Σάββατο, 18 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήΕκπαίδευση - ΠαιδείαΈδρα εξωπλανητικών συστημάτων και αστροβιολογίας ιδρύει το ΑΠΘ

Έδρα εξωπλανητικών συστημάτων και αστροβιολογίας ιδρύει το ΑΠΘ

- Advertisement -

Μνημόνιο συνεργασίας υπέγραψε το ΑΠΘ και η εταιρεία ROKS MARITIME INC με στόχο την δωρεά για την ίδρυση έδρας εξωπλανητικών συστήματα και αστροβιολογίας, στον τομέα αστροφυσικής, αστρονομίας και μηχανικής του τμήματος φυσικής.

Πρόκειται για ένα μνημόνιο συνεργασίας που υπέγραψαν ο πρύτανης του ΑΠΘ, καθηγητής κ. Χαράλαμπος Φείδας, και ο εκπρόσωπος της εταιρείας κ. Κωνσταντίνος Κροντηράς. Στην συνάντηση συμμετείχαν οι καθηγητές του τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ κ. Νικόλαος Στεργιούλας, κ. Κλεομένης Τσιγάνης και κ. Παντελής Παπαδόπουλος.

Από την πλευρά του ο πρύτανης του ΑΠΘ, Καθηγητής κ. Χαράλαμπος Φείδας δήλωσε “Με την ίδρυση της επώνυμης έδρας, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο πρωτοπορεί, για ακόμα μία φορά, καθώς αποκτά ξεχωριστή θέση στο ερευνητικό αντικείμενο των Εξωπλανητικών Συστημάτων και της Αστροβιολογίας, ανάμεσα στα πανεπιστήμια και τα ερευνητικά κέντρα της χώρας μας αλλά και στο διεθνές ακαδημαϊκό περιβάλλον”.

Η λειτουργία της έδρας, αναμένεται να συμβάλλει αποφασιστικά στην ανάπτυξη των ερευνητικών δραστηριοτήτων της σχολής θετικών επιστημών του ΑΠΘ, καθώς το ερευνητικό αντικείμενο είναι διεπιστημονικό, με αναφορά, εκτός από την αστροφυσική, στις επιστήμες της χημείας, της βιολογίας και της γεωλογίας. Αναφορικά με το τεχνικό μέρος του εξοπλισμού των παρατηρήσεων, αυτό αφορά και σε αντικείμενα της πολυτεχνική σχολή.  Παράλληλα προβλέπεται η δημιουργία διεπιστημονικής φοιτητικής ομάδας η οποία θα δραστηριοποιείται στο ερευνητικό αντικείμενο της επώνυμης έδρας και θα συμμετέχει σε δραστηριότητες και διαγωνισμούς της ESA. Η δωρεά θα διατεθεί, μεταξύ άλλων, για την πρόσληψη ενός επισκέπτη καθηγητή με εξειδίκευση στο συγκεκριμένο γνωστικό αντικείμενο, με διεθνή εμπειρία, που θα επιλεγεί σύμφωνα κατόπιν εισήγησης στην γενική συνέλευση του τμήματος φυσικής. ενώ μέρος της θα διατεθεί για την αναβάθμιση του εξοπλισμού και των υποδομών του εργαστηρίου αστρονομίας.

Το συγκεκριμένο γνωστικό αντικείμενο συνδέεται με πλήθος διαστημικών αποστολών του Ευρωπαϊκού οργανισμού διαστήματος (ESA) και της NASA. Πρόκειται για ένα νέο αντικείμενο υψηλού επιστημονικού ενδιαφέροντος και αντίκτυπου, που δεν υπάρχει, ως αυτόνομο αντικείμενο, στον Ελληνικό ακαδημαϊκό χώρο ενώ ελάχιστες παρόμοιες έδρες υπάρχουν στα Ευρωπαϊκά πανεπιστήμια.

 

- Advertisement -

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 







Διαβάστε Ακόμα