Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕκπαίδευση - ΠαιδείαΕπιστροφή στα θρανία: Tα νέα δεδομένα της πανδημίας - Πώς θα αντιμετωπίζονται...

Επιστροφή στα θρανία: Tα νέα δεδομένα της πανδημίας – Πώς θα αντιμετωπίζονται τα συμπτώματα των μαθητών

Όλους τους λόγους για τους οποίους οφείλουμε από ‘δω και στο εξής να συνυπάρχουμε με τον κορωνοϊό εξήγησε το υπουργείο Υγείας, ο ΕΟΔΥ και οι εμπειρογνώμονες της επιτροπής του υπουργείου Υγείας κατά την διάρκεια της έκτακτης συνέντευξης Τύπου.

Μετά την απελευθέρωση μίας σειράς μέτρων, όπως η κατάργηση των πιστοποιητικών για το καλοκαίρι, καθώς και η άρση της υποχρεωτικής χρήσης της μάσκας στους εσωτερικούς χώρους, ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε πως πλέον περνάμε σε μία νέα φάση της πανδημίας.

Η φάση αυτή δεν περιλαμβάνει υποχρεωτικά μέτρα, παρά μόνο μία σειρά από συστάσεις.

Βέβαια ο κ. Πλεύρης επισήμανε πως το πλαίσιο αυτό θα ισχύσει το καλοκαίρι, αλλά θα επανεξεταστεί το φθινόπωρο με αποτέλεσμα να μην αποκλείεται κάποια μέτρα να επανέλθουν.

Την ίδια ώρα η μείωση σε νοσηλείες και κρούσματα ειδικά τις τελευταίες δύο εβδομάδες δημιουργεί ένα πιο κατάλληλο περιβάλλον για την επιστροφή στην κανονικότητα.

Βέβαια οι ειδικοί κατά τη διάρκεια της συνέντευξης συνέστησαν την προσοχή τόσο στις κατηγορίες αυξημένου κινδύνου, όσο και για τους γονείς.

Τι θα περιλαμβάνει η κανονικότητα
Ειδικότερα, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης μίλησε για μία νέα φάση της πανδημίας μετά από δύο χρόνια μάχης με τον ιό.

«Μετά από δύο χρόνια έχουμε ένα διαφορετικό στέλεχος του ιού, το οποίο έχει μεγαλύτερη μεταδοτικότητα, αλλά μικρότερη νοσηρότητα».

«Στον εμβολιασμό έχουμε πλέον υψηλά ποσοστά, ενώ παράλληλα έχει νοσήσει λόγω της παραλλαγής μεγάλη μερίδα του πληθυσμού», είπε χαρακτηριστικά.

«Μπαίνουμε στη φάση της συνύπαρξης με τον ιό. Τα μέτρα πια δεν έχουν την ιδιότητα της υποχρεωτικότητας, ενώ δεν πιστεύουμε στην πολιτική zero covid, όπως στην Κίνα», ανέφερε ο κ. Πλεύρης.

«Από 1η Μαΐου μπαίνουμε στο νέο πλαίσιο και είμαστε σε πλήρη ετοιμότητα για ό,τι χρειαστεί», είπε ο υπουργός.

Για το θέμα των ανεμβολίαστων υγειονομικών ο υπουργός επανέλαβε ότι θα παραμείνουν εκτός ΕΣΥ μέχρι το τέλος του έτους.

«Έχουν ανανεωθεί όλες οι συμβάσεις των επικουρικών εργαζομένων. Πρέπει να στηρίξουμε τους υγειονομικούς που έχουν στηρίξει όλο αυτό το διάστημα το σύστημα υγείας» είπε ο κ. Πλεύρης.

Ο υπουργός τόνισε πως θα συνεχίσει το υπουργείο να επιτηρεί την κατάσταση, ωστόσο επισήμανε πως η παρούσα εικόνα δικαιολογεί την άρση των μέτρων της πανδημίας.

Όσον αφορά τους αυξημένους θανάτους από κορωνοϊό, ο υπουργός είπε πως το βασικό στοιχείο είναι ο δείκτης της υπερβάλλουσας θνητότητας και σε μελέτη αναφέρεται πως και σε αυτούς τους δείκτες η χώρα μας είχε χαμηλότερη θνητότητα από το ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Επιστροφή στα σχολεία
Επιπροσθέτως, η Βάνα Παπαευγγέλου παρουσίασε τον τρόπο που θα επιστρέψουν τα παιδιά στα σχολεία μετά το Πάσχα, αλλά και πως θα γίνεται η ιχνηλάτηση σε περίπτωση κρούσματος.

Η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας ανέφερε πως και στα σχολεία μπαίνουμε σε μια νέα φάση και μετά το Πάσχα τεστ θα γίνονται μόνο σε όσα παιδιά έχουν συμπτώματα.

Χαρακτηριστικά είπε η κυρία Παπαευαγγέλου πως «αν έχουμε ένα παιδί που διαγιγνώσκεται με covid θα πραγματοποιείται τεστ σε όλους τους συμμαθητές τους, την 1η και την 4η ημέρα». Μάλιστα συμπλήρωσε πως τα συγκεκριμένα test για τους μαθητές θα είναι δωρεάν.

Τι θα πρέπει να κάνουν οι γονείς αν οι μαθητές έχουν συμπτώματα
Παράλληλα αναφέρθηκε και στις ενέργειες που θα πρέπει να κάνουν οι γονείς των μαθητών που έχουν συμπτώματα κορωνοϊού. «Σε περίπτωση που ένα παιδί έχει συμπτώματα, θα πρέπει οι γονείς να τα κρατούν στο σπίτι. Επειδή υπάρχουν ιώσεις θα πρέπει να επικοινωνούν με τον παιδίατρο και θα κάνουν τεστ για Covid αν υπάρχει τέτοια σύσταση από τον γιατρό. Τα παιδιά θα επιστρέφουν στο σχολείο μετά την πάροδο 24 ωρών από τη στιγμή που έπεσε ο πυρετός».

 

Πηγή:Newpost.gr

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα