Κυριακή, 17 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΕκπαίδευση - ΠαιδείαΟι χημικοί του ΑΠΘ διεξάγουν πειράματα σε συνθήκες έλλειψης βαρύτητας

Οι χημικοί του ΑΠΘ διεξάγουν πειράματα σε συνθήκες έλλειψης βαρύτητας

.

Η Ομάδα Πολυφασικής Δυναμικής στο Τμήμα Χημείας του ΑΠΘ είναι μέχρι στιγμής η μοναδική στην Ελλάδα που διενεργεί συστηματικά πειράματα σε παραβολικές πτήσεις στο πλαίσιο ερευνητικών έργων χρηματοδοτούμενων από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA), δήλωσε στην ΕΡΤ3 ο Θοδωρής Καραπάντσιος καθηγητής τμήματος χημείας ΑΠΘ. Μέχρι τώρα έχει συμμετάσχει σε 11 καμπάνιες τέτοιων πτήσεων έχοντας κατασκευάσει πρωτότυπες πειραματικές διατάξεις για πειράματα σε συνθήκες έλλειψης βαρύτητας. Η ερευνητική ομάδα δοκιμάζει καινοτόμες τεχνολογίες στο Διάστημα ή σε συνθήκες που προσομοιάζουν με αυτές του Διαστήματος για να τις εφαρμόσει επιτυχώς στη Γη και αντίστροφα.

Το ειδικά διαμορφωμένο αεροσκάφος Airbus A310 ξεκινά από το Μπορντό της Γαλλίας με σκοπό να διαγράψει μια διαδρομή σε σχήμα καμπάνας. Επιταχύνει σε απότομη άνοδο και στο υψηλότερο σημείο, κάπου πάνω από τον Ατλαντικό σε ύψος 10 χιλιομέτρων σβήνει τους κινητήρες και αφήνεται κυριολεκτικά στον αέρα. Με την ορμή που έχει, διαγράφει παραβολική τροχιά αρχικά ανεβαίνοντας και στη συνέχεια βουτώντας για συνολικά 20-30 sec, καλύπτοντας μια απόσταση σχεδόν 2 χιλιομέτρων. Οι επιβάτες του αεροσκάφους, που είναι κυρίως επιστήμονες βιώνουν μια απίστευτη εμπειρία απαλλαγμένοι από τα δεσμά της βαρύτητας και καθόλη τη διάρκεια της τροχιάς εντός της ατμόσφαιρας, όπου κυριολεκτικά πετούν, καλούνται να εκτελέσουν μια σειρά πειραμάτων σε δικές τους πειραματικές συσκευές, προσπαθώντας να κατανοήσουν μηχανισμούς και φαινόμενα της επιστήμης που δεν μπορούν να μελετηθούν στο εργαστήριο υπό τη σκιά του γήινου βαρυτικού πεδίου.

«Στο σύντομο διάστημα της κάθε παραβολής δημιουργούνται συνθήκες έλλειψης βαρύτητας που μας επιτρέπουν να κάνουμε πειράματα σε συνθήκες παρόμοιες με αυτές στο διάστημα, στις διατάξεις που έχουμε φέρει από τα πανεπιστήμιά μας και έχουμε εγκαταστήσει στο εσωτερικό του Airbus. Σε κάθε πτήση γίνονται 90 παραβολικές διαδρομές», περιγράφει ο κ. Καραπάντσιος και προσθέτει ότι το πείραμα που διεξάγουν αυτή τη φορά αφορά τη μελέτη γαλακτωμάτων, δηλαδή υγρών που δεν αναμιγνύονται.

Πηγή: ΕΡΤ
- Advertisement -

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας



Διαβάστε Ακόμα