Το πάγιο αίτημα του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος για αύξηση των ωρών των οικονομικών μαθημάτων στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ικανοποιεί ο Υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης. Όπως ανακοίνωσε
στο 5ο Διεθνές Συνέδριο του ΟΕΕ, «Πάγιο αίτημα του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδος είναι να αυξηθούν οι ώρες των οικονομικών στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Θα γίνει αυτό από τον Σεπτέμβριο του 2025. Πρόκειται για ένα δίωρο μάθημα το οποίο θα αφορά τις βασικές οικονομικές έννοιες και θα διδάσκεται στην Α’ Λυκείου», ανέφερε ο υπουργός Παιδείας, και πρόσθεσε:
«Νομίζω ότι απλές οικονομικές έννοιες πρέπει να μάθουμε να τις διαχειριζόμαστε καλύτερα. Για μία χώρα, που αν δει κανείς την Ιστορία της έχει χρεοκοπήσει τόσες φορές, είναι ουσιαστικό για την πολιτική της υπόσταση και για την ανάπτυξη της ταυτότητας του Πολίτη, να μπορούν οι μαθητές αποφοιτώντας να χειρίζονται βασικές οικονομικές έννοιες και βασικά οικονομικά εργαλεία».
Στο ίδιο πάνελ, με θέμα τον χρηματοοικονομικό αναλφαβητισμό, ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ για θέματα εκπαίδευσης, Διονύσης Καλαματιανός, είπε ότι «σε ένα κόσμο, που αλλάζει, πρέπει η μετάβαση να περιλαμβάνει τον χρηματοοικονομικό αλφαβητισμό, καθώς αφορά γνώσεις, τις οποίες πρέπει να έχει το άτομο για οικονομικά θέματα. Δυστυχώς, στην Ελλάδα, ο οικονομικός αλφαβητισμός είναι χαμηλά. Θα πρέπει να ανασχεθεί η αρνητική κατάσταση της χώρας και να αναπτύξουμε αποταμιευτική συνείδηση. Πρέπει να στοχεύουμε στις δεξιότητες, παρά στις στείρες γνώσεις».
Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Στέφανος Παραστατίδης, ανέφερε ότι η Ελλάδα είναι στον ευρωπαϊκό μέσο όρο ως προς τον οικονομικό εγγραμματισμό. «Ο οικονομικός αλφαβητισμός είναι μια ασπίδα, είναι η αξία της γνώσης. Είναι οι δεξιότητες του πολίτη να κάνει την οικονομική διαχείριση για να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις της ζωής του».