«Ασανσέρ» οι νέες βάσεις εισαγωγής στα ΑΕΙ. «Ρίχνουν» τους συντελεστές των Ελάχιστων Βάσεων Εισαγωγής τους 20 πανεπιστημιακά τμήματα της χώρας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα των «άδειων» αμφιθεάτρων που άφησε πίσω της η περσινή εξεταστική διαδικασία.
Στην αντίθετη πλευρά ωστόσο, υπάρχουν κι εκείνα τα τμήματα που τους αυξάνουν, αξιοποιώντας την ευκαιρία που προσέφερε στις αρχές του Φθινοπώρου το υπουργείο Παιδείας για να μπορέσουν τα Πανεπιστήμια να επανακαθορίσουν τις βάσεις εισαγωγής στα προγράμματά τους.
Τέτοια είναι τα τμήματα των κεντρικών πανεπιστημίων της χώρας, τα οποία επιθυμούν να «κλείσουν» τις πόρτες τους μειώνοντας τον αριθμό των εισακτέων τους και απευθυνόμενα κυρίως στους… πρώτους των πρώτων.
Παράλληλα, όμως, άλλα Πανεπιστήμια – όπως το Ιωαννίνων- που το καλοκαίρι δεν είχαν ορίσει σχεδόν κανέναν συντελεστή στα τμήματά τους, τώρα τους ορίζουν «προς τα πάνω», οπότε αυξάνουν τελικά τα βαθμολογικά κριτήρια για την είσοδο στα προγράμματά τους.
Πολλά ΑΕΙ, σύμφωνα με την εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ», μείωσαν τους συντελεστές τους. Οι τελευταίες πληροφορίες σύμφωνα με το δημοσίευμα, αναφέρουν ότι το υπουργείο Παιδείας φαίνεται να… εγκαταλείπει την ιδέα της δημιουργίας Σχολών Εφαρμοσμένων Επιστημών και Τεχνών μέσα στα ΑΕΙ, στις οποίες θα μπορούσαν να μετατραπούν όσα «αδύναμα» τμήματα έμειναν φέτος με πολύ μικρό αριθμό εισακτέων.
Ο σχεδιασμός του υπουργείου Παιδείας για το επόμενο καλοκαίρι θα περιέχει δύο παράλληλα Μηχανογραφικά και νέους συντελεστές βαρύτητας, τους οποίους και καθορίζουν τα ΑΕΙ, στα μαθήματα αυξημένου ενδιαφέροντος για την κατεύθυνση των σπουδών τους.
Έως πέρυσι, το υπουργείο Παιδείας όριζε τους συντελεστές βαρύτητας σε δύο από τα τέσσερα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα. Αυτοί προορίζονταν για τον υπολογισμό του μέσου όρου του υποψηφίου και την εισαγωγή του σε όλες τις σχολές του επιστημονικού πεδίου που τον ενδιέφερε.
Ωστόσο πλέον, τα Πανεπιστήμια καλούνται να έχουν ορίσει τα ίδια τους συντελεστές βαρύτητας ανά μάθημα, βάσει του γνωστικού αντικειμένου τους. Για παράδειγμα, στην περίπτωση του τμήματος των Αρχαίων Ελληνικών, η διοίκησή του θα μπορεί να επιλέξει αυξημένο συντελεστή βαρύτητας για το μάθημα αυτό, σε σχέση με τα υπόλοιπα εξεταζόμενα μαθήματα. Έτσι, ο μέσος όρος ενός υποψηφίου που έχει υψηλές επιδόσεις στα Αρχαία θα διαμορφώσει βάσει του αυξημένου συντελεστή που έχει ορίσει το τμήμα το οποίο τον ενδιαφέρει.
Ακόμη από τον Ιούνιο του 2022 θα προβλέπονται δύο φάσεις συμπλήρωσης Μηχανογραφικού των υποψηφίων. Η πρώτη φάση θα προβλέπει περιορισμένες επιλογές τμημάτων (το 10% κάθε επιστημονικού πεδίου).
Στη συνέχεια, όσοι υποψήφιοι μείνουν εκτός των αρχικών επιλογών τους θα έχουν μια δεύτερη ευκαιρία να διεκδικήσουν θέσεις χωρίς περιορισμό στις επιλογές τους, με τη συμπλήρωση ενός επόμενου, παράλληλου Μηχανογραφικού, με τα τελικά αποτελέσματα να ανακοινώνονται τέλος Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου.
Πηγή: enikonomia.gr