Κυριακή, 17 Νοεμβρίου, 2024
Αρχικήεκλογές 2023Καλαφάτης: «Υποχωρήσεις και παραχωρήσεις στα κυριαρχικά μας δικαιώματα αποκλείονται»

Καλαφάτης: «Υποχωρήσεις και παραχωρήσεις στα κυριαρχικά μας δικαιώματα αποκλείονται»

.

 «Ισχυρισμοί για δήθεν “γκρίζες ζώνες”, ισχυρισμοί ότι τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ, αξιώσεις για αποστρατικοποίηση των νησιών, απαιτήσεις για εγκατάλειψη του δικαιώματος επέκτασης των χωρικών μας υδάτων, δεν συζητούνται. Υποχωρήσεις και παραχωρήσεις στα κυριαρχικά μας δικαιώματα αποκλείονται», τονίζει σε συνέντευξή του στο ThePresident και τη δημοσιογράφο Ειρήνη Μυλωνά, o Υφυπουργός Μακεδονίας – Θράκης και υποψήφιος Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης με τη Νέα Δημοκρατία Σταύρος Καλαφάτης.

- Advertisement -

 

Ειδικά για τις εκλογές της Κυριακής στην Τουρκία, ο κ. Καλαφάτης υπογραμμίζει: «Παρά την αλλαγή τακτικής του τελευταίου διαστήματος η διεκδικητική στρατηγική της Τουρκίας σε βάρος της  χώρας μας παραμένει αναλλοίωτη. Δεν είναι άλλωστε στρατηγική Ερντογάν, είναι στρατηγική της Τουρκίας. Είναι ωστόσο κρίσιμο αν θα υπάρξει στη γειτονική χώρα μια ηγεσία που θα επιδιώξει επαναπροσέγγιση με την Ε.Ε. και γενικότερα τη Δύση ή την εδραίωση και περαιτέρω σκλήρυνση του σημερινού  καθεστώτος με τη σημαία του οθωμανισμού. Σε κάθε περίπτωση η δική μας θέση -και την επανέλαβε πολλές φορές ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης- ήταν και είναι σταθερή και ξεκάθαρη. Θέλουμε την ειρήνη και τη συνεργασία με απαράβατη όμως προϋπόθεση το σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας.  Υπάρχει λοιπόν μια και μόνο εκκρεμότητα -η οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών- και αυτή μπορεί να λυθεί εφόσον η Τουρκία δεχτεί όσα προβλέπει  η διεθνής νομιμότητα». 

 

Για το διακύβευμα των εκλογών της 21ης Μαΐου, επισημαίνει: «Το κυρίαρχο δίλημμα είναι ξεκάθαρο: Κυβέρνηση με Πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη,  που μπορεί να οδηγεί τον τόπο σταθερά μπροστά ή Κυβέρνηση  με Πρωθυπουργό τον Αλ. Τσίπρα που μπορεί να σύρει τη χώρα σε νέα περιπέτεια; Βαδίζουμε σταθερά  μπροστά ή γυρίζουμε πίσω; Θέλουμε επιστροφή στους φόρους ή συνεχίζουμε με ελαφρύνσεις και καλύτερες αμοιβές; Επενδύουμε στη βιβλιοθήκη ή αβαντάρουμε τη βαριοπούλα; Θέλουμε τον ψηφιακό μετασχηματισμό του Κράτους ή την επιστροφή στη χαρτούρα τα γκισέ και την ταλαιπωρία; Θέλουμε πολιτικές που φέρνουν επενδύσεις και δημιουργούν νέες θέσεις δουλειάς ή παραδίδουμε τον τόπο σε χρεοκοπημένες ιδεοληψίες που διώχνουν επενδυτές και δημιουργούν στρατιές ανέργων; Θέλουμε να βγαίνουν οι συντάξεις σε δύο μήνες ή δύο χρόνια; Θέλουμε μια Ελλάδα με Ένοπλες Δυνάμεις ισχυρές ή μια χώρα  αδύναμη  μπροστά στις τις απειλές;»

- Advertisement -

Και προσθέτει: «Έχουμε κάνει σημαντικά βήματα μπροστά και η Πατρίδα μας είναι σήμερα πιο ισχυρή οικονομικά, γεωπολιτικά, στρατιωτικά. Γιατί να ανακόψουμε την πορεία αυτή; Γιατί να παίξουμε τη μοίρα της χώρας μας στα ζάρια; Γιατί να αβαντάρουμε με ψήφο διαμαρτυρίας, τον ΣΥΡΙΖΑ; Πηγαίνοντας πιο δεξιά βγαίνει κυβέρνηση αχταρμάς από αριστερά. Κι αυτό δεν μπορεί παρά να συνυπολογιστεί στην απόφαση του καθενός μας. Πρώτ΄απ΄όλα γιατί μια κυβέρνηση με επικεφαλής τον Αλ. Τσίπρα συνεπάγεται σοβαρούς κινδύνους νέας χρεοκοπίας. Κι έπειτα γιατί οι  Μακεδόνες  πονέσαμε στις Πρέσπες και δεν θέλουμε να πονέσουμε και για το Αιγαίο. Γιατί δεν έχουμε περιθώρια υποχωρήσεων και παραχωρήσεων στις αξιώσεις των γειτόνων μας. Γιατί θέλουμε ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις και όχι αρνητές της ενίσχυσής τους. Γιατί θέλουμε απροσπέλαστα τα σύνορά μας στον Έβρο και όχι σαμποτέρ του φράχτη. Γιατί έχει και η θάλασσα σύνορα και τα θέλουμε απαραβίαστα».

 

Για το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης την επομένη των εκλογών της 21ης Μαΐου: «Τα κόμματα που σηκώνουν τη σημαία μιας “προοδευτικής” -όπως λένε- κυβέρνησης δίνουν την ώρα αυτή -το είδαμε ξεκάθαρα στην τηλεοπτική αναμέτρηση- εικόνα Βαβέλ. Ταυτόχρονα, όμως, όπως έχει πει ο κ. Τσίπρας, αυτά που λένε τώρα δεν θα ισχύουν την επομένη των εκλογών. Εάν επομένως τους βγαίνουν τα «κουκιά» δεν θα διστάσουν να συγκροτήσουν κυβέρνηση ηττημένων, ακόμα και χωρίς την απόλυτη πλειοψηφία της Βουλής, όπως επίσης έχει πει ο κ. Τσίπρας. Προφανώς είναι κάτι ελάχιστα πιθανό, αλλά δεν μπορεί να αποκλείεται. Κι αυτό καθιστά ακόμη πιο κρίσιμη την κάλπη της 21ης Μαΐου».

 

Για το σύστημα της απλής αναλογικής και τις μετεκλογικές συνεργασίες: «Οι περισσότερες από τις χώρες που έχουν απλή αναλογική και δεν μπορούν να συγκροτήσουν αυτοδύναμες κυβερνήσεις, αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ακυβερνησίας. Η Βουλγαρία σε δύο χρόνια είχε πέντε εκλογικές αναμετρήσεις, αλλά κυβέρνηση δεν έχει ακόμη. Δεν αντέχει κάτι τέτοιο η χώρα μας. Δεν μπορεί στο σημερινό περιβάλλον της διεθνούς αβεβαιότητας και των απρόβλεπτων τουρκικών προκλήσεων, να μην έχει Κυβέρνηση που μπορεί να παίρνει γρήγορα τις αναγκαίες αποφάσεις. Δεν μπορεί να έχει μια Κυβέρνηση αιχμάλωτη σε κομματικά παζάρια, που μπορεί να παραλύσει ή να καταρρεύσει  ανά πάσα στιγμή. Δεν μπορεί την ώρα μιας μείζονος κρίσης να μην έχει κυβέρνηση  που μπορεί  να δώσει απαντήσεις. Γι΄αυτό η αυτοδυναμία δεν είναι ούτε αλαζονεία, ούτε κομματική σκοπιμότητα. Είναι εθνική αναγκαιότητα».

- Advertisement -

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας



Διαβάστε Ακόμα