Ένα νέο εργαλείο για την πρόβλεψη και διαχείριση των δασικών πυρκαγιών, που σχεδιάστηκε και αναπτύχθηκε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, έρχεται να ενισχύσει την πολιτική προστασία της χώρας.
Πρόκειται για το σύστημα τηλεμετρίας «Μαέστρο» που προβλέπει την τοποθέτηση αισθητήρων σε δασικές περιοχές για τη συλλογή πολύτιμων πληροφοριών για τη διάσωση του δασικού πλούτου.
Όπως φαίνεται στα πλάνα του βίντεο, ο καθηγητής στο τμήμα Πληροφορικής του ΑΠΘ, Παναγιώτης Κατσαρός κρατά στα χέρια του τον ασύρματο αισθητήρα που αποτελεί προϊόν έρευνας των τελευταίων τριών χρόνων στο ΑΠΘ. Ο αισθητήρας έχει σχεδιαστεί ώστε να συλλέγει και να αποστέλλει μέσω διαδικτύου μετρήσεις θερμοκρασίας, υγρασίας, ταχύτητας και διεύθυνσης ανέμου, ανίχνευσης φλόγας και καπνού. Δεδομένα πολύτιμα για την πρόβλεψη αλλά και την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών.
Το σύστημα τηλεμετρίας «Μαέστρο» υποστηρίζει την πρόβλεψη κινδύνου πυρκαγιάς σε δασικές εκτάσεις, αξιοποιώντας τα στοιχεία, που στέλνουν οι πολλαπλοί τοποθετημένοι στα δέντρα αισθητήρες. Τα στοιχεία συλλέγονται και μετατρέπονται σε πληροφορίες διαθέσιμες στα επιχειρησιακά σχέδια και στον προληπτικό σχεδιασμό της πολιτικής προστασίας.
Η πρώτη εφαρμογή του «Μαέστρο» στο πεδίο θα γίνει στο αγρόκτημα του ΑΠΘ το επόμενο διάστημα όπου θα προκληθεί ελεγχόμενη φωτιά ώστε να μελετηθεί η ευαισθησία των αισθητήρων.
Πηγή: ΕΡΤ3