οποίων φίλοι αλλά και συγγενείς ακολουθούσαν επίσης τα μέτρα.

Είδαμε επίσης ότι άτομα που ήταν ιδιαιτέρως δεμένα με τη χώρα τους είχαν περισσότερες πιθανότητες να συμμορφωθούν ακόμη και στα αυστηρά μέτρα του lockdown – σε αυτήν την περίπτωση η χώρα ήταν για το άτομο η μεγάλη οικογένειά του για την οποία ένιωθε ότι αξίζει να προσπαθήσει».

«Σύμμαχος» τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Σύμφωνα με τον ερευνητή, προκειμένου να αυξηθεί το ποσοστό του πληθυσμού που υιοθετεί τα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας, οι προσπάθειες θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν τη χρήση εφαρμογών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης οι οποίες θα ενημερώνουν τους ανθρώπους αν ο στενός φιλικός τους κύκλος θα υποβληθεί στο εμβόλιο για την COVID-19.

Οπως σημείωσε ο δρ Τούντστζεντς, η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης με στόχο να δείχνουμε στους φίλους μας ότι ακολουθούμε τους κανόνες παρά με στόχο να εκφράζουμε την αποδοκιμασία μας για όσους δεν τους ακολουθούν, μπορεί να αποτελέσει επίσης μια καλή προσέγγιση.

Επιπροσθέτως τα δημόσια μηνύματα από αξιόπιστα και αγαπητά στο κοινό πρόσωπα μπορούν να φέρουν στο προσκήνιο τις συλλογικές αξίες όπως το να δρα ο πληθυσμός για το καλό των αγαπημένων προσώπων του και της κοινότητας, κατέληξε ο ερευνητής.

Πηγή: in.gr.

- Advertisement -

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 







Διαβάστε Ακόμα