Τρίτη, 28 Νοεμβρίου, 2023
ΑρχικήΕπιστήμηΟ κορωνοϊός ξαναχτυπά: Τα σενάρια εξέλιξης της πανδημίας

Ο κορωνοϊός ξαναχτυπά: Τα σενάρια εξέλιξης της πανδημίας

Το σχέδιο που δημοσιοποίησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας παραθέτει τρία σενάρια για το πώς θα μπορούσε να εξελιχθεί ο κοροναϊός το τρέχον έτος.

Στο καλύτερο σενάριο, οι μελλοντικές παραλλαγές του ιού θα είναι «σημαντικά» πιο ήπιες και η προστασία που προσφέρουν τα εμβόλια και η φυσική λοίμωξη θα παραμείνει σε επαρκή επίπεδα για καιρό. Σε αυτή την περίπτωση δεν θα απαιτηθούν πρόσθετες αναμνηστικές δόσεις ή τροποποίηση των εμβολίων.

Στο μεσαίο σενάριο, στο οποίο βασίζεται το μοντέλο εργασίας του ΠΟΥ, ο ιός θα προκαλεί λιγότερο σοβαρές εξάρσεις κρουσμάτων με περιοδικές κορυφώσεις της μετάδοσης καθώς η ανοσία εξασθενεί. Οι λοιμώξεις θα εμφανίζουν εποχικότητα, με εξάρσεις τους χειμερινούς μήνες, και μόνο οι πιο ευάλωτες ομάδες μπορεί να χρειαστούν νέες αναμνηστικές δόσεις.

Στο χειρότερο σενάριο, ο ιός μεταλλάσσεται σε πιο μεταδοτικές και επιθετικές παραλλαγές. Η αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού πέφτει και ο κίνδυνος σοβαρής νόσου και θανάτου αυξάνεται αναλόγως. Σε αυτή την περίπτωση τα εμβόλια θα χρειαστούν εκτεταμένη τροποποίηση και θα απαιτηθεί εκστρατεία αναμνηστικού εμβολιασμού.

«Με βάση όσα γνωρίζουμε, το πιθανότερο σενάριο είναι ότι ο ιός της Covid-19 θα συνεχίσει να εξελίσσεται αλλά η σοβαρότητα της νόσου θα μειώνεται με τον καιρό καθώς η ανοσία αυξάνεται λόγω των εμβολιασμών και των φυσικών λοιμώξεων» δήλωσε κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.

Για να τερματιστεί η οξεία φάση της πανδημίας, ο ΠΟΥ ζητά από τις κυβερνήσεις να εντείνουν τη γονιδιωματική επιτήρηση του ιού ώστε να αναγνωριστούν γρήγορα τυχόν σημαντικές μεταλλάξεις. Ζητά επίσης καλύτερη παρακολούθηση της long Covid για να περιοριστεί κατά το δυνατό οι μακροπρόθεσμες αναπηρίες λόγω του ιού. Ο ΠΟΥ συνιστά επίσης να συνεχιστούν οι διαγνωστικές εξετάσεις και να παρακολουθείται η εξέλιξη του ιού σε πληθυσμούς ζώων.Ο οργανισμός, τέλος, επιμένει στον στόχο για εμβολιασμό του 70% του παγκόσμιου πληθυσμού, με έμφαση τις πιο ευάλωτες ομάδες.

 

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.Διαβάστε Ακόμα