Επτά κόμματα φαίνεται ότι θα έχει η επόμενη Βουλή σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, ενώ καθαρό προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας καταγράφεται στις πρόσφατες έρευνες. Σύμφωνα με τις τελευταίες μετρήσεις ο στόχος της Πειραιώς για «άνετη» αυτοδυναμία μπορεί να γίνει πράξη και να εκλεγούν 160 με 162 «γαλάζιοι» βουλευτές.
Η διαφορά ωστόσο είναι πως ενώ στις εκλογές του Μαΐου πέντε κόμματα είχαν καταφέρει να περάσουν τον πήχη του 3% τώρα φαίνεται- σύμφωνα και με τα τέσσερα τελευταία γκάλοπ – πως στην επόμενη Βουλή θα είναι τόσο η Πλεύση Ελευθερίας όσο και το κόμμα Νίκη
Όσον αφορά στο ποσοστό της Νέας Δημοκρατίας φαίνεται πως δεν έχει μεγάλες αποκλίσεις από αυτό που πήρε στις τελευταίες εκλογές (το οποίο ήταν 40.7%). Σύμφωνα με την MRB στην αναγωγή επί του συνόλου η ΝΔ κινείται απο 39,2% έως 43,2%. Με βάση την Metron Analysis στην εκτίμηση ψήφου λαμβάνει 41% και εκλεγεί 162 βουλευτές, σύμφωνα με την GPO στην πρόθεση ψήφου λαμβάνει ποσοστό 41.1% και σύμφωνα με την Marc στην πρόθεση ψήφου επί των εγκύρων η Ν.Δ. συγκεντρώνει 39,1% και εξασφαλίζει 160 έδρες.
Την ίδια στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν φαίνεται να καταφέρνει να κλείσει την ψαλίδα και αυτή την στιγμή με βάση τα ποσοστά που καταγράφονται στις δημοσκοπήσεις βγάζει κοντά στους 55 βουλευτές. Για παράδειγμα σύμφωνα με την MRB στο σενάριο της επτακομματικής Βουλής προβλέπονται τα εξής: ΝΔ 161 έδρες, ΣΥΡΙΖΑ 54, ΠΑΣΟΚ 30, ΚΚΕ 19, Πλεύση Ελευθερίας 13, Ελληνική Λύση 12 και το κόμμα Νίκη 11.
Ποιοι κάθονται σε… αναμμένα κάρβουνα
Οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με ένα σύστημα ενισχυμένης αναλογικής, που προβλέπει μπόνους για το πρώτο κόμμα. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι εφόσον επιβεβαιωθούν και στις κάλπες τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων θα εκλεγούν περίπου 15 με 17 επιπλέον βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας.
Μεταξύ άλλων η Νέα Δημοκρατία θα μπορούσε να κερδίσει έδρες στην Φθιώτιδα (και να εκλεγεί ο Γιάννης Οικονόμου), στην Β’ Πειραιά (και να μπει στη Βουλή ο Γιάννης Τραγάκης), στην Α’ Θεσσαλονίκης (και να εκλεγεί ο Π. Κοκόρης) αλλά και σε νομούς όπως τα Τρίκαλα, η Αχαΐα και η Μεσσηνία. Την ίδια στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ κοιτά κυρίως προς περιφέρειες που η … μάχη της έδρας κρίθηκε στο νήμα. Για παράδειγμα ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε η μία από τις τρεις περιφέρειες που είναι υποψήφιος να είναι το Ρέθυμνο, όπου το ΠΑΣΟΚ ήταν δεύτερο με 10.471 ψήφους (και εξέλεξε βουλευτή) με τον ΣΥΡΙΖΑ να μένει στην τρίτη θέση με 10.255 ψήφους (και τον Ανδρέα Ξανθό να μην εκλέγεται).
Τι δείχνουν τα ποιοτικά στοιχεία των δημοσκοπήσεων
Τα κομματικά επιτελεία παρακολουθούν με προσοχή και τα ποιοτικά στοιχεία που καταγράφονται στις δημοσκοπήσεις για να εξάγουν χρήσιμα συμπεράσματα στο δρόμο προς τις κάλπες. Ενδεικτικά αναφέρονται τα εξής :
Στη δημοσκόπηση της Metron Analysis το ποσοστό όσων πιστεύουν πως η χώρα κινείται προς λάθος κατεύθυνση υποχωρεί μετά τις εκλογές στο 47% (ήταν 56% στα μέσα Μαΐου). Την ίδια στιγμή το ποσοστό όσων πιστεύουν πως η χώρα κινείται στη σωστή κατεύθυνση μέσα στο ίδιο διάστημα πήγε από το 38% στο 46%
Στη δημοσκόπηση της MRB το 50,3% αξιολογεί «σίγουρα ή μάλλον θετικά» το αποτέλεσμα των εκλογών του Μαΐου, ενώ το 42% το αξιολογεί «σίγουρα ή μάλλον αρνητικά» (το 7.6% είναι στο δεν ξέρω- δεν απαντώ).
Στη δημοσκόπηση της Marc φαίνεται το καθαρό προβάδισμα του προέδρου της Ν.Δ. στους κεντρώους. Ειδικότερα τέσσερις στους δέκα πολίτες που αυτοτοποθετούνται στο κέντρο δηλώνουν πως έχουν ταύτιση απόψεων με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Το ποσοστό αυτό υποχωρεί στο 16.7% για τον Νίκο Ανδρουλάκη και δεν ξεπερνά το 11.3% για τον Αλέξη Τσίπρα.
Στη δημοσκόπηση της GPO στο ερώτημα «θα θέλατε η Νέα Δημοκρατία να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση» το 51.2% απαντά «ναι ή μάλλον ναι» και το 46.6% λέει «όχι ή μάλλον όχι». Με το 75,2% να απαντά «ναι ή μάλλον ναι» στο ερώτημα αν η Ν.Δ θα σχηματίσει τελικά αυτοδύναμη κυβέρνηση.
ναυτεμπορική