Με τη λήξη του προγράμματος ACTinPRISON-Interaction matters: Research ondevelopment of alternative curricular experiences for young prisoners andprospective teachers, χρηματοδοτούμενου από το ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ., διοργανώνεται συνέδριο στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας με τίτλο “Εκπαίδευση στις φυλακές: Προκλήσεις, καλές πρακτικές και προοπτικές”.
Στόχος του ACTinPRISON ήταν, μέσω της δημιουργίας κοινών χώρων ισότιμης συμμετοχής, αφενός η ενδυνάμωση των νεαρών κρατουμένων και αφετέρου η ευαισθητοποίηση των μελλοντικών εκπαιδευτικών σε θέματα ετερότητας , καθώς και η διαχείριση αυτών των θεμάτων.Το Πρόγραμμα υλοποιήθηκε στο ΕΑΣΚΝ Κασσαβέτειας από ομάδα ερευνητών/τριών (μέλη ΔΕΠ, διδάκτορες/ισσες και υποψήφιοι/ες διδάκτορες/ισσες) και μελλοντικούς/ές εκπαιδευτικούς με Επιστημονικά Υπεύθυνη την Ομ. Καθηγήτρια του Π.Θ. Χαρούλα Σταθοπούλου.
Στην έναρξη του συνεδρίου θα χαιρετήσουν ο Αντιπρύτανης, κ. Παναγιώτης Πλαγεράς, ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού, κ. Ιγνάτιος, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, κ. Δημήτρης Κουρέτας, καθώς και ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Ανδρέας Νικολακόπουλος, ο οποίος θα παρουσιάσει την οπτική του Υπουργείου για την εκπαίδευση στις φυλακές και το άνοιγμα συνεργασιών με άλλους φορείς, όπως το Πανεπιστήμιο.
Στο συνέδριο αφενός θα παρουσιαστεί η οπτική θεσμικών παραγόντων για την εκπαίδευση στη φυλακή μέσω της συμμετοχής της Εισαγγελέως επί τιμή Ξένης Δημητρίου αλλά και του Αντιεισαγγελέα Πρωτοδικών Βόλου κ. Βάιου Παπαϊωάννου, καθώς και διευθυντών των Σωφρονιστικών Καταστημάτων Κράτησης (Στέφανος Ραφτόπουλος, Βασίλης Αποστολάκης), Διευθυντών των εκπαιδευτικών μονάδων και κοινωνικών λειτουργών. Αφετέρου, θα παρουσιαστεί η οπτική της ερευνητικής ομάδας του ACTinPRISON, καθώς και τα αποτελέσματα του έργου.
Στο πλαίσιο του συνεδρίου διοργανώνονται, επίσης, δύο Στρογγυλά Τραπέζια: το πρώτο συντονίζει ο κ. Γιώργος Τράντας, Δημοσιογράφος, Διευθυντής Δομών Εκπαίδευσης και Κατάρτισης του Σωφρονιστικού Καταστήματος Λάρισας με συμμετέχοντες εμπλεκόμενους στην εκπαίδευση στη φυλακή και το δεύτερο η κ.Ρούλα Κϊτσιου, Επ. Καθηγήτρια Π.Θ. με συμμετέχοντες/ουσες μελλοντικές εκπαιδευτικούς και πρώην νεαρούς κρατούμενους.
Το ερευνητικό έργο υποστηρίχτηκε από το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ.) στο πλαίσιο της Δράσης «2η Προκήρυξη ερευνητικών έργων ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ. για την ενίσχυση των μελών ΔΕΠ και Ερευνητών/τριών» (Αριθμ. Έργου: 4164).
Πηγή: ertnews.gr