Κυριακή, 17 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΕκπαίδευση - ΠαιδείαΜη Κρατικά Πανεπιστήμια: Το 2025 ξεκινά η λειτουργία τους – Σε πλήρη...

Μη Κρατικά Πανεπιστήμια: Το 2025 ξεκινά η λειτουργία τους – Σε πλήρη εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις με το Columbia

.

Πρόσω ολοταχώς από την κυβέρνηση για τη λειτουργία Μη Κρατικών Πανεπιστημίων στη χώρα μας.

Οι διαπραγματεύσεις με πανεπιστήμια – «κολοσσούς» στο εξωτερικό (όπως το Columbia) είναι σε πλήρη εξέλιξη, και όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός το ενδιαφέρον είναι μεγάλο.

Σύμφωνα με πληροφορίες 10 ξένα ΑΕΙ ενδιαφέρονται να επενδύσουν στην Ελλάδα, ιδρύοντας δικά τους παραρτήματα, εξέλιξη στην οποία, όπως δήλωσε ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης σε συνέντευξη του στον Αlpha «έχει βοηθήσει σημαντικά και η ελληνική καθηγητική διασπορά που βρίσκεται παντού και ελέγχει μεγάλα πανεπιστήμια του εξωτερικού». Ο σχεδιασμός είναι τα Μη Κρατικά Πανεπιστήμια να λειτουργήσουν στην Ελλάδα από το 2025.

«Ιστορική μεταρρύθμιση»

Για «ιστορική μεταρρύθμιση» στην παιδεία και ειδικά στην ανώτατη εκπαίδευση, έκανε λόγο ο Πρωθυπουργός, μιλώντας στο Υπουργικό Συμβούλιο, και έθεσε το πλαίσιο.

  • Τα μη κρατικά, μη κερδοσκοπικά ιδρύματα, θα μπορούν να λειτουργούν ως παραρτήματα ξένων πανεπιστημίων.
  • Τα προγράμματα σπουδών τους θα εγκρίνονται με αυστηρά ακαδημαϊκά κριτήρια
  • Οι εγκαταστάσεις τους θα πρέπει και αυτές με τη σειρά τους να τηρούν πολύ συγκεκριμένες αυστηρές προϋποθέσεις.

«Το νομοσχέδιο δίνει την προοπτική ο τόπος μας να καταστεί κέντρο προσέλκυσης φοιτητών από το εξωτερικό, ενώ ταυτόχρονα συμβάλλει έτσι ώστε να μείνουν στην πατρίδα, να σπουδάσουν και να εργαστούν πολλοί από τους 40.000 νέους οι οποίοι αναζητούν κάθε χρόνο σπουδές στο εξωτερικό» δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Παράλληλα αναφέρθηκε και στα μεγάλα οικονομικά οφέλη… Οφέλη για την ελληνική οικονομία από την προσέλκυση φοιτητών από άλλες χώρες.

Οφέλη για τις οικογένειες που τώρα ξοδεύουν πολύ μεγάλα ποσά για να σπουδάσουν τα παιδιά τους εκτός συνόρων – ποσά θα μπορούσαν να παραμείνουν στη χώρα… Σύμφωνα με τον κ. Πιερρακάκη το ρεύμα μετακίνησης φοιτητών σε ξένα ΑΕΙ κοστίζει στην ελληνική οικονομία 500 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο.

«Προτεραιότητα η ενίσχυση του δημόσιου πανεπιστημίου»

Ο Πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι η ενίσχυση των δημόσιων πανεπιστημίων θα είναι προτεραιότητά της κυβέρνησης και ότι θα έχει ακόμα μεγαλύτερη ευελιξία, με ακόμα πιο ενισχυμένο το αυτοδιοίκητό του, ενώ, όπως είπε, με πρόσθετη χρηματοδότηση μέσω πολλών διαφορετικών χρηματοδοτικών εργαλείων, θα μπορεί να διευρύνει και τις συνεργασίες με κορυφαία διεθνή ιδρύματα.

Στόχος η διακομματική συναίνεση

Η λειτουργία παραρτημάτων ξένων, μη κρατικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα, βασίζεται στο άρθρο 28 του Συντάγματος, και το επόμενο στοίχημα είναι όταν ξεκινήσει η Συνταγματική Αναθεώρηση να αναθεωρηθεί και το άρθρο 16 για να επιτρέπεται και η ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων. Με άλλα λόγια θα δίνεται η δυνατότητα σε ξένα ιδρύματα να εγκαθίστανται στη χώρα μας και να ιδρύουν μόνα τους παραρτήματα των πανεπιστημίων τους. Σήμερα το άρθρο 16 προβλέπει ότι «η παιδεία αποτελεί βασική αποστολή του Kράτους» και ότι «η ανώτατη εκπαίδευση παρέχεται αποκλειστικά από ιδρύματα που αποτελούν νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου με πλήρη αυτοδιοίκηση»

«Σήμερα, λοιπόν, κάνουμε ένα πρώτο αλλά πολύ θεμελιώδες βήμα στον δρόμο και για την αναθεώρηση του Άρθρου 16, με έναν τρόπο που θα ανταποκρίνεται πια στα δεδομένα του 21ου αιώνα. Θα έχει, συνεπώς, μεγάλο ενδιαφέρον και ο διάλογος που θα ακολουθήσει για να φανεί ποιος είναι στην πράξη και όχι στα λόγια ο ειλικρινά προοδευτικός, ο ειλικρινά εκσυγχρονιστής» δήλωσε με νόημα ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η στάση της αντιπολίτευσης

Όσον αφορά στο νομοσχέδιο που θα φέρει στη Βουλή για ψήφιση ως τα τέλη του επόμενου μήνα, η κυβέρνηση θα απευθύνει κάλεσμα σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις να το στηρίξουν.

Με ενδιαφέρον αναμένεται η στάση του ΣΥΡΙΖΑ, δεδομένου μάλιστα ότι ο Πρόεδρος του Στέφανος Κασσελάκης έχει σπουδάσει σε πανεπιστήμιο στο εξωτερικό.

Θετικά στέκεται το ΠΑΣΟΚ, ζητώντας όμως να υπάρξουν πολύ αυστηρές προϋποθέσεις.

«Το αν ιδρυθεί ένα μη – κρατικό μη – κερδοσκοπικό πανεπιστήμιο με campus, με έρευνα, εμείς δεν θα μπούμε εμπόδιo, αλλά προτεραιότητα είναι η ενίσχυση του δημοσίου (πανεπιστημίου) που αφορά εκατομμύρια Έλληνες» δήλωσε ο Νίκος Ανδρουλάκης.
Κατά της νομοθετικής πρωτοβουλίας της κυβέρνησης τάχθηκαν ήδη με δηλώσεις τους το ΚΚΕ, η Ελληνική Λύση, η Νέα Αριστερά και η Πλεύση Ελευθερίας.

- Advertisement -

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας



Διαβάστε Ακόμα