Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΕπιστήμηΣαρηγιάννης - Κορονοϊός: Σε αυτές τις περιοχές χρειάζεται προσοχή

Σαρηγιάννης – Κορονοϊός: Σε αυτές τις περιοχές χρειάζεται προσοχή

.

Την ανάγκη να εξεταστεί σε τοπικό επίπεδο η διαχείριση του υγειονομικού κινδύνου από τη στιγμή που συνολικά η χώρα φαίνεται να έχει ξεπεράσει την κορύφωση του δεύτερου κύματος της πανδημίας, επισημαίνει ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης. Όπως επισημαίνει, με τα μέχρι τώρα αποτελέσματα, διαφαίνεται ότι η κινητικότητα τις ημέρες της πρωτοχρονιάς – με εξαίρεση την Αχαΐα, τη Βοιωτία και τη Λέσβο- δεν ήταν τόσο αυξημένη όσο τις ημέρες των Χριστουγέννων. Τα αποτελέσματα της κινητικότητας των Χριστουγέννων, σύμφωνα με τα μαθηματικά μοντέλα και τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, αποτυπώνονται έντονα στην Αττική, αλλά όχι στη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με την ανάλυση του καθηγητή Δημοσθένη Σαρηγιάννη και του Δρ. Σπύρου Καρακίτσιου για την πορεία της πανδημίας που δημοσιεύει καθημερινά το enikos.gr, με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα και τους υπολογισμούς της πλατφόρμας CORE, χρειάζεται προσοχή στις ακόλουθες περιοχές: Τρίκαλα, Εύβοια, Κοζάνη Λακωνία, Πιερία και σε χαμηλότερο επίπεδο στο Ηράκλειο και τα Χανιά.

Σε ό,τι αφορά τη Λακωνία, όπου την Πέμπτη καταγράφηκαν 5 κρούσματα, σημειώνουν ότι η τάση παραμένει ακόμα συνολικά ανοδική και αναμένονται τα αποτελέσματα των επομένων δύο ημερών για να υπάρχει μια πιο καθαρή εικόνα για το εάν θα περιέλθει σε σταθεροποιητική ή και πτωτική τροχιά.

Για την Εύβοια, όπου την Πέμπτη καταγράφηκαν 11 κρούσματα, παρατηρείται μείωση σε σχέση με την Τετάρτη, αλλά δυστυχώς, τονίζουν, ότι τις τελευταίες 10 ημέρες διαφαίνεται ανοδική τάση, η οποία ξεκίνησε από τις 30 Δεκεμβρίου, δείχνοντας ότι τις ημέρες των Χριστουγέννων η εφαρμογή των μέτρων περιστολής της διασποράς ήταν πλημμελής.

Για τα Τρίκαλα, που εμφανίζουν ανοδικές τάσεις, εκτιμούν ότι η εφαρμογή του πιο αυστηρού lockdown, θα οδηγήσει σε πτωτικές τάσεις μέχρι το τέλος Ιανουαρίου, εκτός εάν αποδειχθεί ότι στην περιοχή, δημιουργήθηκαν εστίες μετάδοσης κατά την περίοδο των εορτών, οι οποίες οδηγούν καθημερινά σε αύξηση των κρουσμάτων.

Έντονος προβληματισμός επικρατεί για την πορεία της Κοζάνης, η οποία, σύμφωνα με την ομάδα του καθηγητή Δημοσθένη Σαρηγιάννη, μάλλον επανέρχεται σε τροχιά αποκλιμάκωσης που συνάδει με το αυστηρό lockdown που έχει επιβληθεί. “Αυξητική σε σχέση με την Τετάρτη (22 κρούσματα) είναι η πορεία της διασποράς στην Κοζάνη με 26 κρούσματα, η οποία ενώ όλη την εβδομάδα πριν τα Χριστούγεννα φαινόταν να έχει μπει σε φάση ισχυρής αποκλιμάκωσης, ως αποτέλεσμα του εφαρμοζόμενου σκληρού lockdown από το Σάββατο 19/12 (συντελώντας σε μείωση των επαφών από την ημέρα εφαρμογής του σε επίπεδο άνω του 90%), προκαλεί ανησυχία η χαλάρωση των μέτρων (κατά 50%) μετά τις 23 Δεκεμβρίου, η οποία είχε αναστρέψει την μέχρι πρότινος έντονα πτωτική πορεία. Εντούτοις, είναι θετικό το γεγονός, ότι παρά τον αυξημένο αριθμό τεστ που διενεργήθηκαν την Πέμπτη, η πορεία εμφανίζεται σταθεροποιημένη, οπότε ευελπιστούμε ότι δεν θα ακολουθήσει άλλη συστηματική άνοδος ή ακόμα καλύτερα θα συνεχισθεί η πτωτική πορεία” αναφέρουν στην ανάλυσή τους οι κ.κ. Σαρηγιάννης και Καρακίτσιος.

Ειδική αναφορά κάνουν και στην Αχαΐα, όπου την Πέμπτη παρουσιάστηκε σταθερή τάση με 22 κρούσματα, έχοντας τον ίδιο αριθμό κρουσμάτων σε σχέση την Τετάρτη, οπότε συνολικά τις τελευταίες πέντε ημέρες παρουσιάζεται μια αυξητική τάση. Εκφράζουν την ελπίδα η έντονη αύξηση που παρατηρήθηκε στην Αχαΐα πριν από πέντε ημέρες (προφανώς λόγω συρροής), να μην πυροδοτήσει αλυσίδες μετάδοσης, ωστόσο επισημαίνουν ότι τα τεστ ανίχνευσης θα πρέπει να ενταθούν στην περιοχή άμεσα για να αποφευχθεί μια αναζωπύρωση.

Για τη Βοιωτία αναφέρουν ότι εμφανίζει μείωση (16 κρούσματα την Πέμπτη) και ως εκ τούτου το lockdown που ισχύει από την Τρίτη είναι θετικό μέτρο και αναμένουν μείωση των κρουσμάτων τις επόμενες ημέρες. Στη Λέσβο παρατηρήθηκε μείωση σε σχέση με την Τετάρτη, με 5 κρούσματα την Πέμπτη, αλλά δυστυχώς, όπως επισημαίνουν, διαπιστώνεται ότι δεν έχει επανέλθει η πτωτική πορεία. Εκτιμούν πάντως ότι τo lockdown που ανακοινώθηκε την Τρίτη αναμένεται να αναχαιτίσει την αυξητική πορεία των τελευταίων ημερών.

Τέλος, υποστηρίζουν ότι στη Ροδόπη φαίνεται να ελέγχεται η διασπορά με ελαφρώς κλιμακούμενη πορεία σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες, ενώ κάνουν λόγο για αυξητική πορεία που παρουσιάζεται στην Αργολίδα με 11 κρούσματα την Πέμπτη.

Σχετικά με την Αττική, σχολιάζοντας την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για την Πέμπτη, αναφέρουν ότι ο αριθμός κρουσμάτων είναι ενθαρρυντικός, αλλά πρέπει οπωσδήποτε να ενταθούν οι έλεγχοι της εφαρμογής των μέτρων, αλλά και ο αριθμός των τεστ ανίχνευσης. “Τα τεστ ανίχνευσης θα πρέπει να διπλασιαστούν τουλάχιστον και να δίνεται έμφαση στοχευμένα στις περιφερειακές ενότητες στις οποίες η δυναμική της διασποράς φαίνεται να είναι ανησυχητική για 1-2 ημέρες ώστε να ανιχνεύονται οι ασυμπτωματικοί και προσυμπτωματικοί φορείς και να σπάει η αλυσίδα μετάδοσης βάζοντάς τους σε καραντίνα. Αν θέλουμε να ανοίξουμε κάποιες κοινωνικές, εκπαιδευτικές και οικονομικές δραστηριότητες θα πρέπει να αυξήσουμε σημαντικά (κατά 2 και 3 φορές σε σχέση με χθες) τα τεστ ανίχνευσης του SARS-CoV-2 στην κοινότητα, στοχεύοντας στις περιοχές υψηλού κινδύνου για να λάβουμε προληπτικά μέτρα”, τονίζουν.

 

 

- Advertisement -

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας



Διαβάστε Ακόμα

Ο καιρός σήμερα στη Θεσσαλονίκη (23/12)