Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΕκπαίδευση - ΠαιδείαΈρχεται το "ανοιχτό σχολείο" - Προσεχώς νομοσχέδιο με αλλαγές σε πρωτοβάθμια και...

Έρχεται το “ανοιχτό σχολείο” – Προσεχώς νομοσχέδιο με αλλαγές σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση

Το πρώτο τρίμηνο του 2024, σύμφωνα με τον σχεδιασμό του, ο υπουργός Παιδείας κ. Κυριάκος Πιερρακάκης θα παρουσιάσει το τρίτο κατά σειρά νομοσχέδιο αναφορικά με αυτό που αποκαλεί ως “ανοικτό σχολείο” και θα αφορά στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με όσα έχει αποκαλύψει ο υπουργός παιδείας, ο ΟΟΣΑ θα κληθεί να καταθέσει προτάσεις για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στα σχολεία, με αφορμή τα αποτελέσματα της έρευνας PISA 2022, στην οποία συμμετείχε και η Ελλάδα και προέκυψε, για μια ακόμα χρονιά, επιδείνωση των επιδόσεων από το 2018 (όπου και τότε η χώρα μας τα πήγε άσχημα) με πανωλεθρία των Ελλήνων μαθητών σε μαθηματικά, κατανόηση κειμένου και φυσικές επιστήμες. Ενδεικτικά οι παρεμβάσεις αφορούν στα παρακάτω βασικά πεδία (υπάρχουν και άλλα δευτερεύοντα):

• Στο περιεχόμενο και στη δομή των προγραμμάτων σπουδών.

• Στα εργαλεία εκμάθησης και στις μεθόδους διδασκαλίας.

• Στο πλαίσιο ανάπτυξης των δεξιοτήτων των μαθητών μέσα από ερευνητικά προγράμματα (projects) και δράσεις, που θα λειτουργούν συμπληρωματικά στο αναλυτικό πρόγραμμα σπουδών των μαθημάτων.

• Στο πλαίσιο αξιολόγησης των μαθητών.

• Στο σύστημα πρόσβασης στην Ανώτατη Εκπαίδευση

• Στο σύστημα προσλήψεων και διορισμών των εκπαιδευτικών.

• Στο σύστημα αξιολόγησης των εκπαιδευτικών.

• Στην οργάνωση της προσχολικής αγωγής και τη σύνδεσή της με την πρωτοβάθμια εκπαίδευση.

Σε γενικές γραμμές οι αλλαγές περιγράφονται ως εξής: Καθιερώνεται Απολυτήριο Λυκείου (με ονομασία Εθνικό ή Ακαδημαϊκό), το οποίο θα αποκτάται με την επιτυχή ολοκλήρωση του Λυκείου. Για τον προσδιορισμό του βαθμού του Απολυτηρίου θα συνυπολογίζονται οι βαθμοί και των 3 τάξεων του Λυκείου, με ειδικό συντελεστή ανά τάξη. Επίσης, καθιερώνονται οι γραπτές προαγωγικές εξετάσεις από τάξη σε τάξη για όλο το Λύκειο, με επιλογή των θεμάτων μέσα από την Τράπεζα Θεμάτων διαβαθμισμένης δυσκολίας.

Πηγή:alfavita.gr

 

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα