Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕκπαίδευση - ΠαιδείαΕκπαιδευτικοί: Απαντούν στην αξιολόγηση με απεργία

Εκπαιδευτικοί: Απαντούν στην αξιολόγηση με απεργία

Οι αντιδράσεις των εκπαιδευτικών ομοσπονδιών κατά της ατομικής αξιολόγησης είχαν προδικαστεί από τη στιγμή που η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας είχε ανακοινώσει την έναρξή της.

Χθες ήλθε η επίσημη οριστικοποίησή τους. Η ΔΟΕ και η ΟΛΜΕ αποφάσισαν επανάληψη της απεργίας-αποχής που είχαν κηρύξει και για την αξιολόγηση των σχολικών μονάδων. Την ίδια στιγμή, η κυβερνητική παράταξη των δασκάλων και των νηπιαγωγών επικρίνει την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως ότι νοσταλγεί τον «επιθεωρητισμό». Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την απόφαση του υπουργείου Παιδείας, η ατομική αξιολόγηση θα ξεκινήσει άμεσα από τους εκπαιδευτικούς που διορίστηκαν προ διετίας και, καθώς ολοκληρώνεται η διετία, πρέπει να αξιολογηθούν για να μονιμοποιηθούν.

Ειδικότερα, χθες το διοικητικό συμβούλιο της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΔΟΕ) αποφάσισε μεταξύ άλλων την κήρυξη 24ωρης απεργίας την Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου, με την πραγματοποίηση πανεκπαιδευτικών συλλαλητηρίων σε όλη τη χώρα. Ανάλογη απόφαση αναμένεται να λάβει η ΟΛΜΕ. Επίσης, η ΔΟΕ αποφάσισε κινητοποιήσεις από τις 6/2 με αιχμή το ζήτημα της άμεσης μονιμοποίησης των δόκιμων εκπαιδευτικών, ενώ το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ σκοπεύει να προσφύγει δικαστικά, στην περίπτωση που οποιαδήποτε Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης προχωρήσει σε ανάκληση των διαπιστωτικών πράξεων μονιμοποίησης των νεοδιόριστων εκπαιδευτικών.

Συλλαλητήρια σε όλη τη χώρα ετοιμάζουν οι εκπαιδευτικοί – κατά και η ΔΑΚΕ.

Την ίδια στιγμή, η κυβερνητική ΔΑΚΕ χρησιμοποιεί οξεία γλώσσα κατά της υπουργού. Συγκεκριμένα, σχολιάζοντας τη δήλωσή της ότι «για πρώτη φορά μετά από 41 χρόνια, ξεκινά οριζοντίως η ατομική αξιολόγηση εκπαιδευτικών, ένα κομβικό εργαλείο βελτίωσης των εκπαιδευτικών μας, των εφοδίων που προσφέρουμε στα παιδιά μας, της εκπαίδευσης συνολικά», η ΔΑΚΕ αναφέρει ότι «το να νοσταλγείς, όπως τεκμαίρεται, τον “επιθεωρητισμό” που τόσα δεινά προξένησε στην εκπαίδευση είναι τουλάχιστον ατυχές». Και προσθέτει: «Η πεισματική άρνηση για διάλογο με την εκπαιδευτική κοινότητα στην κατεύθυνση της αναζήτησης των βέλτιστων τρόπων στήριξης και ενίσχυσης του εκπαιδευτικού έργου οδήγησε στους νόμους 4692/20 και 4823/21 που προκρίνουν την ενίσχυση της ατομικότητας και ενδυνάμωση της δικαιοδοσίας των μονοπρόσωπων οργάνων αφυδατώνοντας το σχολείο από τις συλλογικές, δημοκρατικές και παιδαγωγικές του λειτουργίες».

Παράλληλα, η συνδικαλιστική παράταξη αναφέρει για την κ. Κεραμέως ότι «τώρα, με μια κίνηση προεκλογικού εντυπωσιασμού ότι, δήθεν, τήρησε τις προεκλογικές δεσμεύσεις του 2019, επιβάλλει “αξιολόγηση” των εκπαιδευτικών με αντιεπιστημονικές μεθόδους και στοχεύσεις, στο… “παρά πέντε” πριν τις εκλογές, βυθίζοντας ακόμη περισσότερο τις σχολικές μονάδες στη ζοφερή, γραφειοκρατική, αντιπαιδαγωγική καθημερινότητα που διαμορφώνει με τις τραγικές αποφάσεις της».

Πηγή: kathimerini.gr

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας



Διαβάστε Ακόμα