Αναπάντητη παραμένει από τις 14 Ιανουαρίου η επιστολή του Συλλόγου Γονέων του 56ου νηπιαγωγείου Θεσσαλονίκης στην Τούμπα, που είχε ως αποδέκτη το δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνο Ζέρβα και την αντιδήμαρχο Παιδείας, Δήμητρα Ακριτίδου, με φόντο
την τοποθέτηση προκατασκευασμένων οικίσκων στην αυλή του σχολείου, όπως καταγγέλλει, μιλώντας στο makthes.gr, η Βασιλική Ντούνα, πρόεδρος του συλλόγου.
Σε πλήρη άγνοια οι γονείς
«Εμάς ποτέ δεν μας ενημέρωσε κανείς», ενώ και η έναρξη των εργασιών έγινε ξαφνικά, επισημαίνει η κ. Ντούνα. Στο κτίριο του 56ου νηπιαγωγείου, το άλλοτε «Τενεκεδένιο», κάνουν μάθημα και τα παιδιά του 23ου και του 12ου νηπιαγωγείου, εξηγεί η ίδια και τονίζει πως τα παιδιά του «φιλοξενούμενου» 23ου θα κληθούν να μοιραστούν μεταξύ κτιρίου και λυόμενου.
Παρότι ο αύλειος χώρος είναι μεγάλος, εντούτοις «είναι 180 παιδιά και έχει μείνει ένα πάρα πολύ μικρό κομμάτι ελεύθερο» λόγω του εργοταξίου που έχει στηθεί για να εγκαταστήσει τα προκάτ. Αξίζει να σημειωθεί πως την ώρα που γίνεται μάθημα, τα οχήματα του εργοταξίου λειτουργούν κανονικά, παρατηρεί η πρόεδρος του Σ.Γ. του 56ου. «Είμαστε και εν μέσω κορονοϊού. Θα έπρεπε τα παιδιά να μπορούν να προαυλιστούν άνετα, να γίνονται δραστηριότητες. Πώς θα γίνουν όλα αυτά;» διερωτάται η ίδια.
Επιπλέον η κ. Ντούνα καταγγέλλει ότι δεν υπήρχε υπεύθυνος ασφαλείας του εργοταξίου, όταν τον αναζήτησαν, και εμφανίστηκε αργότερα, αφού οι γονείς ανακίνησαν το θέμα. Εδώ να σημειωθεί πως ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Μάκης Κυριζίδης, διαβεβαιώνει μέσω του makthes.gr, ότι περιλαμβάνονται όλα τα μέτρα ασφαλείας που προβλέπονται σε μία δημόσια σύμβαση.
Παράλληλα, μέχρι πριν από λίγες ημέρες το κτίριο των 180 παιδιών καθαριζόταν μόνο από μία εξάωρη καθαρίστρια εν μέσω πανδημίας, επισημαίνει η ίδια.
«Διαφωνούμε με τη δημιουργία λυόμενου στην αυλή, γιατί αυτή είναι μία προσωρινή λύση, η οποία δεν λύνει το πρόβλημα και θα γίνει μόνιμη. Διαφωνούμε με τις παράλληλες εργασίες, διότι δεν ξέρουμε αν πληρούν τις προϋποθέσεις ασφάλειας», συνοψίζει η πρόεδρος και διαμηνύει πως οι γονείς ζητούν από τους αρμόδιους «να μας φερθεί κάποιος όπως πρέπει να φερθεί στο σύλλογο γονέων ενός σχολείου που ζητάει απλά ενημέρωση για το τι γίνεται στον χώρο του».
«Τα λυόμενα ήταν η καλύτερη δυνατή λύση»
Η Δήμητρα Ακριτίδου, αντιδήμαρχος Παιδείας, εξηγεί μιλώντας στο makthes.gr, ότι γενικώς «έχουμε βρει κάποια οικόπεδα ελεύθερα και εκεί πάνω θα γίνουν οι προκατασκευασμένοι οικίσκοι».
Σύμφωνα με την ίδια, ο αρχικός σχεδιασμός του δήμου έχει τροποποιηθεί, διότι «αναζητήσαμε πραγματικά οικόπεδα που να ανήκουν στον δήμο και να μπουν εκεί προκατασκευασμένα». Ειδικά το 56ο, «έχει μία εξαιρετικά μεγάλη αυλή και τα τμήματα δεν αυλίζονται όλα μαζί», συνεχίζει η αντιδήμαρχος.
Μάλιστα, η περιφερειακή διεύθυνση εκπαίδευσης κεντρικής Μακεδονίας υπέδειξε στον δήμο τα σχολεία που μπορούν να φιλοξενήσουν αυτοτελώς τμήματα, χωρίς να επηρεάζεται η λειτουργία τους και «την αποδεχθήκαμε εννοείται», δηλώνει η ίδια.
Αν και η αντιδήμαρχος υποστηρίζει πως αντιλαμβάνεται τον προβληματισμό των γονέων, εντούτοις επιμένει ότι «αυτές ήταν οι καλύτερες δυνατές λύσεις, βάσει των συνθηκών που βρήκαμε», για τη δίχρονη προσχολική εκπαίδευση. Βέβαια, «οι ανάγκες θα συνεχίσουν να υπάρχουν, μέχρις ότου μπορέσουμε να καλύψουμε τη σχολική μας στέγη» απαντά η ίδια στην ερώτηση πόσο καιρό θα μείνουν τα λυόμενα στην αυλή του 56ου και υπενθυμίζει ότι δύο νέα νηπιαγωγεία βρίσκονται σε φάση ανέγερσης.
Ο «γρίφος» των υπνωτηρίων
Εξάλλου, η κ. Ακριτίδου υποστηρίζει ότι οι αίθουσες όπου κάνουν μάθημα τα νήπια του 23ου δεν είναι υπνωτήρια, αλλά αίθουσες που δεν λειτουργούσαν ως νηπιαγωγείο. Η ξεκούραση το μεσημέρι γίνεται στην αίθουσα που κάνουν μάθημα, καθώς χρησιμοποιούνται κρεβάτια με ρόδες, τα οποία μαζεύονται και απλώνονται αναλόγως, προσθέτει η αντιδήμαρχος.
Παράλληλα, «όλα τα παραρτήματα των νηπιαγωγείων που έχουμε δημιουργήσει, τα έχουμε ενισχύσει οικονομικά, ό,τι θελήσανε να πάρουν, το έχουμε πάρει», ενώ δόθηκαν και 800 σε κάθε παράρτημα για την αγορά εκπαιδευτικού υλικού, σύμφωνα με την ίδια.
Στον αντίποδα, η πρόεδρος του Σ.Γ. του 56ου διευκρινίζει πως «μέχρι πέρσι αυτές οι αίθουσες ήταν υπνωτήρια και τα κρεβατάκια τους ήταν εκεί στρωμένα όλη την εβδομάδα, ωστόσο όταν προστέθηκαν άλλα δύο τμήματα», τα υπνωτήρια μετατράπηκαν σε επιπλέον αίθουσες. «Έτσι, λύσεις υπάρχουν. Θα γεμίσουμε όλα τα δωμάτια», παρατηρεί σκωπτικά η ίδια.
Στο ερώτημα εφόσον οι μαθητές των τριών νηπιαγωγείων δεν είναι υπεράριθμοι, γιατί πρέπει να μεταφερθούν σε προκατασκευασμένους οικίσκους, όταν σήμερα κάνουν μάθημα σε κανονικό κτήριο, έστω και σε αίθουσες που δεν είχαν κατασκευαστεί για να λειτουργήσουν ως νηπιαγωγείο, η κ. Ακριτίδου απαντά: «η δυνατότητα που δόθηκε από την κυβέρνηση να αγοραστούν προκατασκευασμένοι οικίσκοι, δίνει μία επιπλέον άνεση κινήσεων, εάν και εφόσον χρειαστούν. Αυτή τη στιγμή εκτός αιθουσών, υπάρχουν έξι σχολικά διδακτήρια». Κατόπιν, επισημαίνει πως η διεύθυνση εκπαίδευσης ανατολικής Θεσσαλονίκης θα αποφασίσει σε ποια παιδιά θα «τύχει» να κάνουν μάθημα στα λυόμενα.
Κατά την άποψη της αντιδημάρχου, «το θέμα που δημιουργήθηκε με το 56ο» είναι ακατανόητο, «γιατί τα παιδιά βρίσκονται μέσα σε ένα σχολικό διδακτήριο. Αυτό που συμπεραίνω είναι ότι μάλλον δεν θέλουν τόσα παιδιά μέσα στο συγκεκριμένο σχολείο», αλλά «γιατί αφού χωράνε;», διερωτάται ακολούθως.
Πάντως, η αντιδήμαρχος Παιδείας δεσμεύεται ότι «δεν θα σταματήσουμε να προσπαθούμε να βρούμε περαιτέρω λύσεις».
«Σαν γονείς δεν θέλουμε το κακό των παιδιών του 23ου νηπιαγωγείου. Χίλιες φορές να είναι προφυλαγμένα μέσα στο σχολείο με θέρμανση, παρά μέσα σε μία λυόμενη κατασκευή. Εμείς λέμε ότι κανένα παιδί δεν δικαιούται να κάνει μάθημα σε λυόμενα. Αν το πάρουμε έτσι, εμείς είμαστε οι γονείς του 56ου. Τα παιδιά μας θα είναι μέσα σε κανονικό κτίριο, βρέξει-χιονίσει», απαντά η κ. Ντούνα στην εκτίμηση της κ. Ακριτίδου.
Τρία ερωτήματα θέτει η Κ. Νοτοπούλου
Την ίδια ώρα η επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Θεσσαλονίκη Μαζί», Κατερίνα Νοτοπούλου, μιλώντας στο στο makthes.gr, κάνει λόγο για «απουσία προετοιμασίας του δήμου Θεσσαλονίκης για τη δίχρονη προσχολική εκπαίδευση». Επιπροσθέτως, υπενθυμίζει πως η παράταξή της έχει θέσει τρία ερωτήματα μετά τη συνάντηση που είχε αυτή την εβδομάδα με τον Σ.Γ. του 56ου: πώς τροποποιείται η απόφαση που έχει ληφθεί να μπουν τα KIBO στο 23ο, για πόσο καιρό θα κρατήσει αυτή «η στρεβλή κατάσταση» και εάν πληρούνται, «σε αυτόν τον μικρό αύλειο χώρο, έστω και υποτυπωδώς», τα μέτρα προστασίας από την πανδημία.