Σάββατο, 1 Οκτωβρίου, 2022
ΑρχικήΕπιστήμηΑνοίγει από 1η Σεπτεμβρίου η πλατφόρμα για τρίτη δόση εμβολιασμού

Ανοίγει από 1η Σεπτεμβρίου η πλατφόρμα για τρίτη δόση εμβολιασμού

“Πρεμιέρα” κάνει η χορήγηση της τρίτης δόσης και στη χώρα μας, καθώς εντός της εβδομάδας αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα των ραντεβού για συγκεκριμένες, ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, με mRNA εμβόλιο (Pfizer/BionTech ή Moderna).

Οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν το απόγευμα στην ενημέρωση του υπουργείου Υγείας από το γενικό γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, Μάριο Θεμιστοκλέους.

Οι πληροφορίες θέλουν ήδη να εξετάζονται οι επόμενες ομάδες, για τις οποίες θα υπάρξει σύσταση να γίνει η αναμνηστική δόση του εμβολίου για τον κορονοϊό. Ψηλά στη λίστα βρίσκονται οι ηλικιωμένοι, οι οποίοι ήταν από τους πρώτους στους οποίους δόθηκε το “πράσινο φως” για τον εμβολιασμό τους τον Ιανουάριο. Οι συστάσεις, όπως λένε οι πληροφορίες, θα είναι ανά ηλικιακή κατηγορία, εν γένει όμως αναμένεται σε πρώτη φάση να αφορά όσους είναι άνω των 65 ετών.

“Υποψήφιοι” για την τρίτη δόση είναι και οι υγειονομικοί, λόγω της εκτεταμένης επαφής τους με τον ιό.

Σε κάθε περίπτωση όμως, όπως σημειώνουν πηγές της Αριστοτέλους, το πρωτεύον είναι να ανέβουν τα ποσοστά της πλήρους εμβολιαστικής κάλυψης σε όλες τις ηλικιακές κατηγορίες, και ειδικά στους άνω των πενήντα ετών, που είναι και πιο ευάλωτοι σε νοσηλείες. Υπενθυμίζεται ακόμη πως την 1η Σεπτεμβρίου λήγει η διορία που έχει δοθεί στους υγειονομικούς για να εμβολιαστούν.

Οι πρώτοι που θα ξεκινήσουν
-Η πρώτη κατηγορία που θα λάβει την τρίτη δόση από το Σεπτέμβριο είναι άτομα με μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων ή μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων, όπως και άτομα σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση.

-Άτομα με νεφρική ανεπάρκεια που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση ή περιτονεακή κάθαρση.

-Καρκίνος συμπαγούς οργάνου σε άτομα που υποβάλλονται σε θεραπεία, όπου περιλαμβάνεται η χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία, ανοσοθεραπεία ή άλλου τύπου θεραπεία.

-Αιματολογικός καρκίνος κατά την τελευταία πενταετία.

-Άτομα σε ανοσοκαταστολή στα οποία συμπεριλαμβάνονται ασθενείς με αντιφλεγμονώδη, αυτοάνοσα νοσήματα ή άλλα νοσήματα με ανοσοκαταστολή, που λαμβάνουν ειδικές ανοσοτροποποιητικές θεραπείες, όπως και άτομα με πρωτοπαθείς ανοσοανεπάρκειες ή άτομα με HIV λοίμωξη τα οποία έχουν CD4 κάτω από 200.

Σύμφωνα με τις συστάσεις, το ελάχιστο διάστημα που πρέπει να έχει μεσολαβήσει ανάμεσα στην χορήγηση της 2ης και της 3ης δόσης είναι 28 ημέρες. Η τρίτη δόση των εμβολίων θα είναι mRNA εμβόλιο για τα άτομα που έχουνε λάβει δυο δόσεις mRNA βασικού εμβολιασμού και μια δόση mRNA εμβόλιο σε άτομα που έχουνε λάβει ως βασικό σχήμα εμβολιασμού δυο δόσεις εμβολίου Astra Zeneca ή μια δόση εμβολίου Johnson & Johnson.

Σε όλους άνω των 12 ετών η αναμνηστική δόση στο Ισραήλ
Την ίδια ώρα, το Ισραήλ ξεκίνησε να χορηγεί ενισχυτικές δόσεις του εμβολίου κατά του κορονοϊού σε όποιον είναι πλήρως εμβολιασμένος, μειώνοντας το όριο ηλικίας για όσους το δικαιούνται στα 12 έτη.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν από το υπουργείο Υγείας, η τρίτη δόση του εμβολίου των Pfizer/BionTech κατά της Covid-19 βελτίωσε σημαντικά το επίπεδο προστασίας κατά της μόλυνσης και της σοβαρής νόσησης σε άτομα 60 ετών και άνω στο Ισραήλ σε σύγκριση με τους εμβολιασμένους με δύο δόσεις. Τα στοιχεία παρουσιάσθηκαν σε συνάντηση επιτροπής ειδικών για τα εμβόλια και αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα του ισραηλινού υπουργείου Υγείας. Ωστόσο, όλες οι λεπτομέρειες της μελέτης δεν έχουν ακόμη δημοσιευθεί.

Πηγή:thetoc.gr

χορηγός επικοινωνίας

 

Διαβαστε Ακομα