Σάββατο, 11 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήΕκπαίδευση - ΠαιδείαΕκπαίδευση: Έρχονται μόνιμοι διορισμοί - Τα 10 βήματα που απομένουν

Εκπαίδευση: Έρχονται μόνιμοι διορισμοί – Τα 10 βήματα που απομένουν

- Advertisement -

Αντίστροφή μέτρηση δεν κάνουν μόνο οι απόφοιτοι του Λυκείου για την έναρξη των πανελληνίων τη Δευτέρα, αλλά και οι εκπαιδευτικοί που περιμένουν εδώ και πολύ καιρό να ανακοινωθούν επιτέλους, οι πρώτοι μόνιμοι διορισμοί στην εκπαίδευση μετά από μια πολύ μακρά περίοδο αδιοριστίας.

Σύμφωνα με την υπουργός Παιδείας, «συνολικά προβλέπονται 15.000 μόνιμοι διορισμοί: 4.500 που έχουν ήδη ολοκληρωθεί στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση, 5.250 στη Γενική Εκπαίδευση για το φετινό σχολικό έτος 2021-2022 και 5.250 για το επόμενο, 2022-2023. Πρόκειται για τους πρώτους μόνιμους διορισμούς στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση και τους πρώτους στη Γενική Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια μετά από 12 χρόνια», όπως ανέφερε.

Παρότι πριν λίγες μέρες έγιναν τα πρώτα βήματα με τη σύσταση 721 νέων οργανικών θέσεων στην Πρωτοβάθμια εκπαίδευση και τον ορισμό των οργανικών θέσεων κλάδων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με τροπολογία του υπουργείου Παιδείας, αφενός οι εκπαιδευτικοί θεωρούν  “σταγόνα στον ωκεανό” αυτές τις θέσεις, αφετέρου το υπουργείο Παιδείας, αν θέλει πράγματι να προλάβει τον Σεπτέμβριο, θα πρέπει να “τρέξει ” πολύ και άμεσα τις διαδικασίες.

Και βέβαια, η μαζική  έξοδος των εκπαιδευτικών που έδειξαν τα στοιχεία του ΕΦΚΑ, με εκρηκτική άνοδο έως 60% των αιτήσεων συνταξιοδότησης με περίπου 7.500-8.000 να αποχωρούν εφέτος στις δύο βαθμίδες, προεξοφλούν έναν πολύ  δύσκολο Σεπτέμβριο με  χιλιάδες κενά, εκτός κι αν η κυβέρνηση προχωρήσεις ταυτόχρονα και στις 10.500 μόνιμες προσλήψεις σε μια φάση, αλλά και σε προσλήψεις σχεδόν…40.000 αναπληρωτών.

Τα 10 βήματα που απομένουν για τους διορισμούς

  1. Να ολοκληρωθεί η εξέταση των ενστάσεων από το ΑΣΕΠ για τις προκηρύξεις 1ΓΕ και 2ΓΕ
  2. Να εκδοθούν (επιτέλους!) οι οριστικοί πίνακες
  3. Να γίνει (ηλεκτρονική) κλήρωση σε περιπτώσεις ισοβαθμιών που δεν έχουν λυθεί με εφαρμογή των κριτηρίων (προηγούνται όσοι έχουν περισσότερα μόρια στα κοινωνικά κριτήρια κι εφόσον και αυτά συμπίπτουν, τόιτε στα ακαδημαϊκά και κατόπιν στην προϋπηρεσία)
  4. Να δημοσιευθούν οι τελικοί πίνακες σε ΦΕΚ
  5. Να ανακοινωθεί η απόφαση κατανομής ανά κλάδο και ειδικότητα (εδώ διεξάγεται το τελευταίο διάστημα ένας μυστικός “εμφύλιος πόλεμος” ειδικοτήτων και κλάδων για την κατανομή)
  6. Να δημοσιευθεί σε ΦΕΚ
  7. Να δημοσιευθεί επίσης σε ΦΕΚ η σχετική πρόσκληση για μόνιμο διορισμό σε κενές οργανικές θέσεις, με τις διαθέσιμες περιοχές για κάθε κλάδο
  8. Να οριστεί προθεσμία για τη δήλωση των περιοχών
  9. Αφού παρέλθει, να ανακοινωθούν τα ονόματα των διορισθέντων και οι περιοχές που διορίζονται
  10. Να δημοσιευθεί το ΦΕΚ των διορισμών, οι οποίοι θα ολοκληρωθούν με ψηφιακές συμβάσεις και βέβαια με την ορκωμοσία

Σε εξέλιξη οι διαδικασίες

Η ανάρτηση των πινάκων από το ΑΣΕΠ αναμένεται μέσα στο μήνα που διανύουμε, ενώ η κατανομή  ανά κλάδο δεν έχει ακόμη  αποφασιστεί

Όπως εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς, η κατάσταση είναι οριακή και με δεδομένες τις αθρόες εφετινές συνταξιοδοτήσεις το “κόλπο” για τη μείωση των αναγκών που επεξεργάζεται τώρα το υπουργείο, είναι οι  επίσης αθρόες συγχωνεύσεις τμημάτων και σχολείων, με αποτέλεσμα να θεωρείται βέβαιο ότι το νέο σχολικό έτος και παρά τον κορονοϊό,  αντί να αραιώσουν οι τάξεις θα πυκνώσουν.

Από τα Τμήματα με “17 μαθητές κατά μέσο όρο” που έλεγε η κ.Κεραμέως πέρυσι, θα οδηγηθούμε σε αυστηρά 25άρια Τμήματα και πολλά σχολεία θα κλείσουν. Σκοπός είναι να εξοικονομηθούν τουλάχιστον 8.500 θέσεις εκπαιδευτικών, γεγονός που προεξοφλεί ότι το κύμα των συγχωνεύσεων θα είναι μάλλον “τσουνάμι”…

- Advertisement -

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 







Διαβάστε Ακόμα