Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΕκπαίδευση - ΠαιδείαΤο μεσημέρι η παρουσίαση του νoμοσχεδίου για τα μη κρατικά πανεπιστήμια

Το μεσημέρι η παρουσίαση του νoμοσχεδίου για τα μη κρατικά πανεπιστήμια

Τα αποκαλυπτήρια του νομοσχεδίου για τα μη κρατικά πανεπιστήμια κάνει στις 12 το μεσημέρι ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης.
Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει 200 άρθρα στα οποία περιλαμβάνονται οι ρυθμίσεις για τα μη κερδοσκοπικά μη κρατικά πανεπιστήμια, καθώς και τη θεσμική και οικονομική αναβάθμιση των κρατικών πανεπιστημίων. Επιπλέον θα ρυθμίζεται η ακαδημαϊκή αναδιάρθρωση του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και η πλήρης διοικητική αυτονομία του Ανοικτού Πανεπιστημίου. Αμέσως μετά θα ξεκινήσει η δημόσια διαβούλευση που θα διαρκέσει περίπου 10 ημέρες ώστε να κατατεθεί στη Βουλή έως τις 20 Φεβρουαρίου

«Το 70% του νομοσχεδίου αναφέρεται στα δημόσια πανεπιστήμια και το 30% στην ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων», σημείωσε το βράδυ της Τρίτης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης μιλώντας στην ΕΡΤ. «Ας αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους και ας κοιτάξουν στα μάτια τούς φοιτητές οι οποίοι θέλουν να μη χάσουν μερικά χρόνια από τη ζωή τους είπε ο κ. Μαρινάκης ενώ έκανε λόγο για ιστορική μεταρρύθμιση τονίζοντας ότι στο νομοσχέδιο «δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες, δεδομένου του γεγονότος «ότι θα έχουμε τα πιο αυστηρά κριτήρια από οποιαδήποτε άλλη χώρα στην Ευρώπη για την ίδρυση αυτών των ιδρυμάτων. Εδώ δεν υπάρχουν ναι μεν αλλά και ίσες αποστάσεις. Ή είσαι επιτέλους υπέρ ή συνεχίζεις μια παράδοση του χώρου της Αριστεράς και της κεντροαριστεράς που καθιστά και στο θέμα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στη χώρα μας μια θλιβερή ιστορία».

Για το πότε θα γίνει η αναθεώρηση του άρθρου 16 επισήμανε ότι «τα προτεινόμενα άρθρα για αναθεώρηση θα γίνουν όταν έρθει η ώρα, το 2025, της συζήτησης αυτής από τη συγκεκριμένη Βουλή. Προφανώς τα προς αναθεώρηση άρθρα από τη δική μας παράταξη θα είναι και το άρθρο 16, δηλαδή το γεγονός ότι νομοθετούμε τα μη κρατικά παραρτήματα ένα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, δεν σημαίνει ότι δεν θα επιδιώξουμε να γίνει και αναθεώρηση του άρθρου 16. Γιατί, εφόσον ψηφιστεί το νομοσχέδιο για ίδρυση παραρτημάτων στη χώρα μας, εννοώ με την αναθεώρηση του άρθρου 16, θα μπορεί να ιδρυθεί με πολύ αυστηρά προφανώς κριτήρια, ένα μη κρατικό πανεπιστήμιο στη χώρα μας».

 

 

Πηγή:athnia984.gr

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα