Τετάρτη, 19 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΕπιστήμηΠυραμίδες της Αιγύπτου: Επιστήμονες πιστεύουν ότι έλυσαν τον γρίφο του τρόπου κατασκευής...

Πυραμίδες της Αιγύπτου: Επιστήμονες πιστεύουν ότι έλυσαν τον γρίφο του τρόπου κατασκευής τους

- Advertisement -

Θεωρούνται ένα από τα θαύματα του αρχαίου κόσμου και έχουν αφήσει με το στόχο ανοιχτό τους αρχαιολόγους για τον τρόπο με τον οποίο κτίστηκαν στο… πουθενά πριν από περισσότερα από 4 χιλιάδες χρόνια.

Οι 31 πυραμίδες της Αιγύπτου, συμπεριλαμβανομένου του παγκοσμίου φήμης συμπλέγματος της Γκίζας, κτίστηκαν με την βοήθεια ενός παραπόταμου του Νείλου, ο οποίος είναι κρυμμένος κάτω από την έρημο και τις γεωργικές εκτάσεις, όπως υποστηρίζουν ερευνητές του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας Wilmington.

Το BBC, που παρουσιάζει τα πορίσματα της αμερικανικής έρευνας, εξηγεί ότι οι επιστήμονες ανακάλυψαν πως οι πυραμίδες πιθανότατα χτίστηκαν κατά μήκος ενός χαμένου, αρχαίου παραπόταμου του Νείλου.

Σημειώνεται ότι, επί πολλά χρόνια, οι αρχαιολόγοι πίστευαν ότι οι αρχαίοι Αιγύπτιοι πρέπει να χρησιμοποιούσαν μια κοντινή πλωτή οδό για να μεταφέρουν υλικά, όπως τους λίθους που χρειάζονταν για την κατασκευή των πυραμίδων στον ποταμό.

Ωστόσο, μέχρι τώρα, «κανείς δεν ήταν σίγουρος για την τοποθεσία, το σχήμα, το μέγεθος ή την εγγύτητα αυτής της μεγάλης υδάτινης οδού με την πραγματική τοποθεσία των πυραμίδων», υπογραμμίζει ένας εκ των συντακτών της έρευνας, ο καθηγητής Eman Ghoneim.

Οι Αμερικανοί αρχαιολόγοι που μελέτησαν δορυφορικές εικόνες στην περιοχή, ισχυρίζονται ότι οι διάσημες κατασκευές θα μπορούσαν να έχουν χτιστεί κατά μήκος ενός παραπόταμου του Νείλου, που σήμερα πλέον δεν υπάρχει. Αυτή θα μπορούσε να είναι μία λογική εξήγηση ότι κατασκευάστηκαν σε μια στενή, αφιλόξενη λωρίδα της ερήμου στην Αίγυπτο. Εν συνεχεία, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν γεωφυσικές έρευνες και άλλες μεθόδους για να επιβεβαιώσουν την παρουσία στοιχείων ύπαρξης ποταμού και πρώην καναλιών κάτω από τη σημερινή επιφάνεια της γης.

Η ανάλυση τους εξέπληξε καθώς, όπως ισχυρίζονται, επιβεβαίωσε την παρουσία ενός πρώην παραπόταμου του Νείλου, μήκους 64 χιλιομέτρων, ο οποίος είναι πλέον καλυμμένος από καλλιεργήσιμες εκτάσεις.

Το γεγονός ότι αυξήθηκε η συσσώρευση άμμου λόγω των ανέμων, η οποία συνδέεται με μια μεγάλη ξηρασία που ξεκίνησε πριν από περίπου 4.200 χρόνια, θα μπορούσε να εξηγήσει την εξαφάνιση αυτής της προέκτασης του Νείλου.

Την ίδια ώρα, αυτό το γεωλογικό γεγονός, θα μπορούσε να εξηγήσει την τοποθέτηση 31 πυραμίδων, συμπεριλαμβανομένου και του εντυπωσιακού συγκροτήματος της Γκίζας, σε αυτό το αφιλόξενο έδαφος της Σαχάρας, καθώς θα ήταν εύκολη η πρόσβαση στη περιοχή μέσω του παραπόταμου του Νείλου την εποχή της ανέγερσής τους.

«Αυτό θα είχε ζωτική σημασία για τη μεταφορά οικοδομικών υλικών», δήλωσαν οι ερευνητές προσθέτοντας: «Το μεγαλύτερο τμήμα των πυραμίδων στην Αίγυπτο είναι συγκεντρωμένο κατά μήκος μιας στενής λωρίδας της ερήμου, ωστόσο δεν έχει δοθεί μέχρι στιγμής καμία εξήγηση που να δικαιολογεί γιατί έχουν κτιστεί στη συγκεκριμένη τοποθεσία».

Η έρευνα των επιστημόνων που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Communications Earth & Environment» αναφέρει επίσης: «Εδώ χρησιμοποιούμε δορυφορικές εικόνες ραντάρ, σε συνδυασμό με γεωφυσικά δεδομένα και εκτενή μελέτη του εδάφους, για να διερευνήσουμε την υπόγεια δομή και ιζηματολογία στην κοιλάδα του Νείλου, δίπλα σε αυτές τις πυραμίδες. Εντοπίζουμε τμήματα ενός μεγάλου εξαφανισμένου παραπόταμου του Νείλου, τον οποίο ονομάζουμε «Ahramat», που εκτείνεται στους πρόποδες του οροπεδίου της Δυτικής Ερήμου, όπου βρίσκεται η πλειονότητα των πυραμίδων.

Πολλές από τις πυραμίδες έχουν διαβάσεις που οδηγούν εκεί όπου τα νερά του ποταμού έρρεαν κάποτε και καταλήγουν σε ναούς της κοιλάδας, οι οποίοι μπορεί να λειτουργούσαν στο παρελθόν ως «λιμάνια» κατά μήκος του Αhramat.

Για τους Αμερικανούς επιστήμονες, ο παραπόταμος του Νείλου «Ahramat» διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην κατασκευή των μνημείων ως υδάτινος διάδρομος για την μεταφορά εργατών και οικοδομικών υλικών στην τοποθεσίες όπου κατασκευάστηκαν οι πυραμίδες της Αιγύπτου, σχολιάζει το σχετικό άρθρο του BBC.

Protothema.gr

- Advertisement -

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας 

Διαβάστε Ακόμα