«Οι αναλύσεις και το μοντέλο που τρέχουμε δεν μας δείχνει κορύφωση προς στιγμήν» δήλωσε αναφερόμενος στο νέο κύμα της πανδημίας στη χώρα ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης, ενώ τόνισε η βραχυπρόθεσμη ανάλυση τριών εβδομάδων της ομάδας του, δείχνει ότι θα πλησιάσουμε μεταξύ 9.000 και 11.000 ημερήσιων κρουσμάτων τις επόμενες τρεις εβδομάδες.
Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, ο κ. Τζανάκης σημείωσε ότι αυτό που έχει σημασία, είναι πόσα από τα νέα κρούσματα χρήζουν νοσηλείας. Όπως τόνισε, τις τελευταίες μέρες έχουμε περίπου 400 εισαγωγές καθημερινά στα νοσοκομεία. Ο ίδιος διευκρίνισε ότι το σημείο πάνω από το οποίο το σύστημα υγείας θα αντιμετωπίσει σοβαρό πρόβλημα, είναι οι 550 περίπου εισαγωγές την ημέρα.
Ο κ. Τζανάκης ανέφερε ότι το 25% των κρουσμάτων καθημερινά αφορά εμβολιασμένους, ενώ λίγο μικρότερο είναι το ποσοστό των κρουσμάτων στα παιδιά, ενώ όπως τόνισε, η συντριπτική πλειονότητα αυτών των περιπτώσεων περνά τη νόσο ελαφρά, χωρίς να επιβαρύνει το σύστημα υγείας.
Ως προς την τρίτη δόση εμβολίου, ο κ. Τζανάκης ανέφερε ότι σε ορισμένες περιπτώσεις -όπως για παράδειγμα σε ηλικιωμένους άνω των 80 ετών ή σε ευάλωτες ομάδες και ανοσοκατασταλμένους- θα μπορούσε να γίνει και λίγο νωρίτερα από τους 6 μήνες μετά τη δεύτερη δόση.
Μιλώντας στον ίδιο τηλεοπτικό σταθμό, ο καθηγητής αναλυτικής Χημείας, Νίκος Θωμαΐδης, τόνισε ότι η δυναμική της πανδημίας δείχνει πως βραχυπρόθεσμα έπεται συνέχεια στην αύξηση κρουσμάτων, εξηγώντας πως και οι μετρήσεις στα λύματα της Αττικής δείχνουν αυτή την τάση.
Ως προς το χθεσινό ρεκόρ των κρουσμάτων, παρατήρησε ότι συνοδεύτηκε από ρεκόρ στον αριθμό των τεστ, ενώ τόνισε ότι για να μετρηθεί η αποτελεσματικότητα των νέων μέτρων, θα χρειαστεί να περιμένουμε περίπου 10 μέρες. Πάντως, όπως είπε, σε πρώτη φάση έχουν αυξηθεί τα ραντεβού για εμβολιασμό, κάτι που είναι πολύ σημαντικό.