Τετάρτη, 18 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΕκπαίδευση - ΠαιδείαΠληθώρα αλλαγών σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση φέρνει το υπουργείο Παιδείας

Πληθώρα αλλαγών σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση φέρνει το υπουργείο Παιδείας

.

******

Σειρά αλλαγών είναι διατεθειμένος να επιφέρει τόσο στην πρωτοβάθμια όσο και στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση και στα γυμνάσια ο υπουργός Παιδείας κ. Κυριάκος Πιερρακάκης.

Αυτές αφορούν στους διαδραστικούς χάρτες, την ψηφιακή ενισχυτική διδασκαλία, την ανίχνευση δεξιοτήτων και κλίσεων των μαθητών, την ενίσχυση της κριτικής σκέψης αντί της παπαγαλίας, με συλλογικών εργασιών και του “πολλαπλού βιβλίου” καθώς και την προώθηση της βιβλιοφιλίας και την επανάκαμψη των κλασικών μεθόδων της γραφής και της ανάγνωσης. Η στόχευση είναι να αντιστραφούν οι επικρατούσες τάσεις οπισθοχώρησης του δημόσιου σχολείου, προκειμένου αυτό να καταστεί ανταγωνιστικό απέναντι στα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια και να γίνει ελκυστικό για τους μαθητές και τους γονείς.

Αναλυτικότερα η πρόθεση του υπουργείου Παιδείας είναι η ολική αλλαγή των εκπαιδευτικών εγχειρίδιων. Σχετικά με το “πολλαπλό βιβλίο” ανά μάθημα, αυτό έχει ήδη δρομολογηθεί για εφαρμογή μετά το 2025, ενώ επί του παρόντος έχει ολοκληρωθεί η πρόσκληση για κατάθεση προτάσεων από συγγραφικές ομάδες. Σε αυτό το πλαίσιο ενισχύεται το μάθημα της λογοτεχνίας, καθώς οι μαθητές πέρα από την αποσπασματική προσέγγιση των λογοτεχνικών έργων θα διδάσκονται τουλάχιστον δύο βιβλία ανά έτος. Παράλληλα οι διαδραστικοί χάρτες παραδίδονται και μέχρι το προσεχές καλοκαίρι θα έχουν παραδοθεί σε όλα τα σχολεία της χώρας. και ταυτόχρονα θα υπάρξουν οι απαραίτητες προσθήκες στα σχολικά προγράμματα σπουδών για την πλήρη αξιοποίηση των δυνατοτήτων τους.

Όσον αφορά στο ζήτημα της ψηφιακής ενισχυτικής διδασκαλίας, αυτή θα ξεκινήσει από την επόμενη εκπαιδευτική χρονιά στα μαθήματα των μαθηματικών και της γλώσσας σε όλες τις τάξεις του Δημοτικού και αποσκοπεί στην υποστήριξη των μαθητών σε ολόκληρη την Ελληνική επικράτεια. Με την ολοκλήρωση της θα έχει οπτικοποιηθεί το σύνολο της διδακτέας ύλης σε όλα τα μαθήματα όλων των τάξεων της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ενώ υπάρξει πρόβλεψη για μαθητές με προβλήματα ακοής, δηλαδή μαθήματα σε νοηματική γλώσσα, καθώς και ζωντανή μετάδοση μαθημάτων για τους μαθητές της Γ’ Λυκείου.

Ακόμα με την ολοκλήρωση του Λυκείου οι μαθητές θα δύνανται να λαμβάνουν πιστοποίηση στο μάθημα της Πληροφορικής, ενώ καθιερώνονται τεστ ανίχνευσης δεξιοτήτων και κλίσεων για τον επαγγελματικό προσανατολισμό των μαθητών ώστε να γνωρίζουν πριν την συμπλήρωση του Μηχανογραφικού σε ποια αντικείμενα έχουν κλίση. Παράλληλα πρόκειται να ιδρυθούν Κέντρα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης σε όλη την επικράτεια, τα οποία θα συνδεθούν με την αγορά εργασίας και τις τοπικές οικονομίες. Σε κάθε ένα από τα ΚΕΕΚ θα συνυπάρχουν και θα αλληλοεπιδρούν, διατηρώντας την οργανική αυτοτέλειά τους, επαγγελματικές σχολές Κατάρτισης, επαγγελματικά λύκεια και ινστιτούτα επαγγελματικής Κατάρτισης, ενώ θα παρέχεται και μεταλυκειακό έτος – τάξη μαθητείας.

Πηγή:tovima.gr

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας



Διαβάστε Ακόμα