Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΕκπαίδευση - ΠαιδείαΥπουργείο Παιδείας: Έρχονται αλλαγές σε επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση

Υπουργείο Παιδείας: Έρχονται αλλαγές σε επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση

Τις προθέσεις του για την άθροιση των δυνάμεων των ΕΠΑΛ, των ΙΕΚ και των εργαστηριακών κέντρων αναμένεται να παρουσιάσει στις 19 Δεκεμβρίου ο υπουργός Παιδείας κ. Κυριάκος Πιερρακάκης.

Ο λόγος για την παρουσίαση του νέου νομοσχεδίου για την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση που θα πραγματοποιηθεί παρουσία του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, στο πλαίσιο δημόσιας εκδήλωσης στο πρότυπο επαγγελματικό λύκειο Περάματος Αττικής και θα μεταδοθεί ζωντανά από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (FB & Youtube) του Πρωθυπουργού. Με βάση όσα έχει ήδη γνωστοποιήσει ο υπουργός Παιδείας, πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που αφορά στην άθροιση δυνάμεων των ΕΠΑΛ, των ΙΕΚ και των εργαστηριακών κέντρων για την επίτευξη κλίμακας σε τοπικό επίπεδο και προβαίνοντας στον εμπλουτισμό τους με σύγχρονα προγράμματα σπουδών και οδηγούς κατάρτισης, προκειμένου να ανταποκρίνεται ακόμα περισσότερο στις σύγχρονες προκλήσεις.

Συγκεκριμένα αυτό περιλαμβάνει, την ενίσχυση συνάρθρωσης της επαγγελματικής εκπαίδευσης και της επαγγελματικής κατάρτισης με την ίδρυση Κέντρων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΚΕΕΚ), τον εκσυγχρονισμό των ΙΕΚ, την διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας και την προαγωγή της αποτελεσματικής συνεργασία των εργαστηριακών κέντρων με τις εκπαιδευτικές δομές που εξυπηρετούν, αλλά και την επέκταση των καινοτομιών των πρότυπων ΕΠΑΛ σε όλα τα ΕΠΑΛ ανά την επικράτεια. Παράλληλα σχεδιάζονται περιφερειακές δομές τυπικής και μη τυπικής εκπαίδευσης σύμφωνα με τις αρχές των «ζωντανών εργαστηρίων», ενώ ενδυναμώνονται τα περιφερειακά συμβούλια σύνδεσης με την παραγωγή και την αγορά εργασίας, καθώς και ενισχύεται η επέκταση του θεσμού των ΙΕΚ ειδικής αγωγής για τους αποφοίτους των ενιαίων ειδικών επαγγελματικών γυμνασίων και λυκείων, των γενικών λυκείων και των επαγγελματικών λυκείων και τέλος ιδρύονται επαγγελματικές σχολές Κατάρτισης (ΕΣΚ) ειδικής αγωγής για τους αποφοίτους των εργαστηρίων ειδικής επαγγελματικής εκπαίδευσης κατάρτισης.

Πηγή:alfavita.gr

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα