Δεν εγκρίθηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ψήφισμα της Ρωσίας, με το οποίο καλούσε όλες τις χώρες να αποτρέψουν την ανάπτυξη, απειλή ή χρήση οποιουδήποτε όπλου στο διάστημα, με το 15μελές σώμα να διχάζεται σχετικά με την κίνηση.
Συγκεκριμένα το Ρωσικό σχέδιο απέτυχε να συγκεντρώσει τις ελάχιστες απαιτούμενες εννέα ψήφους: επτά μέλη ψήφισαν υπέρ, επτά κατά, ενώ ένα απείχε. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ρωσία, η Κίνα, η Μεγάλη Βρετανία ή η Γαλλία μπορούν να ασκήσουν το δικαίωμα αρνησικυρίας μόνο εάν ένα έργο συγκεντρώσει τουλάχιστον εννέα ψήφους. Η Ρωσία υπέβαλε το κείμενο αφού τον περασμένο μήνα άσκησε βέτο σε ένα ψήφισμα που συνέταξαν οι ΗΠΑ και καλούσε τις χώρες να αποτρέψουν μια κούρσα εξοπλισμών στο διάστημα. Το ρωσικό βέτο οδήγησε τις Ηνωμένες Πολιτείες να αναρωτηθούν αν η Μόσχα έκρυβε κάτι.
«Είμαστε εδώ σήμερα γιατί η Ρωσία προσπαθεί να αποσπάσει την παγκόσμια προσοχή από την ανάπτυξη ενός νέου δορυφόρου που φέρει πυρηνική συσκευή», είπε ο αναπληρωτής πρέσβης των ΗΠΑ Ρόμπερτ Γουντ στο Συμβούλιο Ασφαλείας πριν από την ψηφοφορία της Δευτέρας. Κατηγόρησε επίσης τη Ρωσία ότι εκτόξευσε σε χαμηλή γήινη τροχιά, την Πέμπτη, έναν δορυφόρο που οι ΗΠΑ «εκτιμούν ότι είναι πιθανό να είναι διαστημικό όπλο, πιθανώς ικανό να επιτεθεί σε άλλους δορυφόρους σε χαμηλή γήινη τροχιά». «Η Ρωσία έχει αναπτύξει αυτό το νέο διαστημικό όπλο στην ίδια τροχιά με έναν δορυφόρο της αμερικανικής κυβέρνησης», είπε ο Γουντ. Πρόσθεσε ότι η εκτόξευση της 16ης Μαΐου ακολουθεί τις εκτοξεύσεις ρωσικών δορυφόρων – “πιθανώς αντιδιαστημικών συστημάτων” – σε χαμηλή τροχιά της Γης το 2019 και το 2022.
Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στον ΟΗΕ, Vassili Nebenzia απάντησε: «Δεν κατάλαβα καν για ποιο πράγμα μιλούσε». Η Συνθήκη για το Διάστημα του 1967 απαγορεύει ήδη στα υπογράφοντα μέρη – συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας και των Ηνωμένων Πολιτειών – να τοποθετούν «στην τροχιά της Γης οποιοδήποτε αντικείμενο που φέρει πυρηνικά όπλα ή οποιοδήποτε άλλο είδος όπλων μαζικής καταστροφής». Η Ουάσιγκτον κατηγόρησε τη Μόσχα ότι αναπτύσσει ένα αντιδορυφορικό πυρηνικό όπλο για να το τοποθετήσει στο διάστημα, μια κατηγορία που η Ρωσία αρνήθηκε. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι η Μόσχα είναι αντίθετη στην τοποθέτηση πυρηνικών όπλων στο διάστημα. Ο Nebenzia είπε ότι το ρωσικό σχέδιο ψηφίσματος καλύπτει τόσο τα όπλα μαζικής καταστροφής όσο και όλες τις μορφές άλλων όπλων και στοχεύει να σταματήσει μια κούρσα εξοπλισμών στο διάστημα.
Πηγή:ertnews.gr