Άνοιξαν στις 7 το πρωί χωρίς προβλήματα οι κάλπες για τις φετινές φοιτητικές εκλογές με την εκλογική διαδικασία να ολοκληρώνεται στις 7 το βράδυ εκτός αν υπάρχει διαφορετική πρόβλεψη από τους φοιτητικούς συλλόγους.
Ύστερα από απόφαση του διαπαραταξιακού συμβουλίου των φοιτητών σήμερα, ημέρα διεξαγωγής των εκλογών, δεν θα πραγματοποιηθούν μαθήματα, έτσι ώστε η εκλογική διαδικασία να εξελιχθεί ομαλά και να διευκολυνθεί η συμμετοχή των φοιτητών.
Επανεκκίνηση των μαθημάτων στα αμφιθέατρα θα γίνει αφού ολοκληρωθεί η καταμέτρηση των ψήφων.
Πώς θα ψηφίσουν οι φοιτητές
Προκειμένου να μπορεί ένας φοιτητής να ψηφίσει, θα πρέπει να επιδεικνύει στην εφορευτική επιτροπή αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο ή δίπλωμα οδήγησης. Μόνο με πάσο ή φοιτητική ταυτότητα, απαγορεύεται η συμμετοχή στις εκλογές.
Σε περίπτωση που κάποιος φοιτητής δεν έχει μαζί του τα απαραίτητα έγγραφα – αστυνομική ταυτότητα, διαβατήριο ή δίπλωμα οδήγησης – παρέχεται η δυνατότητα να συμμετάσχει στις εκλογές μόνο με βεβαίωση, που θα του χορηγηθεί από την γραμματεία του τμήματος, ύστερα από σχετικό έλεγχο της καρτέλας του φοιτητή στις Γραμματείες.
Οι αίθουσες, που θα λειτουργήσουν ως εκλογικά κέντρα για τις φοιτητικές εκλογές, θα πρέπει να έχουν ήδη ανακοινωθεί από το Δ.Σ. του Φοιτητικού Συλλόγου δύο μέρες περίπου πριν τις φοιτητικές εκλογές.
«Να μην ευτελίζει η ΠΚΣ τις φοιτητικές εκλογές»
Σε επικοινωνία του με το protothema.gr, ο κ.Κυριαζής Σωτηρίου, Γραμματέας ΔΑΠ-ΝΔΦΚ αναφέρεται στη διαδικασία διεξαγωγής των φοιτητικών εκλογών και πως διασφαλίζεται το αδιάβλητο, θα πει: «Είναι σαφές ότι, πρέπει να λαμβάνεται κάθε δυνατό μέτρο, έτσι ώστε να προστατεύεται το αδιάβλητο των εκλογών. Ως ΔΑΠ-ΝΔΦΚ ήρθαμε αντιμέτωποι με τον ύστατο παραλογισμό της ΠΚΣ, για το οποίο εκδώσαμε και ανάλογο Δελτίο Τύπου. Στο προεκλογικό διοικητικό συμβούλιο του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, η ΠΚΣ κατέφυγε μέχρι και στην πρόταση να μεταφερθεί η κάλπη ενός φοιτητικού έτους στο Βόλο, με αφορμή την εκπαιδευτική εκδρομή που διοργανώνεται από σχολή του Γεωπονικού, κατά την διάρκεια διεξαγωγής των εκλογών στις 22 Μαΐου. Αντίστοιχη απαράδεκτη τακτική αποτελεί η στάση της ΠΚΣ και στο ΔΙΠΑΕ, όπου προχώρησε σε εκλογές στις 15 και 16 Απριλίου, όπου καλούσε τους φοιτητές να ψηφίσουν ή Πανσπουδαστική ή λευκό, περιφέροντας κυριολεκτικά την κάλπη πόρτα-πόρτα, την ίδια ώρα που συμφωνούσε και υπέγραψε οι φοιτητικές εκλογές να πραγματοποιηθούν στις 22 Μαϊου πανελλαδικά. Ως ΔΑΠ-ΝΔΦΚ καταδικάζουμε τέτοιες πρακτικές και καλούμε την ΠΚΣ να μην ευτελίζει τις Φοιτητικές Εκλογές και να σεβαστεί την ψήφο των φοιτητών».
Σχετικά με το κατά πόσο έχει επηρεάσει την πορεία προς τις φοιτητικές εκλογές η πρόσφατη ψήφιση του νέου νόμου για την ανώτατη εκπαίδευση, ο κ.Σωτηρίου σχολιάζει: «Η ψήφιση του νέου νόμου αποτελεί μια διαχρονική πρόταση της ΔΑΠ, η οποία μάλιστα κατατέθηκε για πρώτη φορά το 1987. Οι νέοι πλέον, δεν θα χρειάζεται να εγκαταλείπουν τη πατρίδα τους, για να σπουδάζουν στο εξωτερικό αφού πλέον δίνεται αυτή η δυνατότητα στη χώρα μας. Το παρόν, αποτελεί μια σημαντική κατάκτηση για εμάς, για χιλιάδες νέους και οικογένειες αλλά και μία αδικία που είχε έρθει η ώρα να λυθεί. Η Ελλάδα με την ψήφιση του νομοσχεδίου, ουσιαστικά ευθυγραμμίστηκε εκπαιδευτικά με τον υπόλοιπο πλανήτη. Κάτι το οποίο έχει πολύ μεγάλη σημασία μάλιστα, είναι πως μιλάμε για ένα νομοσχέδιο που πρωτίστως ενισχύει το δημόσιο Πανεπιστήμιο. Ωστόσο, αν και η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ προσπάθησε από τη πρώτη κιόλας στιγμή να διασφαλίσει την ακαδημαϊκή ομαλότητα μέσα στις σχολές, οι αριστερές παρατάξεις, έκλεισαν παράνομα τις σχολές και στάθηκαν εμπόδιο στις εξεταστικές και στην καθημερινότητα των φοιτητών. Σε αυτές τις πρακτικές έρχεται αύριο να δώσει μια δυναμική απάντηση η σιωπηρή πλειοψηφία και οι πραγματικοί φοιτητές με στόχο η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ να συνεχίσει να αγωνίζεται για ένα καλύτερο δημόσιο πανεπιστήμιο».