Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕπιστήμηΣε ποιες πόλεις υπάρχει κατακόρυφη αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα

Σε ποιες πόλεις υπάρχει κατακόρυφη αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα

Σε ποιες μεγάλες πόλεις της Ελλάδας υπήρξε μείωση στο ιικό φορτίο και που σημαντική αύξηση την τελευταία εβδομάδα. Τι υποδηλώνει το ιικό φορτίο στα λύματα για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας.
Κατακόρυφη αύξηση παρουσίασε την περασμένη εβδομάδα το ιικό φορτίο στα λύματα του Αγίου Νικολάου στην Κρήτη και του Βόλου, γεγονός που υποδηλώνει ότι ο κορωνοϊός έχει προκαλέσει αυξημένα ενεργά κρούσματα στις περιοχές αυτές. Αντιθέτως, σε αρκετές άλλες περιοχές, μεταξύ των οποίων η Αττική, οι όποιες αυξήσεις ήταν στα όρια του μη-στατιστικά σημαντικού (οριακές).

Αυτό υποδηλώνουν τα νεότερα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων στα αστικά λύματα που έδωσε στη δημοσιότητα ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Τους ελέγχους πραγματοποίησε το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων, το οποίο λειτουργεί υπό το συντονισμό του ΕΟΔΥ. Τα δείγματα προέρχονται από 12 αστικές περιοχές. Πρόκειται για την Περιφέρεια Αττικής και τις πόλεις της Θεσσαλονίκης, της Λάρισας, του Βόλου, του Ηρακλείου, των Χανίων, του Ρεθύμνου, του Αγίου Νικολάου Λασιθίου, της Πάτρας, της Ξάνθης, της Αλεξανδρούπολης και των Ιωαννίνων.

Τα δείγματα λαμβάνονται από τις εισόδους των κατά τόπους Μονάδων Επεξεργασίας Λυμάτων (ΜΕΛ). Αντιστοιχούν στον πληθυσμό που εξυπηρετείται από αυτές.

Οι μεταβολές
Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, το εβδομαδιαίο ιικό φορτίο στα λύματα την εβδομάδα 26 Ιουλίου-1 Αυγούστου σε σύγκριση με την εβδομάδα 19-25 Ιουλίου 2021 μεταβλήθηκε ως εξής:

Αττική +16%
Θεσσαλονίκη -11%
Λάρισα +79%
Βόλος +112%
Ηράκλειο +50%
Χανιά +38%
Ρέθυμνο +34%
Άγιος Νικόλαος +186%
Πάτρα Μη ανιχνεύσιμο
Ξάνθη +5%
Αλεξανδρούπολη -12%
Ιωάννινα -51%
Τι σημαίνουν τα στοιχεία
Το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων διευκρινίζει επίσης ότι οι μεταβολές στα λύματα της τάξης του +/- 30% είναι κοντά στα όρια της εργαστηριακής αβεβαιότητας. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι:

Καθαρά αυξητικές μεταβολές παρατηρήθηκαν σε Λάρισα, Βόλο, Ηράκλειο, Χανιά, Ρέθυμνο και Άγιο Νικόλαο
Σταθεροποιητικές τάσεις (με στατιστικά μη σημαντικές μεταβολές) παρατηρήθηκαν σε Αττική, Ξάνθη, Θεσσαλονίκη και Αλεξανδρούπολη
Μείωση παρατηρήθηκε στα Ιωάννινα
Μη ανιχνεύσιμο ήταν το ιικό φορτίο στα αστικά λύματα της Πάτρας.

Πηγή:iatropedia.gr

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα