Παρασκευή, 17 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήΔιεθνήΔεκάδες κολοσσιαίες εταιρείες αποχωρούν από τη Ρωσία

Δεκάδες κολοσσιαίες εταιρείες αποχωρούν από τη Ρωσία

- Advertisement -

Πριν από τριάντα χρόνια όταν ο κομμουνισμός κατέρρευσε στη Σοβιετική Ένωση, οι Δυτικές εταιρείες αποφάσισαν να ενισχύσουν – σε πολλές περιπτώσεις για πρώτη φορά – την παρουσία τους στη Ρωσία.

Τότε, η άφιξη των μεγάλων Δυτικών εταιρειών συμβόλισε την έναρξη μίας νέα εποχής για τους Ρώσους, οι οποίοι έγιναν «πεινασμένοι» καταναλωτές διαφόρων προϊόντων, από τις αλυσίδες ταχυφαγείων, McDonalds, έως τα τζιν, Levi, και άλλα προϊόντα πολυτελείας.

Τώρα, όμως, λίγες μέρες μετά την εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία, ένας διαρκώς αυξανόμενος αριθμός επιχειρήσεων αναστέλλουν τη λειτουργία τους στη χώρα και κλείνουν δεκάδες και, σε κάποιες περιπτώσεις, εκατοντάδες καταστήματα.

Τα McDonald’s, η Coca-Cola, τα Starbucks και η Heineken είναι οι τελευταίες εταιρείες που ανακοίνωσαν ότι σταματούν να επιχειρούν στη Ρωσία, μετά από αρκετές πιέσεις. Τα McDonald’s κλείνουν περίπου 850 εστιατόρια και τα Starbucks τις εκατό περίπου καφετέριες που λειτουργούν στη χώρα. Οι εταιρείες τροφίμων, Nestle, Mondelez, Procter & Gamble και Unilever ανακοίνωσαν επίσης ότι σταματούν τις επενδύσεις στη Ρωσία, όμως θα συνεχίσουν να πωλούν τα βασικά προϊόντα τους. Ενώ η British American Tobacco πουλά τις επιχειρήσεις της εκεί, επειδή «δεν είναι βιώσιμη υπό τις παρούσες συνθήκες».

Εταιρείες λιανικής

Οι μεγαλύτερες εταιρείες λιανικής στον κόσμο, η L’ Oreal και η αντίπαλη Estee Lauder, επίσης κλείνουν καταστήματα και σταματούν τις πωλήσεις μέσω διαδικτύου. Ειδικά η Estee Lauder, που πουλά μεταξύ άλλων τα Michael Kors, DKNY, Clinique και Bobbi Brown, έχει παρουσία 30 ετών στη χώρα και πολλά καλά αποτελέσματα.

Μάλιστα, η Ρωσία ήταν πέρυσι η πέμπτη μεγαλύτερη αγορά λιανικής για τις ευρωπαϊκές εταιρείες στον κόσμο, με πωλήσεις που έφτασαν τα 337,2 δισεκατομμύρια στερλίνες. Και γι’ αυτό το λόγο πολλές εταιρείες, μεταξύ τους εταιρείες πολυτελείας, απλά ανακοινώνουν ότι αναστέλλουν τις εργασίες τους και όχι ότι αποχωρούν οριστικά.

Οι μεγαλύτερες αλυσίδες λιανικής ρούχων, όπως η H&M και η Zara, με 502 καταστήματα στη χώρα, ανακοίνωσαν ότι αναστέλλουν τις πωλήσεις στη Ρωσία λόγω των «τραγικών εξελίξεων» στην Ουκρανία.

Τεχνολογία

Η Samsung, μεγαλύτερη εταιρεία έξυπνων τηλεφώνων στη Ρωσία, αναστέλλει την αποστολή τηλεφώνων στη χώρα, αλλά δεν έχει πει αν κλείνει καταστήματα. Οι Ιαπωνικές, Sony και Nintendo, επίσης σταμάτησαν τις παραδόσεις σε κονσόλες παιχνιδιών, η Apple σταμάτησε τις πωλήσεις προϊόντων της και περιόρισε κάποιες υπηρεσίες, όπως το Apple Pay και το Apple Maps.

Όσον αφορά στα κοινωνικά δίκτυα, η Μόσχα έχει ήδη μπλοκάρει το Facebook, το Twitter και το Instagram, ενώ και το Tik Tok έχει μπλοκάρει περιεχόμενο στη χώρα.

Όσον αφορά στις εταιρείες συμβούλων και νομικών υπηρεσιών, κάποιες ήταν από τις πρώτες που εμφανίστηκαν στη Ρωσία μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης.

Και οι τέσσερις μεγάλοι λογιστές, Deloitte, KPMG, EY και PricewaterhouseCoopers, έχουν ανακοινώσει ότι δε θα συνεργάζονται με καμία εταιρεία στη Ρωσία, εξ αιτίας της εισβολής. Ενώ η McKinsey’s δε θα παρέχει τις υπηρεσίες της σε καμία ρωσική εταιρεία ή στην κυβέρνηση. Η εταιρεία έχει ως πελάτες της τις 21 από τις 30 μεγαλύτερες εταιρείες της χώρας.

Πετρέλαιο και φυσικό αέριο

Όταν ξεκίνησε η εισβολή στην Ουκρανία, οι ενεργειακές εταιρείες ήταν αυτές που δέχτηκαν τις πρώτες πιέσεις, οι οποίες βέβαια αυξάνονται καθημερινά. Η BP, που έχει σημαντικό ποσοστό στο ρωσικό ενεργειακό γίγαντα, Rosneft, ανακοίνωσε ότι αποχωρεί και το ίδιο έκαναν αμέσως μετά η Shell, η ExxonMobil και η Equinor. Η Total Energies, από τους σημαντικούς παίκτες στη Ρωσία, ανακοίνωσε ότι δε θα κάνει νέες επενδύσεις στη χώρα, αλλά σε αντίθεση με τις άλλες εταιρείες, δε θα αποχωρήσει από τις υπάρχουσες συνεργασίες.

Σε αυτά έρχονται να προστεθούν πολλές εταιρείες διασκέδασης, όπως η Warner Bros, πράγμα που σημαίνει ότι οι σινεφίλ δε θα δούνε τον Batman ούτε άλλες νέες ταινίες της εταιρείας. Το ίδιο ισχύει και για την Disney και τη Sony, καθώς και τη Marvel. Το Netflix, που πρόσφατα μπήκε στη ρωσική αγορά, επίσης αποχωρεί, καθώς και η Pixar, η Warner και η Universal, ουσιαστικά όλα τα μεγάλα αμερικανικά στούντιο.

Οι γίγαντες του τομέα των πληρωμών, Visa, Mastercard, American Express και PayPal επίσης αποχώρησαν από τη ρωσική αγορά, δημιουργώντας τεράστιο πρόβλημα στις συναλλαγές, παρά το γεγονός ότι οι Ρώσοι επιχείρησαν να υποβαθμίσουν αυτές τις συνέπειες.

Το ίδιο έκαναν και μία σειρά αμερικανικών τραπεζών, αλλά και ευρωπαϊκών, ακόμα και η Deutsche Bank, ενώ η Jaguar Land Rover, η General Motors, η Aston Martin και η Rolls-Royce είναι μεταξύ των μεγάλων αυτοκινητοβιομηχανιών που ανακοίνωσαν ότι αποχωρούν από τη Ρωσία.

 

Πηγή: economistas.gr

- Advertisement -

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 







Διαβάστε Ακόμα