Τετάρτη, 26 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΕκπαίδευση - ΠαιδείαΠανελλήνιες 2024: Οι "παρεξήγημενες" σχολές - Τμήματα με χαμηλά μόρια και προοπτικές...

Πανελλήνιες 2024: Οι “παρεξήγημενες” σχολές – Τμήματα με χαμηλά μόρια και προοπτικές στην αγορά εργασίας

- Advertisement -

Εν αναμονή της ανακοίνωσης των βαθμολογιών βρίσκονται οι υποψήφιοι στις πανελλαδικές εξετάσεις για την εισαγωγή στα ΑΕΙ, προετοιμαζόμενοι για την διαδικασία συμπλήρωσης του μηχανογραφικού, που αποτελεί τελευταίο και πλέον δύσκολο βήμα καθώς καλούνται να λάβουν σοβαρές αποφάσεις.

Στο πλαίσιο αυτό όσοι κατέκτησαν υψηλές βαθμολογίες προφανώς γνωρίζουν και ποιες σχολές θα επιλέξουν, ωστόσο όσοι δεν τα καταφέρουν το ίδιο καλά και κινηθούν σε χαμηλά μόρια καλούνται να κάνουν αν μη τι άλλο να κάνουν έξυπνες επιλογές, αναφορικά με την αναζήτηση μιας σχολής που θα είναι το εισιτήριο για την επαγγελματική αποκατάσταση κάτι που είναι το ζητούμενο σχεδόν όλων των υποψηφίων. Βασικός κανόνας είναι να μην απογοητευτεί κάποιος εάν δεν κατακτήσει πάνω από 13-14.000 μόρια. Όπως εξηγεί στο ethnos.gr η κα Κατερίνα Ζησιάδη, Σύμβουλος Σταδιοδρομίας «στο μηχανογραφικό υπάρχουν τμήματα στα οποία η εισαγωγή είναι πιο εύκολη, με λιγότερα απαιτούμενα μόρια, που προσφέρουν εξίσου αξιόλογες ευκαιρίες και προοπτικές στην αγορά εργασίας. Παρότι οι επιλογές αυτές είναι πολλές, παραμένουν άγνωστες στους μαθητές, οι οποίοι συχνά αδυνατούν να αξιολογήσουν το επιστημονικό τους αντικείμενο».

Αναλυτικότερα παρατίθενται τέσσερις “έξυπνες” επιλογές για τους φετινούς υποψήφιους:

Τμήματα Νοσηλευτικής
ΠΑ.Δ.Α., Αθήνα: 12.850
ΔΙ.ΠΑ.Ε., Θεσσαλονίκη: 12.250
Δ.Π.Θ., Διδυμότειχο: 11.985
ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ., Ηράκλειο: 11.700
ΠΑΤΡΩΝ, Πάτρα: 11.075
ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ, Ιωάννινα: 10.520
ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ, Τρίπολη: 10.270
ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ, Λάρισα: 10.260

Η κύρια αποστολή των τμημάτων νοσηλευτικής είναι να εκπαιδεύουν επιστήμονες με τις απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες για την παροχή ολοκληρωμένης υγειονομικής περίθαλψης. Οι απόφοιτοι αυτών των τμημάτων παρακολουθούν τις ασθένειες, συλλέγουν και καταγράφουν ιατρικά δεδομένα, υποστηρίζοντας το ιατρικό προσωπικό. Επιπλέον, εκπαιδεύονται στην παροχή πρώτων βοηθειών, στη διαχείριση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης και στην ανάπτυξη πρακτικών που σχετίζονται με την προσωπική φροντίδα και υποστήριξη των ασθενών στις καθημερινές τους δραστηριότητες. Το πρόγραμμα σπουδών περιλαμβάνει και μαθήματα ψυχολογίας, καθώς η ψυχολογική υποστήριξη των ασθενών και των οικογενειών τους αποτελεί μέρος των αρμοδιοτήτων των νοσηλευτών. Μετά την απόκτηση του πτυχίου τους, μπορούν να εργαστούν σε όλο το φάσμα του τομέα Υγείας, τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, σε οποιονδήποτε φορέα παρέχει υπηρεσίες υγείας και νοσηλείας.

Τμήματα Φυσικοθεραπείας
ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ, Λαμία: 13.180
ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ, Σπάρτη: 13.040
Οι φοιτητές των τμημάτων φυσικοθεραπείας εκπαιδεύονται να αντιμετωπίζουν προβλήματα παροδικής ή μόνιμης κινητικής ανικανότητας που βασανίζουν άτομα όλων των ηλικιών, λόγω τραυματισμού, αναπηρίας ή άλλων παθολογικών προβλημάτων. Οι απόφοιτοι αποκτούν τις απαραίτητες γνώσεις για να σχεδιάσουν εξατομικευμένα προγράμματα φροντίδας και αποκατάστασης, είτε αυτόνομα, είτε σε συνεργασία με άλλες ιατρικές ειδικότητες. Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών τους, αποκτούν το επαγγελματικό δικαίωμα του φυσικοθεραπευτή (ή φυσιοθεραπευτή) και μπορούν να εργαστούν ως ελεύθεροι επαγγελματίες ή σε δημόσιες δομές όπως νοσοκομεία, γηροκομεία, κέντρα αποκατάστασης, θεραπευτήρια κ.ά. Η άσκηση του επαγγέλματος απαιτεί την απόκτηση σχετικής άδειας, η οποία χορηγείται από τις υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Τμήματα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων
ΠΑ.Δ.Α., Αθήνα: 13.230
ΔΙ.ΠΑ.Ε., Θεσσαλονίκη: 11.925
ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ, Καλαμάτα: 9.870
ΠΑΤΡΩΝ, Αγρίνιο: 9.360
ΙΟΝΙΟ, Αργοστόλι: 9.094
Στα τμήματα επιστήμης και τεχνολογίας τροφίμων, οι φοιτητές αποκτούν τις γνώσεις και τις δεξιότητες που χρειάζονται για να κατανοήσουν διάφορες δραστηριότητες που σχετίζονται με την παραγωγή τροφίμων. Αυτές περιλαμβάνουν την επεξεργασία, τη σωστή συντήρηση και αποθήκευση, τη συσκευασία, την ασφάλεια και τον ποιοτικό έλεγχο. Επιπλέον, μαθαίνουν για θέματα νομοθεσίας και προδιαγραφών. Γι’ αυτό το λόγο, το πρόγραμμα σπουδών περιλαμβάνει μαθήματα από διάφορες επιστήμες, όπως βιολογία, χημεία και μαθηματικά. Οι απόφοιτοι αποκτούν την επαγγελματική άδεια του Τεχνολόγου Τροφίμων και μπορούν να εργαστούν σε διάφορους τομείς. Μπορούν να ιδρύσουν εργαστήρια ανάλυσης και ελέγχου τροφίμων, να εμπορεύονται εξοπλισμό βιομηχανιών και βιοτεχνιών και πρόσθετων υλών, ή να εργαστούν στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Τμήμα Μηχανικών Βιοϊατρικής (Αθήνα): 13.655

Το τμήμα Μηχανικών Βιοϊατρικής προσφέρει ένα πρόγραμμα σπουδών που ενσωματώνει τις επιστήμες της Ιατρικής, της Βιολογίας και της Μηχανικής, επικεντρώνοντας στη χρήση των νέων τεχνολογιών. Στόχος είναι η ανάπτυξη ασφαλών λύσεων στη θεραπεία ασθενών μέσω της καινοτομίας σε ιατρικές συσκευές, εξοπλισμό, συστήματα υπολογιστών και λογισμικό. Οι απόφοιτοι εργάζονται κυρίως σε εταιρείες βιοϊατρικής τεχνολογίας, ιδιωτικές κλινικές, δημόσια νοσοκομεία και ερευνητικά κέντρα, ασχολούμενοι με τη μελέτη, τον σχεδιασμό, την κατασκευή και τον έλεγχο ιατροτεχνολογικών προϊόντων και επιστημονικών οργάνων. Το πρόγραμμα απονέμει Ενιαίο και Αδιάσπαστο Τίτλο Σπουδών Μεταπτυχιακού Επιπέδου (Integrated Master) και αποτελεί μια εξαιρετική επιλογή για όσους ενδιαφέρονται για τη Μηχανική και τις εφαρμογές της, όπως η Εμβιομηχανική και η Μηχανική Αποκατάστασης.

Πηγή:ethnos.gr

- Advertisement -

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας



 

Διαβάστε Ακόμα