Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
Αρχικήseleo ΘέμαΤράπεζα θεμάτων: Δέχτηκε 165 εκατ. «χτυπήματα» χάκερ από 114 χώρες

Τράπεζα θεμάτων: Δέχτηκε 165 εκατ. «χτυπήματα» χάκερ από 114 χώρες

Για την πιο σημαντική ιστορικά επίθεση που έχει γίνει σε δημόσιο κυβερνητικό οργανισμό, έκανε λόγο, αναφερόμενος στην επίθεση χάκερ στην τράπεζα θεμάτων, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Άκης Σκέρτσος.

Όπως είπε ο Άκης Σκέρτσος, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, υπάρχουν 165 εκατ. «χτυπήματα» από 114 χώρες με στόχο την τράπεζα θεμάτων, δηλαδή το υπουργείο Παιδείας.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ ανέφερε ότι η επίθεση προφανώς σχετίζεται και με την κατάσταση της μεταβατικής υπηρεσιακής κυβέρνησης που έχει η χώρα αυτή τη στιγμή ενόψει τον εκλογών, επισημαίνοντας ότι σε αυτό, πρέπει όλο το πολιτικό σύστημα να σταθεί απέναντι.

Ο Άκης Σκέρτσος τόνισε ότι η διεξαγωγή των πανελλαδικών εξετάσεων, είναι απολύτως διασφαλισμένη.

Ανακοινώσεις για το πρόβλημα που προέκυψε με την Τράπεζα Θεμάτων θα γίνουν σήμερα από τον υπουργό Παιδείας Χρήστο Κίττα.

Παρέμβαση Ντογιάκου για τις κυβερνοεπιθέσεις

Άμεση ήταν η παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισιδώρου Ντογιάκου για τη δεύτερη διαδοχική ημέρα προβλημάτων στο σύστημα της τράπεζας θεμάτων κατά την διάρκεια των προαγωγικών εξετάσεων στα σχολεία.

Ειδικότερα, ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός διαβίβασε ήδη την παραγγελία του στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Αντώνη Ελευθεριάνο, ζητώντας τη συνδρομή του Τμήματος Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, αλλά και τη σε βάθος έρευνα.

Σύμφωνα με την παραγγελία του κ. Ντογιάκου, για τον εντοπισμό των δραστών οι αρμόδιες αρχές μπορούν να προχωρήσουν ακόμα και σε κατασχέσεις ευρημάτων και άλλων στοιχείων που μπορούν να οδηγήσουν στον εντοπισμό των υπαιτίων.

H νέα επίθεση χάκερ

Νωρίς το πρωί νέα επίθεση χάκερ τόσο στην Τράπεζα Θεμάτων, όσο και σε παράπλευρα συστήματα του υπουργείου Παιδείας όπως το MySchool κατήγγειλε ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Παιδείας Αλέξανδρος Κόπτσης, με αποτέλεσμα να υπάρξουν καθυστερήσεις και σήμερα στην άντληση θεμάτων για τις ενδοσχολικές απολυτήριες εξετάσεις.

Μιλώντας στην ΕΡΤ ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Παιδείας έκανε λόγο για «επίθεση μεγατόνων». Όπως είπε «ενώ ολη τη νύχτα ήμασταν πάνω στο θέμα και δεν είχε καταγραφεί κάποια επίθεση και είχαμε λάβει περισσότερα μέτρα, το πρωί είχαμε μια μεγαλύτερη επίθεση όχι μόνο στο σύστημα αυτό αλλά και στα παράπλευρα συστήματα».

 

«Δεν θα τους τους περάσει, το κράτος είναι δίπλα στα παιδιά» υπογράμμισε ο κ. Κόπτσης με αφορμή την κυβερνοεπίθεση της Δευτέρας, εξηγώντας ότι «πάνω από 1.000 σχολεία έχουν μπει και αντλούν θέματα και λίγα αντιμετωπίζουν προβλήματα». «Είμαστε ικανοποιημένοι από τη ροή» πρόσθεσε ο κ. Κόπτσης.

Ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Παιδείας ξεκαθάρισε, πάντως, ότι δεν πρόκειται να υπάρξει ανάλογο πρόβλημα στις Πανελλαδικές Εξετάσεις, καθώς σε αυτές τα θέματα προκύπτουν και διανέμονται από άλλο, ανεξάρτητο δίκτυο.

Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, έχει ομαλοποιηθεί η κατάσταση σε 1.300 λύκεια από τα 1.900 σε όλη την επικράτεια, αλλά με πάρα πολύ αργούς ρυθμούς.

 

Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ η επίθεση των χάκερ δεν έγινε στην πλατφόρμα της Τράπεζας Θεμάτων, όπως τη Δευτέρα, αλλά στο δίκτυο του ΕΔΥΤΕ (Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας) που υποστηρίζει την Τράπεζα Θεμάτων.

Λόγω αυτής της επίθεσης καταγράφηκαν μεγάλες καθυστερήσεις στην άντληση θεμάτων από σχολεία σε αρκετές περιοχές, ανάμεσα στις οποίες Θεσσαλονίκη, Θεσπρωτία, Κέρκυρα, Ηλεία, Κερατσίνι.

Πρόεδρος ΙΕΠ: Ζούμε μια από τις μεγαλύτερες κυβερνοεπιθέσεις που έχει ζήσει η χώρα

Ουσιαστικά ζούμε μια από τις μεγαλύτερες κυβερνοεπιθέσεις που έχει ζήσει η χώρα, ανέφερε μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3 ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής, Γιάννης Αντωνίου, αναφορικά με το πρόβλημα που παρουσιάστηκε από χθες με την τράπεζα θεμάτων και την άντληση θεμάτων για τις ενδοσχολικές εξετάσεις.

Το πρόβλημα αφορά την ψηφιακή καρδιά του κράτους, ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι αντιμετωπίζεται από τις 6 το πρωί και αντιμετωπίζεται με επιτυχία, όπως είπε.

Αυτή τη στιγμή προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε τα απόνερα του προβλήματος, σημείωσε.

Ο κ. Αντωνίου είπε ότι χθες το βράδυ ελήφθησαν επιπλέον μέτρα προστασίας του συστήματος, παρ’ όλα αυτά «βρέθηκε τρόπος να τα παραβιάσουν, παρά τα μέτρα που είχαν ληφθεί ακόμη και χθες».

Οι εξετάσεις θα γίνουν, ζητάμε συγγνώμη για την ταλαιπωρία των παιδιών, κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα, είπε ο κ. Αντωνίου και διαβεβαίωσε ότι θα τελειώσουν όλα τα σχολεία σήμερα.

Επίσης, διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει πρόβλημα στην μετάδοση των θεμάτων των πανελλαδικών, καθώς πρόκειται για εντελώς άλλο σύστημα. «Δεν υπάρχει περίπτωση να συμβεί κάτι παρόμοιο, δεν έχει σχέση το ένα με το άλλο» είπε ο κ. Αντωνίου.

Σημειώνεται ότι σήμερα είναι η τελευταία ημέρα που θα μπορούσαν να εξεταστούν οι μαθητές της Γ Λυκείου, που δεν τα κατάφεραν χθες λόγω της κυβερνοεπίθεσης στην Τράπεζα Θεμάτων, καθώς την Πέμπτη ξεκινούν οι πανελλαδικές εξετάσεις με πηγές του υπουργείου Παιδείας να κάνουν λόγο για μικρό αριθμό μαθητών που αντιμετώπισαν τελικά πρόβλημα τη Δευτέρα καθώς σε 9 από τα 10 σχολεία οι ενδοσχολικές εξετάσεις ολοκληρώθηκαν παρά τις καθυστερήσεις.

 

πρώτο θέμα

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας



Διαβάστε Ακόμα