Τρίτη, 5 Δεκεμβρίου, 2023
Αρχικήseleo ΘέμαΞεσηκωμός εκπαιδευτικών στη Θεσσαλονίκη για τη νέα δίωξη του δάσκαλου Ηλία Σμήλιου

Ξεσηκωμός εκπαιδευτικών στη Θεσσαλονίκη για τη νέα δίωξη του δάσκαλου Ηλία Σμήλιου

Παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφερειακή Δ/νση Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας για την παραπομπή στο πειθαρχικό συμβούλιο μέλους του εκπαιδευτικού Ηλία Σμήλιου και μέλους του Δ.Σ. του Ζ΄ Σ.Ε.Π.Ε.-Θ. για την πολιτική/συνδικαλιστική/κοινωνική του δράση, οργανώνουν αύριο στις 2μ.μ. οι εκπαιδευτικοί.

ΣΕΠΕ και ΕΛΜΕ της Θεσσαλονίκης αλλά και η Ένωση Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων (ΕΔΟΘ) – Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ Θεσσαλονίκης εκφράζουν την αλληλεγγύη τους και τη συμπαράστασή τους στον δάσκαλο Ηλία Σμήλιο, που διώκεται, γιατί υπερασπίστηκε το δικαίωμα των συνανθρώπων του στο δικαίωμα της στέγης, συμμετέχοντας σε κινητοποίηση κατά των πλειστηριασμών και την αρπαγή της λαϊκής κατοικίας από τα «κοράκια» των τραπεζών και των funds.

Συγκεκριμένα τη Δευτέρα 16/10/23, στο περιθώριο μιας παρέμβασης του Ζ΄ Συλλόγου Π.Ε. στην Διεύθυνση Π.Ε. Δυτικής Θεσσαλονίκης (για ένα σοβαρό θέμα σχολείου της περιοχή), η Διευθύντρια ΠΕ Δυτικής Θεσσαλονίκης, αφού πρώτα αρνήθηκε να ικανοποιήσει το δίκαιο αίτημα του σχολείου, στη συνέχεια παρέδωσε στο παρευρισκόμενο μέλος του Δ.Σ. του Ζ΄ Συλλόγου Π.Ε.   Ηλία Σμήλιο, την παραπομπή του στο Πειθαρχικό Συμβούλιο της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας.

Η πειθαρχική δίωξη στον Ηλία Σμήλιο ασκείται στην βάση των άρθρων του  ν. 3528/2007 (δημοσιοϋπαλληλικός Κώδικας) όπως έχουν τροποποιηθεί το 2012 και προβλέπουν  την «ανάρμοστη ή αναξιοπρεπή συμπεριφορά υπαλλήλου εκτός υπηρεσίας».

Η συγκεκριμένη κατηγορία αποτελεί το σύνηθες σαθρό επιχείρημα κάθε φορά που επιχειρείται η στοχοποίηση και η παραδειγματική τιμωρία  των «απείθαρχων». Το λάθος  που διέπραξε ο δάσκαλος Ηλίας Σμήλιος δεν αφορά στο παιδαγωγικό και διδακτικό του έργο. Είναι απαραίτητο να επισημάνουμε πως η αρχική καταδικαστική απόφαση στο δικαστήριο -10 μήνες με τριετή αναστολή(!)- ήρθε παρά το γεγονός ότι στη δίκη αποδομήθηκε πλήρως το σαθρό κατηγορητήριο. Κανείς εξάλλου δεν εμφανίστηκε για να διεκδικήσει τα σπίτια που έμπαιναν σε πλειστηριασμό και άρα καμιά διαδικασία δεν διακόπηκε με παράνομη βία, όπως επιβεβαιώθηκε από όλους τους μάρτυρες.  Πρέπει να σημειωθεί επίσης πως δεν πρόκειται για τελεσίδικη απόφαση και καταδίκη, αλλά αντίθετα εκκρεμεί η εκδίκαση της υπόθεσης στο πενταμελές Εφετείο.

Τίποτα από όλα αυτά όμως δε λήφθηκαν υπόψη από τη Διευθύντρια Π.Ε.  παρότι επισημάνθηκαν. Την ίδια στιγμή δεν λαμβάνεται υπόψη η σαφής πρόβλεψη της παραγράφου 3 του άρθρου 107 του N. 4328/2007, όπως τροποποιήθηκε (ν. 4325/2015) και βρίσκεται σε ισχύ σήμερα: «Σε καμιά περίπτωση δεν συνιστά ανάρμοστη συμπεριφορά ή αναξιοπρεπή ή ανάξια για υπάλληλο διαγωγή κατά την έννοια της περίπτωσης ε΄ της παρ. 1 του παρόντος άρθρου η άσκηση συνδικαλιστικής, πολιτικής ή κοινωνικής δράσης.»

Όλα τα παραπάνω συνηγορούν στην διαπίστωση πως η συγκεκριμένη παραπομπή αποτελεί μια καθαρά πολιτική δίωξη. Μια δίωξη με πολλαπλά μηνύματα εκφοβισμού προς πάσα κατεύθυνση.

Οι εκπαιδευτικοί και ο δημοσιοϋπαλληλικός κόσμος:

  • Θεωρούν απαράδεκτη και αδικαιολόγητη την πειθαρχική δίωξη του εκπαιδευτικού Ηλία Σμήλιου.
  • Καταγγέλλουν την Διευθύντρια Π.Ε. που ως μη όφειλε την άσκησε, ακολουθώντας άνωθεν εντολές.
  • Ζητούν την άμεση απόσυρση της απαράδεκτης παραπομπής στο πειθαρχικό που αποτελεί πολιτική δίωξη.
  • Δηλώνουν πως είναι απέναντι σε κάθε προσπάθεια να φιμωθεί και να τιμωρηθεί η αλληλεγγύη και η συμμετοχή στους κοινωνικούς αγώνες.
  • Ζητούν την άμεση κατάργηση των απαράδεκτων διατάξεων του Δημοσιοϋπαλληλικού Κώδικα, που στοχεύουν ξεκάθαρα στην κατατρομοκράτηση των δημόσιων υπαλλήλων και τη δίωξη κάθε φωνής που αντιστέκεται στην αντιλαϊκή πολιτική.
  • Υπερασπίζονται με όλες τους τις δυνάμεις τα βασικά κοινωνικά δικαιώματα (παιδεία – υγεία –  στέγη) για όλους τους ανθρώπους και ιδιαίτερα τους πιο ευάλωτους.
  • Στέκονται στο πλευρό όλων εκείνων που συνεχίζουν να αγωνίζονται με ανιδιοτέλεια (όπως ο εκπαιδευτικός συνάδελφός τοτς) για τις ανάγκες των απλών ανθρώπων.

Στο πλαίσιο ΣΕΠΕ και ΕΛΜΕ μαζί με την ΕΔΟΘ καλούν στην κινητοποίηση της Τετάρτης 1/11 στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης στις 14.00.

Παράλληλα δεκάδες ΕΛΜΕ και Σύλλογοι Εκπαιδευτικών ΠΕ καθώς και άλλες εκπαιδευτικές συλλογικότητες από όλη την Ελλάδα καταγγέλλουν τη μεθόδευση σε βάρος του δασκάλου Ηλία Σμήλιου και με ψηφίσματά τους ζητούν την απόσυρση της απαράδεκτης παραπομπής στο πειθαρχικό που αποτελεί πολιτική δίωξη.

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.Διαβάστε Ακόμα