Τετάρτη, 29 Νοεμβρίου, 2023
ΑρχικήΕπιστήμηΟι 10 τρόποι για να νικήσετε τη μοναξιά του lockdown

Οι 10 τρόποι για να νικήσετε τη μοναξιά του lockdown

Σε όλο τον κόσμο υπάρχουν άνθρωποι που αναγκάστηκαν να μείνουν μόνοι εξαιτίας ενός lockdown. Και η μοναξιά έγινε εφιάλτης χειρότερος από τον κορονοϊό.

Νέα μελέτη Βρετανών επιστημόνων έψαξε και βρήκε μερικούς από τους τρόπους που είναι καλύτεροι για να αντιμετωπίσει κάποιος, ιδίως οι ηλικιωμένοι, τη μοναξιά και την κοινωνική απομόνωση που προκαλεί το lockdown.

Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ, με επικεφαλής τον δρα Κρίστοφερ Ουίλιαμς, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο «PLoS One».Έκαναν εκτεταμένη ανασκόπηση και αξιολόγηση όλων των έως τώρα ερευνών (συνολικά 58) σχετικά με τις διάφορες μεθόδους και παρεμβάσεις αντιμετώπισης της μοναξιάς και της απομόνωσης, ενός προβλήματος που έχει ενταθεί λόγω της πανδημίας, ιδίως για τα άτομα τρίτης ηλικίας, αλλά όχι μόνο.

Διάφορα προβλήματα σωματικής και ψυχικής υγείας, όπως η καρδιαγγειακή νόσος, το άγχος και η κατάθλιψη, έχουν συνδεθεί με τη μοναξιά.

Προέκυψε έτσι ένας «δεκάλογος» δραστηριοτήτων που πολλές μπορούν να γίνουν και διαδικτυακά, αν και, όπως παραδέχτηκαν οι επιστήμονες, στην περίπτωση των ηλικιωμένων υπάρχει συχνά το εμπόδιο ότι δεν είναι εξοικειωμένοι με τους υπολογιστές και τις νέες τεχνολογίες.

Ρομποτικοί διαδραστικοί σκύλοι: Οι μελέτες δείχνουν ότι μπορούν να είναι εξίσου αποτελεσματικοί με τους πραγματικούς στο να κρατούν παρέα, έστω μία φορά την εβδομάδα.
Διαλογισμός και τάι-τσι: Αποδεδειγμένα αποτελεσματικά και τα δύο.
Θεραπεία γέλιου: Ασκήσεις γέλιου, βαθιές αναπνοές, παιχνίδια, τραγούδια κ.ά., μπορούν να γίνουν και σε online ομάδες, πιθανώς σε συνδυασμό με διαλογιστικές ασκήσεις ή γιόγκα.
Συζητήσεις για την τέχνη: Οι συμμετέχοντες περιγράφουν έργα τέχνης, τα συναισθήματά τους σε σχέση με αυτά (π.χ. έναν πίνακα ζωγραφικής) και τις σχετικές αναμνήσεις τους (π.χ. από μουσεία).
Θεραπεία αναμνήσεων: Εβδομαδιαίες online συζητήσεις ανταλλαγής αναμνήσεων και έκφρασης συναισθημάτων.
Μαθήματα φιλίας και κοινωνικής ενσωμάτωσης: Εκπαιδευτικές παρεμβάσεις με ενημέρωση πάνω στις θεωρίες σχετικά με τη μοναξιά και την απομόνωση, στους τρόπους καταπολέμησής τους κ.ά.
Παιχνίδια Wii.
Κηπουρική εσωτερικού χώρου.
Συναντήσεις γνωριμίας με τους γείτονες.
Βιντεοδιασκέψεις με φίλους και συγγενείς.
«Υστερόγραφο»: Η μοναξιά μπορεί να διαφέρει σημαντικά από την απομόνωση, σύμφωνα με τους επιστήμονες. Για παράδειγμα, ένας εσωστρεφής άνθρωπος ή ένας καλλιτέχνης μπορεί να είναι κοινωνικά απομονωμένος, αλλά να μη νιώθει καμία μοναξιά, αντίθετα να είναι πολύ δημιουργικός και ικανοποιημένος από τη ζωή του.

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.Διαβάστε Ακόμα