Τετάρτη, 29 Νοεμβρίου, 2023
ΑρχικήΕπιστήμηΑντιμετώπιση της μοναξιάς των ηλικιωμένων με τα έξυπνα ρομπότ

Αντιμετώπιση της μοναξιάς των ηλικιωμένων με τα έξυπνα ρομπότ

Οι αρχές της Νέας Υόρκης βρήκαν έναν τρόπο να αντιμετωπίσουν μια κοινωνική μάστιγα της εποχής: Τη μοναξιά των ηλικιωμένων.

Και ο τρόπος αυτός, είναι η διανομή ρομπότ «φροντίδας». Στο πιλοτικό αυτό πρόγραμμα, θα παραδοθούν αρχικά 800 ρομπότ, όπως ανακοίνωσε η αρμόδια υπηρεσία για τους ηλικιωμένους, της πολιτείας της Νέας Υόρκης.

Πρόκειται για τα ρομπότ ElliQ, μεγέθους όσο μια λάμπα τραπεζιού, τα οποία προσφέρουν υποστήριξη στους ηλικιωμένους μεσώ των καθημερινών τσεκ απ (μετράνε την πίεση και άλλους βασικούς δείκτες υγείας), κάνουν υπενθυμίσεις για φυσική δραστηριότητα, αλλά και προσφέροντας υπηρεσίες διασύνδεσης με φίλους και συγγενείς.

Τα ρομπότ αυτά, εφοδιασμένα με «έξυπνες τεχνολογίες», δρουν και προληπτικά, προτείνοντας δραστηριότητες αλλά ξεκινώντας και… συζητήσεις, μέσω σύγχρονων εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης. Στο λογισμικό τους υπάρχουν και… ανέκδοτα, τα οποία θα εκφωνούν με δική τους πρωτοβουλία.

Σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες, η μοναξιά αποτελεί πια τη νούμερο ένα αιτία επιβάρυνσης της υγείας των ηλικιωμένων, ξεπερνώντας το κάπνισμα και την παχυσαρκία στη σχετική λίστα.

Μένει να φανεί, αν αυτά τα μικρά ρομπότ θα μπορέσουν όντως να ανακουφίσουν τους ανθρώπους που λίγο πριν το τέρμα της ζωής τους, έχουν ανάγκη από οποιαδήποτε συντροφιά…

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.Διαβάστε Ακόμα